Ръководство за подаване на сигнали: Защо трябва да премахнете метаданните

Как да бъдете сигнал за подаване на сигнали, част 4: премахнете метаданните си

** Това е част четвърта от ръководството за свирка на ExpressVPN. **

Част 1: Ръководство за подаване на сигнали за свирка: Ударът на свирката е труден
Част 2: Ръководство за подаване на сигнали за свирка: Как да останем анонимни при издухване на свирката
Част 3: Ръководство за подаване на сигнали: Как да защитим източниците си

Ако сте замесени в случай на подаване на сигнали за нарушения, било като виновник или като журналист, уверете се, че адекватно се справяте с метаданните.

Запазвайте само данни, които са абсолютно необходими

Може да е изкушаващо да запазите всичко, но е по-добре да изтриете несъответстваща информация. Да знаеш какво да изтриеш е трудно, тъй като някои данни ще бъдат от решаващо значение за проверка и подкрепяне на твърденията, подадени от лицата, подаващи сигнали.

Защитете вашите чатове

Решете дали да регистрирате или записвате чатове и телефонни обаждания, преди да започнете разговора, и съобщете това ясно на вашия източник. Източниците може да се държат различно, ако ги запишете, но също така ще избират думите им по-внимателно.

Ако влезете в чатове, помислете за запазването им в обикновен текстов формат, за да избегнете метаданни и премахване на времеви печати. Можете също да редактирате правописните грешки или да стандартизирате езика на вашия източник с надеждата, че промените затрудняват идентифицирането им.

Изхвърлете пликове

Важно ли е да запазите пликовете с физическа поща, доставени ви? Пликовете могат да разкрият информация за това къде и кога е публикувано съдържанието и дори могат да съдържат ДНК от вашия източник.

Почистване на заглавки на имейли

Тъй като те включват цифрови подписи, заглавките могат да бъдат от решаващо значение при проверката на автентичността на имейл. Но когато доказването на автентичността не е важно, може би е по-добре да ги изхвърлите. Ако автентичността е донякъде важна, може да е добра опция за надежден външен експерт да ги провери, след което да изтрие оригиналните данни.

Премахнете метаданните, преди да публикувате документи

Без значение дали се занимавате с документи, изображения, дневници за чат или аудио файлове - всичко има метаданни, свързани с него. Някои метаданни може да е невъзможно да бъдат премахнати (например дължината на аудио файл), но е изключително важно да разберете какви метаданни някой може да извлече от документ.

PDF файлове, текстови документи и .jpg файлове носят метаданни директно в тяхната структура. Данните могат да включват потребителското име на лицето, създало документа или дори GPS местоположението на снимката. Можете да премахнете този вид метаданни с инструмент като MAT.

Внимавайте за скритите метаданни

Други метаданни са по-сложни за премахване или забелязване. Фоновият шум на аудио запис може да разкрие къде се е състоял записът, докато всеки отпечатан документ съдържа едва забележими жълти точки, които показват кой принтер е произвел хартията и датата на отпечатване.

Премахването на всяко парче метаданни, които биха могли да идентифицират вашия източник, е изключително важно и не можете да разчитате на вашия източник да се погрижи сам за това. В зависимост от документите, които обработвате, опитайте се да се информирате колкото можете повече за това, какви връзки може да извърши външен човек между документите, вашия източник и вас.

Ръководство за подаване на сигнали: Защо трябва да премахнете метаданните
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.