Крейг Райт ли е човекът зад биткойн?

кой-е-Сатоши-Nakamoto

Ще се изправи ли истинският сатоши?

Това е въпросът за умовете на всички тази седмица, след като австралийският компютърен учен и бизнесмен Крейг Райт твърдеше, че е Сатоши Накамото – изобретателят на биткойн.

„Изповедта“ на Райт е широко публикувана в BBC, GQ, The Economist и неговия личен блог. Освен това тя предизвика редица отговори, които твърдят, че Райт всъщност не е Накамото. И така, кой е прав? Дали Крейг Райт е човекът зад псевдонима на Сатоши Накамото? Решихме да облечем детективските си шапки и сами да разгадаем мистерията.

И така, откъде да започнем?

За разлика от други разкрития на алтер его, в ловът на истинската идентичност на Сатоши Накамото са участвали множество личности, за които се спекулира, че са изобретателите на биткойн, но досега всеки вероятно кандидат го е отрекъл. И до днес самоличността на Сатоши Накамото остава една от големите загадки в интернет.

Райт е само най-новият в дълга редица от възможни кандидати за Накамото, въпреки че той е първият, за когото се твърди, че е самият изобретател на биткойн. В подкрепа на дивите си твърдения, Райт предложи редица доказателства, свързващи себе си с неуловимия програмист и дори има одобрения от други лица, стоящи зад Bitcoin, потвърждаващи твърденията му. И така, какви са доказателствата? И всички ли се подреждат?

1. Блог публикации, предхождащи излизането на биткойн

Едно от най-ранните и най-очевидни доказателства, което предполага, че Райт е Накамото, е колекция от публикации от личния блог на бившия, споменавайки предстоящото издаване на биткойн, преди криптовалутата действително да бъде издадена.

  Обяснени са доказателства за нулево знание: Част 1

За съжаление на Райт, това доказателство беше доста лесно развенчано. Няколко доклада сочат, че публикациите на Райт бяха изостанали, за да създадат впечатлението, че Райт е имал информация за Bitcoin преди излизането му. Публикациите, изненадващо, бяха изтрити от блога на Райт.

2. Академична и лична история на Райт

Създаването на биткойн не беше лош подвиг и намеци за криптографския гений от Накамото. Мнозина оттогава спекулират, че впечатляващият списък на академичните постижения на Райт го прави добър кандидат да бъде баща на Биткойн. Според неговия вече изтрит профил в Linkedin, Райт има докторска степен. по компютърни науки от университета Чарлз Стърт в Сидни, служи като преподавател и координатор по предмети в университета и дори разработи магистърски курс по дигитална криминалистика за училището.

Или не. Forbes получи изявление от CSU през декември 2015 г., в което посочва, че

„Райт не е получил докторска степен. от CSU ”.

Университетът също отказа да потвърди другите постижения на Райт в CSU, което повдига въпроси за достоверността на другите му претенции. Освен това Райт преди това беше център на разследване на австралийската данъчна служба, което започна след като предприемачът започна подозрително искане за милиони долари данъчни кредити. Всички заедно, шарената история на Райт не вдъхва голяма увереност, че той е основател на криптовалута, която е предвидена за отчетност и сигурност.

3. Цифров подпис от Накамото

Фактът, че Райт е отправял съмнителни твърдения за себе си в миналото, не гарантира веднага, че настоящото му твърдение също е невярно. За да решим това, трябва да разгледаме доказателството, което представи, за да демонстрира, че той е създателят на биткойн.

  Отправили се към Нова Зеландия? Подгответе се да отключите телефона си в Митницата

Твърди се, че Райт създава цифров подпис и го добавя към реч на автора и философ, носител на Нобелова награда Жан-Пол Сартр. Успехът на доказателството на Райт зависи от идеята, че цифровият подпис е направен с помощта на криптографски ключ, който може да бъде само в притежанието на Накамото.

цифров подпис РайтРайт твърди, че добави нов цифров подпис, принадлежащ на Накамото, към реч на писателя Жан-Пол Сартр.

Значи доказателствата на Райт работят ли? Консенсусът от компютърната сигурност и кръговете на криптовалутите е силно „не“. Подписът, представен от Райт като доказателство, не е прикрепен към писмо от Сартр, а просто подпис от транзакция с биткойн от 2009 г. от Накамото. С други думи, Райт взе съществуващ цифров подпис и го представи като нов, за да докаже самоличността си като Накамото.

Други твърдят, че доказателството на Райт е ненужно сложно и по принцип не е открито за валидиране. Те обвиняват Райт, че умишлено е представил опровергано доказателство, за да заблуди по-малко технически членове на пресата и обществеността, когато би било достатъчно много по-просто доказателство. Както заяви основният разработчик на биткойн, Райт трябва само да предостави подпис, известен като Накамото, на съобщението „Крейг Райт е Сатоши Накамото“, вместо „да копира подпис на някой друг в публично достъпен документ и да твърди, че това е доказателство, че сте тях. “

Оттогава Райт реагира на скептиците си, твърдейки, че ще прехвърли „биткойн от ранен блок“ и представи поредица от независими доказани доказателства „през следващите дни“. Въпреки това някои експерти са категорични, че дори преместването на пари от ранен блок не е достатъчно и Райт няма да може да докаже своето дело, ако не успее да премести монета от първата група транзакции в биткойн (известна като блок Genesis) или да подпише съобщение с частния ключ от този блок.

  Трите най-големи измами в историята

За изненада на никого, Райт се отказа от обещанието си да предостави допълнително доказателство, заявявайки, че „няма смелостта“ да докаже своето дело и (отново) изтрива всичките си предишни публикации в блога.

Входът на журито и Райт почти сигурно не е Сатоши Накамото

Като цяло доказателствата изглежда не са в полза на Райт. Самият мъж обаче не изглежда притеснен от ситуацията, заявявайки

„Не искам пари, не искам слава, не искам обожание. Просто искам да бъда оставен сам … никога повече няма да бъда на камерата. “

Докато стигаме до края на този седмичен спор, почти сигурно е, че Крейг Райт не е Сатоши Накамото. Остават обаче въпросите: кой е Сатоши Накамото? Къде е Накамото сега? Ще представи ли следващият кандидат, който претендира за него / нея / по-убедително дело? Само времето ще покаже.

Препоръчано изображение: ulchik74 / Депозиране на снимки
Крейг Райт: Nypheean172 / Wikimedia Commons
Електронен подпис: Джулия Тим / Депозитни снимки

Крейг Райт ли е човекът зад биткойн?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.