Кой може да види вашите данни, когато посетите незашифрован HTTP сайт?

Използвайте VPN за по-безопасно сърфиране в HTTP уебсайтове.

Уебсайтове, които използват HTTPS (обозначено със зеленото заключване в лентата на браузъра), криптират всички данни между вашия браузър и сървъра на уебсайта. Никой между тях не може да види съдържанието на връзката, като ви предпазва от атаки на човек в средата.

Сърфиране на сайтове, които не използват HTTPS

Сайт, който не предлага основно криптиране на HTTPS, излага вашите данни на различни участници. Използването на VPN може да ви предпази от най-лошото от тях.

Кой може да вижда вашите HTTP данни, когато не използвате VPN?

  • Wi-Fi рутер / оператор
  • Вашият интернет доставчик
  • Актьори между вашия интернет доставчик и доставчика на сървъра
  • ISP на сървъра

Невъзможно е да се избегнат сополи по международни интернет превключватели и кабели с дълбоки морски влакна. Разузнавателните агенции на големи национални държави, както и всички правителства, през които минават данните, могат да виждат и събират некриптирано съдържание.

Ако се свържете с VPN, подслушвателите ще имат по-труден момент за идентифициране на вас и местонахождението ви. Информацията вътре в предаваните данни (като имейл адреси, имена или информация за вашия компютър) обаче може да ви идентифицира.

Wi-Fi рутер / операторите могат да видят почти всичко, което правите онлайн

Операторът на локална мрежа е в състояние да вижда всеки сайт, който посещавате, и да следи всяко кликване, което направите или формуляр, който попълвате. На всичкото отгоре се вижда и съдържанието на комуникациите, направени чрез HTTP заявки.

Местните мрежови оператори могат също да въведат злонамерен код във всеки посещаван от вас сайт или да заменят всеки софтуер, който изтегляте, със собствен.

Често злонамерените инжекции приемат невинни форми, като реклами, които маршрутизаторите ще поставят в сайтовете, които посещавате. По-интелигентните варианти на злонамерен софтуер ще заменят съществуващите реклами със собствени, като лишават собствениците на сайтове от рекламни приходи.

Рекламните замествания обикновено не се дължат на злоба от страна на субекта, предоставящ интернет. По-често маршрутизаторът е заразен със злонамерен софтуер и го разпространява на други устройства в мрежата, без да знае собственика на системата.

Освен това, ако Wi-Fi не е конфигуриран със съвременен стандарт за криптиране (за предпочитане WPA2), другите около вас също могат да четат и прихващат вашите интернет данни.

Използване на VPN за по-безопасни HTTP връзки

Свързването с надеждна VPN услуга елиминира всички тези заплахи от Wi-Fi рутера чрез установяване на криптиран тунел между вашето устройство и VPN услугата. Никой между тях, като вашият съсед или Wi-Fi оператора, не е в състояние да прихване или прочете каквито и да било данни.

Всякакви опасения, че рутерът е хакнат, също могат безопасно да бъдат пренебрегнати. VPN гарантира, че маршрутизаторът не може да пречи на връзката ви, освен да го прекъсне.

Важно е да изберете VPN, на който можете да се доверите

Вярно е, че VPN услугата е в състояние да може да чете и прихваща вашите данни. За щастие намирането на добре поддържана услуга със защитени VPN сървъри, които не поддържат регистрационни файлове, е по-лесно, отколкото намирането на обществен Wi-Fi с компетентен системен администратор.

Абонирането за надежден VPN ще ви защити навсякъде, където се свързвате с интернет. Не е необходимо да правите дълга разходка, за да намерите връзка, на която можете да се доверите. Просто се свържете с вашата VPN отвсякъде.

Кой може да види вашите данни, когато посетите незашифрован HTTP сайт?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.