Криптовалутата на Facebook има правителства на правителството

Бял кръг във формата на монета на лилав фон. В рамките на монетен кръг са трите вълнообразни линии на логото на Везни.

Съществуват над 2000 криптовалути, жетони и блокчейн инструменти, които обикновено се търгуват на повече от 250 платформи по целия свят. Някои от тези валути са създадени от псевдонимни личности като биткойн Сатоши Накамото, докато други са замислени от блудници, стартъпи, големи технологични компании или дори правителства. Почти никой от тях не получава внимание. До миналата седмица никой заседнал президент на САЩ никога не е използвал думата „Bitcoin“.

Везни нараства

Но когато Facebook, след много спекулации и чакане, обяви собствена криптовалута, наречена Везни, правителствата бързо реагираха. В Индия политиците изясниха, че „това не е нещо, с което сме били удобни“, докато американският сенатор Шеррод Браун, сред много други колеги от двата края на политическия спектър, бързо посочи „ние не можем да позволим на Facebook да управлява рискова нова криптовалута от швейцарска банкова сметка без надзор. “

Кремълският икономист Владислав Гинко добави, че „Везните на Facebook няма да имат друга алтернатива освен да бъдат изправени пред блокиране на руска територия“, докато германският евродепутат Маркус Фербер предупреди Facebook да се превърне в „банка в сянка“. В рамките на един месец от създаването си президентът на САЩ Доналд Тръмп тежеше критично в Twitter, тъй като демократичните членове на Камарата на представителите предложиха Закона за запазване на големи технологии извън финансите.

В самата общност на криптовалутите проектът не направи толкова вълни. Но колкото повече правителства изразиха притесненията си, толкова повече ентусиасти на открити, без разрешения алтернативи на Везните започнаха да повдигат вежди. Защо Facebook успя да предизвика толкова силна и кратка критика, когато биткойн не го беше направил? Дали Везните наистина биха успели да се сблъскат със забрана за одеяло в САЩ и Европа, докато биткойн ще остане легален? Ще успее ли Везните в широкото приемане там, където биткойн се е провалил?

Везни като заплаха

Facebook също не е първата голяма организация, която пусна собствена монета. JP Morgan Chase обяви своя собствена криптовалута през февруари тази година, докато стартиращото плащане Circle, подкрепено от Goldman Sachs, пусна жетон през септември 2018 г. Съобщава се, че конкурентът на Telegram от Facebook е събрал 1,7 милиарда щатски долара за изграждане на собствен жетон TON.

Изглежда, че за разлика от Биткойн или някой от неговите частни конкуренти, Facebook бързо удари нерв в политически добре свързаните финансови кръгове. Подобно на Bitcoin, той предизвиква не само банковата система, но и хегемонията на щатските долари, като изгражда система, отделена от Федералния резерв и търговските банки. Докато Facebook обяви, че валутата му, подобно на Специалните права на тираж на МВФ (SDR), първоначално ще бъде подкрепена от кошница от национални валути, тя не е привързана към парични издадени от правителството пари и може свободно да плава срещу тях, вероятно подкрепена допълнително със злато или недвижими имоти в бъдеще.

Предаването на силата на финансовата система на технологичен конгломерат, който всеки момент може да напусне дадена страна за карибски данъчен рай, със сигурност не вълнува политиците никъде. Освен това, ако Facebook контролира собствените си шлюзове за плащания, правителствата губят възможността да санкционират компанията или да я принудят да спазва местните закони, било то защита на поверителността в Канада, помощ на правоприлагащите организми в Русия или реч на омраза в Германия.

Защо Везните просто може да успеят

Има смисъл, че Facebook ще може да убеди значителен брой хора да използват Везни, за разлика от други криптовалути, които съществуват днес. Широката потребителска база на Facebook е едно от показанията. Whatsapp, най-широко използваният продукт на компанията, има над 1,5 милиарда потребители. Оборудването на телефоните на тези 1,5 милиарда потребители с удобен цифров портфейл може да бъде ключът към „четвъртата индустриална революция“.

Но може да се окаже и технократичен дистопичен кошмар. Въпреки че Facebook може да не е направо да ни потисне, подробното познаване на нашите навици за покупка в допълнение към нашите социални кръгове и лични интереси ще позволи на една компания да събере безпрецедентен обем данни от всяка транзакция.

Парите имат интензивни мрежови ефекти. Ние приемаме като плащане всичко, което нашите връстници ще приемат като плащания, най-важното за наем, транспорт и храна. На „Зукбъкс“ може да ни е по-трудно да избягаме от социалната мрежа. Ако Везните успеят да запазят покупателната си способност по-добре от фиатните валути, това може да се окаже неустоимо за милиарди хора на развиващите се пазари. Facebook, за разлика от икономистите от централните банки, може да не намери полза да прогони потребителите с инфлация.

Пътят към приемането обаче ще бъде много труден дори и за Facebook. Нито една банка не е подписана като партньор на Везни и двете Mastercard и Visa са се оттеглили от проекта, с което са обещали (засега) обещанието, че хората ще могат да скачат на борда с кредитна карта. И за мнозина фактът, че Везните не са привързани едно към едно към познатата валута, крие риск – но има такива, базирани в страни без стабилна валута, които биха били привлечени към този аспект.

Може ли да бъде толкова смел, колкото биткойн?

Възможността за удобна размяна на пари за Везни вероятно ще определи или наруши нейния успех.

Да речем, че потребител в САЩ купува Везни с кредитна карта и прехвърля Везните на член на семейството в чужбина. Как Вагите могат да бъдат изтеглени бързо и евтино? Всеки местен партньор ще трябва да спазва същите местни закони, които забраняват други платформи за плащания и преводи, като например проблемните плащания в Whatsapp. За да убедят местните смяна на пари на сивия пазар да се отнасят към Везните като електронните пари, носят своите собствени рискове и изискват Везни да притежават парични свойства, като те да са инструмент на приносител с необратими, псевдонимни транзакции.

Тези, които използват и се застъпват за използването на криптовалути като биткойн, са запознати с тези проблеми и ограничения. Биткойн успя да избегне много политически дебати, защото няма какво да се направи по този въпрос. Всеки обменник е отговорен за собствените си клиенти и транзакции, но никой не може да бъде отговорен за системата като цяло.

Facebook е само един от многото членове на швейцарската фондация „Везни“, но компанията вече не успя да убеди обществеността, че това е проект извън техния контрол. Facebook ще бъде политически и икономически насочен за всеки един от законовите нарушения на Везни и без смелото желание на Биткойн да игнорира закона и финансите, Везните са просто още едно приложение на Fintech.

Криптовалутата на Facebook има правителства на правителството
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.