Може ли Facebook съобщение за сливане на съобщения за мрачни съобщения за потребителите на WhatsApp?

Логотата на Facebook Messenger, Instagram и WhatsApp са свързани помежду си.

Основателят на Facebook Марк Зукерберг наскоро обяви планове да обедини своите три доминиращи услуги за съобщения: Instagram, Facebook Messenger и WhatsApp. Целта, според Facebook, е да се създаде по-унифицирана услуга в трите платформи.

„Искаме да изградим възможно най-доброто изживяване на съобщения; и хората искат съобщенията да бъдат бързи, прости, надеждни и частни “, заяви говорител на Facebook.

При интегрирането на тези услуги потребителите ще могат лесно да си подават съобщения от различни приложения. Но въпреки че сливането може да направи тези услуги по-удобни, това не означава непременно, че ще бъдат по-сигурни.

Криптиране като последваща мисъл

Решението за сливане на тези услуги има както законодателите, така и защитниците на личния живот да се почешат по главите. Зукерберг вече заяви планове да направи всяко от трите приложения за съобщения криптирано, но истинският въпрос е как.

WhatsApp беше една от първите услуги за съобщения, предлагащи криптиране от край до край, докато Messenger предлага функции за настройване на криптиране, които трябва да бъдат включени ръчно. Instagram обаче не предлага такива защити (или опции).

Ще се пренастроят ли Instagram и Messenger, за да предлагат същите настройки за поверителност като WhatsApp? Или WhatsApp ще бъде понижен с по-слаб софтуер за защита, за да му помогне да функционира като другите приложения?

Това са само извадка от десетките въпроси, които задават експертите по сигурността.

Вторият проблем е, че увеличеният достъп до метаданни. Както посочва статията, потребителите на WA се регистрират с телефон, а потребителите на FB не го правят. Подозирам, че FB вече е направил много, за да свърже тези идентификатори заедно, но кръстосаните приложения с приложения ще бъдат още по-ефективни. 7 /

– Матю Грийн (@matthew_d_green) 25 януари 2019 г.

Нещо повече, как ще работят данните за вход? Потребителите на WhatsApp в момента трябва да въведат само валиден телефонен номер, за да използват приложението, но Messenger използва информацията, разпространена от Facebook – включително вашето пълно име и имейл адрес.

Всеки ход, който прикачва повече лична информация към отделните акаунти, може да направи WhatsApp по-малко сигурен, което за повечето от неговите 1,5 милиарда потребители би могло да окаже значително влияние върху това как (или ако) решат да продължат да го използват.

Въпрос на удобство … или контрол?

Zuckerberg вече заяви, че целта е да се подобри функционалността на трите платформи, но това изглежда като трудна задача, като се има предвид, че всяка услуга обслужва различна цел.

Но ето това: WhatsApp все още е най-популярната платформа за съобщения в света, с тежки последвания в Южна Америка, по-голямата част от Европа и други пластове по света. Често се рекламира като едно от най-сигурните приложения за съобщения наоколо. С рационализирането на тези услуги, така че хората да могат да комуникират кръстосано в рамките на съответните си приложения, това означава, че и трите приложения ще трябва да станат по-хомогенни – независимо дали с техните протоколи за криптиране, идентификационни данни за вход или по друг начин все още е неизвестен.

От друга страна, ако Facebook набере обратно количеството на събирането на данни и настройките за криптиране в другите му приложения, това може да се окаже чудесна стъпка към по-сигурен и частен интернет.

Все пак, като се има предвид основателите на WhatsApp и Instagram, оставени след придобиването на Facebook от всяка компания, е малко показателно и може да е знак, че има по-голямо събитие зад кулисите, отколкото индустриалните изпълнители пускат.

Възможно ли е падащите запаси да променят тази промяна?

Няма съмнение, че Facebook е изправен пред по-голям контрол от правителството от всякога досега, а експертите вече спекулират, че това сливане се извършва предимно, преди САЩ да успее да наложи нови закони, които могат ефективно да накажат Facebook за закупуване на цялата конкуренция.

Вече Ирландската комисия за защита на данните (DPC) публично поиска Facebook да разкрие повече информация относно сливането, а лидерите във Вашингтон също изразяват загриженост.

„Доминирането на Facebook и Google над данните вече е навредило на потребителите и икономиката. FTC и Министерството на правосъдието трябва да вземат сериозно инвазивните и антиконкурентни практики на Big Tech и да започнат енергично да прилагат нашите закони “, заяви наскоро сенаторът Ричард Блументал пред The ​​Verge.

С толкова много различни сайтове за социални медии, които плуват около тези дни, понякога е лесно да забравим, че повечето са контролирани само от шепа компании. Подобно на това как кабелните компании и доставчиците на интернет услуги (ISP) в САЩ се контролират от два или три водещи бизнеса, много социални услуги просто са от по-голяма марка. Twitter притежава Periscope, Gnip и очевидно TweetDeck, докато Facebook също притежава Oculus и Masquerade.

Интегрирането на множеството услуги за съобщения във Facebook потенциално би могло да даде по-голяма сила на компанията сред новопостъпилите потребители, но също така би могло да помогне на гиганта на социалните медии да осигури удушението си на пазара, което се изплъзва през последните месеци.

Може да искате да обмислите използването на друга услуга за съобщения

С повече от 2 милиарда активни потребители, Facebook все още е безспорният крал на социалните медии. Въпреки това, последните скандали за поверителност и сенчести бизнес трикове оставиха много потребители да се чувстват по-малко от оптимистични за бъдещето на компанията. Всъщност акциите паднаха приблизително с 20% през 2018 г., въпреки че анализаторите прогнозират силен подем през 2019 г..

Въпреки че сливането няма да бъде в сила до 2020 г., потребителите на WhatsApp може да искат да започнат да търсят алтернативна услуга за съобщения. През годините сме обхванали шепа (спойлер: Сигналът е наш фаворит), и макар че тези услуги може да не предлагат същата кръстосана функционалност като месинджърите, притежавани от Facebook, всяка от тях може би е по-частна.

Може ли Facebook съобщение за сливане на съобщения за мрачни съобщения за потребителите на WhatsApp?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.