Какво е биткойн възел и кой се нуждае от него?

Множество логотипи за биткойн заедно с маргаритка.

Мрежата на Bitcoin няма централен орган, който решава кои транзакции са валидни и кои не. Няма никой, който да издава монети, и няма човек, който да ги върне обратно. Никой не знае как да изключи биткойн. Вместо това Bitcoin се състои от компютри, наречени възли, които могат да бъдат толкова малки, колкото Raspberry Pi.

Какво е биткойн възел?

Тези възли се поддържат от хора и организации, а някои могат да изпълняват множество възли. Един възел има различни функции, някои по-съществени от други. Възелът може да бъде конфигуриран така, че някои от тези функции да бъдат изключени.

Как да настроите свой собствен биткойн възел.

Биткойн възел може или не може да се използва за добив на биткойн. В процеса на минно дело възелът ще изисква допълнителен хардуер със специално предназначение, който помага за изчисляване на повтарящи се математически предизвикателства в един вид глобална лотария. Това помага да се защити мрежата от нападатели, а миньорите са възнаградени с новоиздадени биткойн и такси за транзакции.

Има около 100 000 биткойн възли, работещи и изграждащи мрежата, въпреки че точните числа трудно се намират. Това е така, защото възелът е просто софтуер, който всеки може да изтегли, модифицира и стартира. Няма орган, който да регистрира или сертифицира възлите или дори да дефинира какво е възел.

Функции на биткойн възел

Когато стартирате биткойн възел, той първо ще се стреми да се свърже с други биткойнови възли и да изтегли исторически данни, като върви чак до първия биткойн блок, блокът Genesis. По-конкретно, новосъздаден възел ще поиска да изтегли всеки съществуващ блок Bitcoin, понастоящем над 580 000. Това е около 220 GB данни и може да отнеме значително време, в зависимост от интернет връзката.

Проверка на правилата

След това биткойн възел ще изчисли чрез тази историческа купчина данни и ще се увери, че всички правила са налице. Какви точно могат да бъдат тези правила, може да се различава от версия до версия, но като цяло наборът от правила за биткойн остава с течение на времето. Правилата трудно се променят нарочно: Ако промените правилата, може да се окажете, че изведнъж не можете да комуникирате с мрежата. Ако създадете блок според нов набор от правила, може да го видите отхвърлен от всички останали.

За тези, които притежават Bitcoin, често е от голямо значение да знаят какво притежават. Кои правила управляват мрежата? Спазват ли се тези правила? Колко монети има и колко могат да бъдат създадени от кого?

Информация за входящи плащания

За тези, които приемат Bitcoin като плащане, е важно да знаят дали е извършено или не плащане и дали сумата е достатъчна. Без сами да събират тази информация, те трябва да се доверят на трета страна, например уебсайт. Тази информация може да стане недостъпна във всеки един момент или, което е по-проблематично, може да бъде грешно.

Единственият начин да разберете със сигурност дали е извършено плащане или не, е да го проверите с биткойн възел.

Информация за исторически събития

Във Bitcoin възел по подразбиране ще съхранява всички исторически данни за Bitcoin. Това е много полезно за мрежата като цяло, тъй като всеки нов участник ще може да се свърже с вашия възел и да получи копие от тези данни, за да потвърди историческите транзакции, без които текущото състояние не може да бъде определено. Това обаче струва честотната лента, която може да бъде оскъдна или скъпа. В тези ситуации операторът може да избере да ограничи част от тези исторически записи, които да споделя. Тъй като записите също заемат място на компютъра, някой може да избере да конфигурира своя възел за автоматично изтриване на по-стари транзакции и блокове, които не засягат оператора.

Други възможности

Възможно е също така да се работи анонимно с Bitcoin възел чрез мрежата Tor или да се обслужват изключително други възли, достъпни само през Tor. Това може да се направи, за да се скрие допълнително биткойн активността от доставчиците на интернет услуги или авторитети или също така да се опровергаят DDoS атаките чрез скриване. В случаите, когато приемането в Интернет е прекъснато или не е възможно, е възможно да получите данните от сателитна емисия и да ги споделите с други хора чрез Wi-Fi мрежова мрежа.

Пуснете свой собствен възел

За да бъде децентрализирана криптовалутата, е важно всеки да може винаги да управлява възел, без да е необходимо да бъде упълномощен или лицензиран. Това означава, че софтуерът за стартиране на възел трябва да е безплатен и с отворен код, но също така и че данните, необходими за проверка на целия Blockchain, не могат да бъдат прекалено големи или прекалено големи натоварвания. Трябва да има възможност да стартирате възел анонимно и без цензура.

Ако някога стане прекалено скъпо и натоварващо за да стартирате възел, субектите, изпълняващи възел, може да са в състояние да се споразумеят за промяна на правилата, изтриване на исторически данни или промяна на набора от правила, дори без да знаем.

Какво е биткойн възел и кой се нуждае от него?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.