Какво е електронен подпис и как работи?

Илюзия на телефон с

Ако наскоро сте подписали нов договор за работа, финализирате договора за наем на апартамент или сте потвърдили заем онлайн, има вероятност да използвате приложение за електронно подписване – или бихте могли да се възползвате от такъв.

Използването на споразумения за приложение за електронно подписване нарасна със 747% между 2012 и 2017 г. Много хора получават с програмата.

Приложенията за електронно подписване са защитени чрез технология за криптиране / дешифриране, която може да потвърди съгласието на двете страни и да свидетелства за валидността на сделката. Те са практически невъзможни за повторение или подправяне, което ги прави далеч по-авторитетни от традиционните хартиени споразумения.

Как работят електронните подписи?

Приложение за електронно подписване опростява процеса на подписване на меки копия на документи. Потребителите запазват подписа си в приложението, като използват методи като записване на подписа си на устройство с тъчскрийн или качване на файл с картинки.

За да подпише документ, потребителят отваря документа и маркира местата, където се изисква подпис. Повечето приложения ще ви помогнат да изпратите имейла на подписания документ нататък.

Правообвързващи ли са приложенията за електронно подписване?

Всички електронни договори имат същата юридическа валидност и валидност като споразуменията на базата на мастило. Това е благодарение на закона ESIGN, приет в закон от Конгреса през юни 2000 г..

Един от най-пламенните привърженици на Закона за ESIGN беше сенаторът Спенсър Абрахам, който настоя за приемането на законопроекта през 1999 г., убеден, че той ще даде възможност за растеж на онлайн бизнеса. Интересът на Америка към интернет икономиката беше с повишена температура през онези дни и редица щати вече бяха приели свои версии на закони, свързани с електронната търговия. Федералният закон ESIGN помогна да се признае законността на електронния подпис за междудържавна търговия.

Въпреки че съдиите последователно се произнасят в полза на договорите, подписани по електронен път след приемането на този акт, важно е да знаете, че те трябва да бъдат убедени в намерението, което стои зад споразумението. Плюс това, ако съдия подозира, че документ е променен след подписването му поради лоша сигурност или липсващи дневници за одит, той може да го определи като недопустим.

Затова следващия път, когато купувате или подписвате приложение за електронно подписване, уверете се, че то използва строги технически стандарти и ще има добра репутация.

7 приложения за електронно подписване, които да опитате

DocuSign

DocuSign може да се похвали с над 200 000 потребители, което го прави едно от най-популярните и здрави приложения за електронно подписване, които се използват днес. Той е лесен за използване, а персонализацията е друга силна точка, тъй като предлага няколко API, които могат да се интегрират във вашия съществуващ софтуер.

DocuSign използва силен набор от функции за защита, за да защити подписаните споразумения и получи няколко сертификата за сигурност в целия свят. Стандартните планове започват от 25 USD на месец, като се предлага безплатна пробна версия.

HelloSign

HelloSign включва разширение за браузър Chrome, което улеснява искането и подписването на документи в движение. Плюс това родните приложения както за iOS, така и за Android добавят към потребителското му изживяване. Можете да използвате запазени подписи за множество документи или да качите снимка на действителния си подпис с телефона си.

Вградените табла за управление помагат за проследяване на документи, включително тези в очакване на подпис. Можете да използвате HelloSign безплатно за до три документа всеки месец, докато Pro планът предлага неограничен подпис само за 13 USD на месец.

AdobeSign

AdobeSign е истински пакет за корпоративен клас с цена, която трябва да съвпада. Това беше една от първите софтуерни компании, които се впуснаха в това пространство и поставиха стандарт за други приложения за електронно подписване, които последваха.

Договори, изпълнени с помощта на AdobeSign, могат да се подписват от всеки браузър или мобилно устройство, без да е необходимо да влизате в акаунт на Adobe. Плюс това, API на Adobe означава, че можете да съхранявате предварително използвани подписи в други приложения в Adobe Suite.

Adobe се вписва перфектно с други инструменти на трети страни като Salesforce и следва глобалните критерии за съответствие. Плановете започват от 29.99 USD на месец за до девет потребители. Включен е безплатен пробен период.

Docsketch

Docsketch предлага множество функции, включително проследяване на документи и любезни напомняния. Можете също така да включвате персонализирани съобщения и други персонализирани функции в зависимост от вашия избор на план.

Вградените одитни доклади гарантират спазването на международния закон за електронния подпис, а софтуерът предлага безплатен план, който ви позволява да регистрирате до три документа на месец. Потребителите на енергия могат да изберат неограничения план, който е на цена от 15 USD на месец. Тя включва неограничено подписване на документи и шаблони, както и опции за промяна на цветове, изображения и стилове на шрифтове.

eSignLive

eSignLive има за цел да осигури конкуренция на AdobeSign в корпоративното пространство. Той предлага най-добрите в своя клас функции за сигурност и се доверява на големи компании като BMW и IBM.

Фирмите могат да използват eSignLive както със сървъри на предварително (за по-голяма сигурност), така и като облачно решение за отдалечена работна сила и споразумения с трети страни. Достъпно е както на мобилни устройства, така и на работния плот. Професионалните планове започват от 20 USD на месец. Включен е 30-дневен безплатен пробен период.

Signable

Signable е уникален с това, че предлага опция за плащане за употреба. Тя е насочена основно към европейските пазари. Лесно се интегрира с няколко платформи на трети страни като Zapier и предлага многоезична поддръжка за немски, испански, френски, холандски и португалски, заедно с английски.

Подписването е достъпно както в iOS и Android, така и по имейл. Плащането за употреба започва от 1 GBP на документ, докато корпоративните планове могат да стигнат до 149 GBP на месец.

Zegal

Zegal е онлайн адвокатска кантора, която предлага услуга за електронно подписване като част от по-широк правен пакет. Таблото за съхранение на всички ваши документи онлайн и ви позволява да имате пълен контрол върху всичко, което създавате, което позволява сигурно сътрудничество между оторизирани страни.

Zegal е онлайн услуга, достъпна през всеки браузър. Първите пет подписа са безплатни, а след това абонаментите започват от около 100 USD на месец.

Какво е електронен подпис и как работи?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.