Превръщане на данни в брой: Страшната страна на рекламния двигател на Facebook

Как Facebook ви насочва с реклами.

С цялата информация, която хората си разменят онлайн днес, компаниите станаха много по-добри в определянето на кого да пускат на пазара и кога да го правят. Тогава не е изненада да чуем как Facebook играе огромна роля в това.

Facebook прави по-голямата част от парите си от реклами. Всъщност рекламната платформа на Facebook представлява 97% от рекламните приходи на FB. И само с над 29,6 милиарда долара приходи само миналата година, това са много реклами.

Ако видите бутон „като“ до статия, има вероятност информацията да премине направо към Facebook.

Причината рекламната платформа на Facebook да е толкова успешна е, че е ужасяващо точна. Първо, той е много адаптивен - рекламодателите могат да се насочват към почти всеки аспект на аудитория. Второ, тя отвежда данни от множество източници до нулева информация за потребителските специфики.

Ето как работи.

Поглед отвътре към масивната рекламна машина на Facebook

Рекламната услуга на Facebook е разделена на четири основни теми: демография, интереси, поведение и други.

Рекламодателите могат да избират да насочват рекламите си въз основа на град, държава, пощенски код или дори толкова точно, колкото отделните квартали. Оттам те могат да решат да се насочат към мъже, жени или и двете от всяка възрастова група.

Как Facebook ви насочва

Сега ето къде започва да става инвазивна. След като основите са попълнени, рекламодателите могат след това да избират конкретни интереси, поведение и дори да се насочват към хората въз основа на лични житейски събития.

Като пример ExpressVPN реши да насочи мъже и жени на възраст между 18 и 35 години, които харесаха най-новия филм на Marvel, Логан, защото този филм се разлюля (и той включва достатъчно голяма група, за да получи точно представяне на това как работи тази услуга).

Както можете да видите, в групата по интереси в Логан има стотици подтеми, включително различни други филми, книги и актьори на X-Men.

Facebook може да се насочи към много специфична демографска позиция

Facebook може да се насочи към любителите на филмите на Marvel.

След задаване на първоначалните параметри, маркетолозите могат да преминат към повече азотни теми като статус на връзката с целевата аудитория, къде са отишли ​​на училище, видовете дрехи, които купуват, броя на домашните любимци, които притежават, колко често спортуват и кои спортове екипи, които харесват.

Възможно е дори да се насочат хората не само към техните политически предпочитания, но и по това колко често са склонни да споменават политиката.

Facebook може да ви насочи въз основа на вашите политически предпочитания.

Маркетолозите могат също да изберат да ограничат търсенето си, като избират такива минутни теми като благотворителни дарения, кога и колко често човек пътува и точно колко пари правят. И това е просто надраскване на повърхността.

Facebook знае къде отиваш.

Има дори опция за избор на потребители, които предстоят годишнина.

Facebook знае вашата годишнина.

След като маркетолозите разполагат с цялата тази информация, те могат да се съсредоточат върху по-натрапчиви подтеми като мултикултурен афинитет на целевата аудитория.

Насочете аудитория с Facebook.Как Facebook определя дали активността на потребителя се приравнява с „афроамерикански мултикултурен афинитет“?

Почти всеки аспект от ежедневния живот на човека е заграбен. Не е много оставено на въображението, когато става дума за избор на публика. И всеки път, когато рекламодател добави повече изисквания, потенциалният обхват намалява.

Страшно, нали?

Как да скриете информацията си от Facebook

Първо, решете дали искате да бъдете включени в мащабната рекламна услуга във Facebook. Тъй като неприкосновеността на личния живот става все по-голяма загриженост сред потребителите през последните няколко години, сайтове като Facebook предприеха големи стъпки, за да предложат повече стая за лакти, що се отнася до личната ви информация и как тя се използва.

За да промените настройките на вашата реклама, проверете тук предпочитанията си за реклама.

Как да проверите вашите предпочитания за реклама във Facebook.

Можете да персонализирате как се показват реклами или дори да се откажете напълно от рекламната услуга на FB. Въпреки че е важно да се отбележи, че макар да решите да избягвате реклами във FB, това не означава непременно, че сте освободени от събиране на вашата информация.

Допълнителни стъпки, които можете да предприемете, за да спрете Facebook да ви насочва с реклами

Друга проста стъпка, за да помогнете да намалите цифровия си отпечатък, е да излезете от Facebook, след като го използвате. Facebook вече знае повече за вас, отколкото за вашите други, но когато оставите Facebook във фонов режим, докато разглеждате, алгоритмите на сайта могат да събират данни за търсене въз основа на сайтовете, които посещавате и неща, които харесвате.

Ако видите бутон „като“ до статия, има вероятност информацията да премине направо към Facebook.

Освен това може да искате да ограничите какво харесвате и какво споделяте във Facebook. Тъй като маркетолозите могат да се насочат към почти всичко за вас, предоставянето им на по-малко информация за работа ви дава повече контрол върху вашата анонимност.

Тъй като приходите от реклами на Facebook скочиха с близо 30% през последното тримесечие на 2016 г., можете да очаквате тези реклами да станат по-видни, по-насочени и все по-точни.

Засега, поне, все още имате думата как ги получавате.

Препоръчано изображение: BrianAJackson / Депозитни снимки

Превръщане на данни в брой: Страшната страна на рекламния двигател на Facebook
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.