Популярността на FaceApp предизвиква проблеми с поверителността, но кога ще се научим?

Логото на FaceApp, с рога.

Вероятно сте наскоро да се натъкнете на снимки на приятели и семейни години в бъдещето, благодарение на вирусното приложение за снимки FaceApp.

Приложението, което за пръв път излезе на известност през 2017 г., се превърна в своеобразно завръщане поради популярния #FaceAppchallenge, подхранван от известни личности, качващи предаване на това, което може да изглежда в бъдещето им.

Вижте тази публикация в Instagram

Когато предприемете пътуване до Година 3000.

Публикация, споделена от Jonas Brothers (@jonasbrothers) на 16 юли 2019 г. в 14:38 ч. PDT

Но въпреки привидно безобидния характер на тенденцията в социалните медии, опасенията за поверителност излязоха на преден план след туитър (сега изтрит) от изследователя по сигурността Джошуа Ноци.

Изтрит Джошуа Ноцзи Tweet за Faceapp.

Джошуа оттогава публикува своеобразно извинение, казвайки, че „не е наред да е публикувал обвинението, без да го е тествал първо.“ Но много публикации вдигнаха този туит, като едната гласно заяви, че „руснаците притежават всичките ви стари снимки“.

Проблемът сега привлича вниманието в най-високите ешелони на правителството на САЩ, като лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер отправя официално искане до ФБР за провеждане на разследване за национална сигурност на FaceApp.

Реална ли е шумът на личния живот на FaceApp?

Основният екип на FaceApp, включително неговият изпълнителен директор и разработчиците, работят извън Санкт Петербург, което (очевидно) не помага на въпросите и е основната спорна точка за повечето гласове на несъгласни.

Условията за ползване на приложението правят малко, за да облекчат проблемите. Ако изтеглите и се регистрирате в FaceApp, предоставяте на компанията „постоянен, неотменим, неексклузивен, безплатен лиценз в целия свят, напълно платен, прехвърляем подлецензиран лиценз за използване, възпроизвеждане, промяна, адаптиране, публикуване, превод, създаване производни работи от, разпространява, публично изпълнява и показва вашето Потребителско съдържание и всяко име, потребителско име или подобие, предоставени във връзка с вашето Потребителско съдържание във всички медийни формати и канали, вече известни или по-късно разработени, без компенсация за вас. “

И нейната политика за поверителност го прави крачка напред: „като се регистрирате за и използвате Услугата, вие се съгласявате с прехвърлянето на информация в САЩ или към друга държава, в която FaceApp, нейните съдружници или доставчици на услуги поддържат съоръжения“.

TL; DR: FaceApp притежава цялото ви съдържание

След като бъде качен, FaceApp притежава и може да прехвърля цялото ви съдържание на сървъри в страни, където има физическо присъствие (прочетете: Русия). Нещо повече, той има безплатно въоръжение да прави каквото му харесва, включително да го променя, разпространява или публично показва.

Ако не сте доволни от това, няма какво да направите освен да изтриете приложението и никога да не го използвате отново. Част от споразумението за услуга се отказва от правото ви да съдите компанията пред съда.

Да, условията и последиците за поверителността са изключително много. Но дали компанията наистина е стожер за руското правителство, на мисия да нахлуе в личния живот на милиони американци?

Не съвсем, казват изследователите по сигурността Елиът Андерсън и Уил Страфах. Те заявяват, че няма „никакви доказателства“, че FaceApp качва пълните камери на потребителите на отдалечени сървъри. Елиът в изявление пред NBC News добави, че “като цяло това приложение не изисква много данни от потребителя.”

В изявление пред TechCrunch, главният изпълнителен директор на FaceApp Ярослав Гончаров директно се спря на противоречията и обвиненията в нахлуване в личния живот.

Той заяви, че „не продаваме или споделяме потребителски данни с трети страни“, добавяйки, че „всички функции на FaceApp са достъпни без да влизате в системата и можете да влезете само от екрана с настройки. В резултат на това 99% от потребителите не влизат; следователно ние нямаме достъп до данни, които биха могли да идентифицират човек. “

Облачната инфраструктура на приложението също не се намира в Русия, като компанията използва комбинация от Amazon Web Services и Google Cloud, за да поддържа технологията за редактиране на AI.

И така, докато вашите неудобни селфи вероятно няма да са част от масивна база данни, наблюдавана от КГБ, спорът FaceApp разкрива потенциални опасения за поверителност в прегръдката ни на всички неща.

Но какво ще кажете за моята поверителност?

Нещастната реалност е, че не правим достатъчно, за да държим технологичните компании отговорни за исканите от тях данни.

Колко често бързате да приемате всички предложени разрешения за приложение, прибързано да редактирате своя селфи с най-новия филтър за котки? Най-вероятно давате изрично съгласие на приложението да наблюдава и събира повече информация от абсолютно необходимата.

Всъщност няма разлика между условията на услугата на FaceApp и Facebook, които също така предоставят на компанията „неизключителен, прехвърляем, сублицензиран, без лиценз и в световен мащаб лиценз за домакин, употреба, разпространение, промяна, пускайте, копирайте, публично изпълнявайте или показвайте, превеждайте и създавайте производни произведения на вашето съдържание. “

Нека не забравяме, че сутринът на скандала Cambridge Analytica беше привидно невинно приложение за викторина, наречено „thisisyourdigitallife“. Мнозина бързо приеха всички споразумения на крайния потребител с nary с мисъл за това, което би могло да обхване. В процеса недобросъвестни разработчици получиха достъп до личните данни на 87 милиона души.

Няма съмнение, че технологичните компании биха могли да направят повече, за да помогнат на потребителите да разберат в какво влизат. Но какъв е стимулът за тях да го направят, когато целият модел зависи от силно инвазивна рамка от точки от данни за прецизно насочване на реклами?

Разбира се, от време на време има скандал, който изригва и възмутени потребители излъчват съобщения на същите платформи, на които се мразят. Но новинарният цикъл продължава и ние също. Има сметки за заплащане и работни места, към които да се върнете. Нашата поверителност може да изчака още един ден.

Популярността на FaceApp предизвиква проблеми с поверителността, но кога ще се научим?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.