Облачно небе напред: LA съди Метеорологичния канал за продажба на потребителски данни

Облачно небе напред: LA съди Метеорологичния канал за продажба на потребителски данни

Градът на LA съди Weather Weather, дъщерно дружество на IBM, за тайно извличане и продажба на данни за местоположението на потребителите с изключително популярното приложение за Weather Channel.

Заявявайки, че приложението несправедливо манипулира потребителите, за да даде възможност за настройките на местоположението им за по-точни доклади за времето, съдебният процес потвърждава, че приложението събира и след това продава тези данни на трети компании.

„Години наред TWC [Метеорологичният канал] измамно използва приложението си Weather Channel, за да натрупа частни лични данни за геолокация на своите потребители – проследяване на детайлни подробности за местонахождението на своите потребители през деня и нощта, като през цялото време водещите потребители вярват, че техните данни ще бъдат използвани само за да им предоставят „персонализирани данни за местното време, сигнали и прогнози“, се казва в съдебното дело.

Екранна снимка на приложението Weather Channel iOS

Позовавайки се на скорошно разследване от Ню Йорк Таймс разкриха повече от 75 компании, които мълчаливо събират данни за местоположение (ако все още не сте го виждали, струва си да прочетете), съдебният процес основава случая си в Калифорнийския закон за нелоялна конкуренция, като заявява, че използването и продажбата на данни за местоположението на потребителите са едновременно “Измамни и измамни.”

Защо данните за местоположението са горещи проблеми

Възможността да се определи точното местоположение на човек в даден момент не е просто страшно, а е опасно. Когато вашето местоположение се излъчва, нямате контрол върху това кой може да го види. Всяко движение, всяка светска задача се проследява и регистрира. Дори прости събития като посещение на лекар, ходене на църква и повече всички стават изложени, повечето от нас никога не го осъзнават.

Този тип нарушаване на поверителността може по невнимание да разкрие политическата принадлежност на човек, сексуалната ориентация, религията и други.

„Помислете как се чувства Оруелиан да живееш в свят, в който частна компания проследява потенциално всяко място, което отиваш, всяка минута на всеки ден“, заяви градският прокурор на Лос Анджелис Майкъл Феуер. „Ако искате да пожертвате тази информация на тази компания, вие със сигурност трябва да я правите с ясно и разширено известие за това какво е заложено.“

Определяне на сцена за бъдещи разпореждания

Твърдим, че мониторите на приложението #WeatherChannel, където потребителите живеят, работят и посещават 24 часа на ден, както и колко време прекарват потребителите на всяко място.
https://t.co/WsJ3doByrt @ ABC7 #privacy #DataMining #TechNews

– градски адвокат от LA (@CityAtmissLA) 6 януари 2019 г.

Въпреки че бизнес практиките на предполагаемото събиране и продажба на потребителски данни на приложението Weather Channel може да са незаконни, това не е необичайно.

Компании като Facebook и Google рутинно извличат данните за вашето местоположение и макар че световните лидери в крайна сметка могат да започнат да разбиват начина, по който компаниите събират и печелят от вашата поверителност (или липса на такава), в момента няма истински стимул да спрат.

Това дело се надява да глоби метеорологичната компания до 2500 долара за всяко нарушение на Закона за нелоялната конкуренция. С повече от 200 милиона изтегляния и отчетени 45+ милиона потребители, това бързо може да се превърне в значителна сума.

Но повече от това би могло да помогне за създаването на прецедент за бъдещи случаи. Както правилно посочи един от потребителите на Reddit, „Печалбата тук би се превърнала в много по-лесно време да накарате други приложения да спрат това, защото законът ще бъде по-ясен в практиката.“

Не вярвайте на времето (човече)

IBM бърза да защити позицията си, заявявайки, че „Метеорологичната компания винаги е била прозрачна с използването на данни за местоположението; оповестяванията са напълно подходящи и ние ще ги защитаваме енергично. ”

И докато Условията за ползване на метеорологичния канал включват размиване при продажбата на данните за местоположението ви, те не са включени в приложението Weather Channel. Потребителите трябва ръчно да търсят правилата онлайн и след това да разберат през свитата ToS, за да видят как данните им за геолокация се продават с цел печалба.

В крайна сметка се свежда до това дали това е поредният случай на измамни измами за поверителност. За щастие, тези основни тактики за извличане на данни могат скоро да се променят: Калифорнийският закон за поверителност на потребителите, който трябва да влезе в сила през 2020 г., ще затрудни компаниите сляпо да печелят от клиентските данни. А в Европа GDPR вече променя начина, по който компаниите се справят с поверителността.

Независимо от това как протича съдебният процес, той трябва да служи като напомняне, че на нито едно приложение или услуга, колкото и безобидно да изглежда, не трябва да се вярва открито. Поверителността ви е безценна и е важно да я защитите.

Облачно небе напред: LA съди Метеорологичния канал за продажба на потребителски данни
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.