Наистина ли Русия забрани VPN?

Забранени ли са VPN в Русия?

Може би сте виждали драматичните заглавия през последните дни, в които се твърди, че „Русия също забранява VPN мрежи“ и извежда паралели с неотдавнашното премахване на VPN от Apple от своя Китай App Store, но каква е истинската история?

Да, Путин и руският парламент наистина приеха ново изменение с намерението да засилят усилията на правителството за цензура, но това е далеч от цялостна забрана за VPN.

Поправката на Русия за VPN: Много лае, но дали ще хапе?

Вместо това изменението изглежда, че VPN услугите със силна ръка се придържат към спазването на режима на цензура в Русия - тоест блокират всички уебсайтове, включени в черен списък от страна на контролния орган за комуникация на страната, Roskomnadzor.

Не е ясно обаче как точно Русия възнамерява да приложи този нов регламент на практика, когато то влиза в сила на 1 ноември 2017 г. Изглежда, както Федералната служба за сигурност (FSB), така и доставчиците на интернет услуги ще бъдат зададени да идентифицират и разграбят VPN, но както видяхме в други страни с висока цензура, принудителното изпълнение е игра на котки и мишки, при която цензорите нямат средства за пълно премахване на VPN трафика. Това ще изисква от тях да предприемат непрактични мерки с много по-лоши последици, като напълно да изключат свързаността с глобалния интернет.

Ескалиращото нападение над свободата в Русия

Практичността на прилагането настрана, няма съмнение, че Путин затяга винтовете за цензура в Русия. В същия ден беше прието поредно изменение, което изисква приложенията за съобщения да асоциират потребителите с реални самоличности от 1 януари 2018 г. Дори затворените чатове в края до края трябва да следват този закон, който ще позволи на руските служители да свързват събраните метаданни с отделни лица.

И двете са част от обезпокояващата тенденция за засилване на атаките срещу свободата на изразяване в Русия при управлението на Путин, като през последните пет години ограниченията и интернет наблюдението на онлайн активността бързо се ескалират. Законът за Yarovaya от 2016 г. например изисква всички интернет доставчици да запазват метаданните на клиентите поне шест месеца и дават възможност на руските служители да изграждат задълбочени профили на интернет потребителите. Закон от 2015 г. забранява съхраняването на личните данни на руските граждани на сървъри извън страната.

Неотменният ангажимент на ExpressVPN за поверителност

Неслучайно тези разработки правят само сигурността, поверителността и свързаността, които VPN предоставят по-критични от всякога. Самата цел на VPN общността е да се бори с подобни нападения при свободно изразяване.

Като компания за поверителност ExpressVPN със сигурност никога няма да се поклони на разпоредби, които компрометират способността на нашия продукт да защитава цифровите права на потребителите. Повече от всякога сме поели ангажимента да поддържаме потребителите си свързани с безплатния и отворен интернет, независимо къде се намират.

Наистина ли Русия забрани VPN?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.