Споделяйте файлове сигурно и анонимно с Onionshare

Споделяйте файлове сигурно и анонимно с Onionshare

Споделянето на файлове може да бъде безпроблемно. Дори когато сте в същата стая с човека, с когото искате да споделяте файлове, най-лесният вариант често е да ги споделяте с USB флашка.

Но когато сте на стотици или хиляди километри един от друг, USB флаш не винаги е подходящ вариант.

Услуги като Dropbox и Google Drive улесняват споделянето на файлове между хората, но те също са силно инвазивни и изискват голямо доверие в доставчика.

Можете ли да се доверите на големите услуги на Fileshare?

Когато предавате вашите файлове на трета страна, вие им позволявате да виждат съдържанието на вашите файлове и им давате знания за кого споделяте тези файлове.

Освен това няма гаранция, че файловете се изтриват, когато потребителят поиска да бъдат изтрити. Файловете може да останат достъпни за операторите на сайта и неизвестен брой правителства или хакери.

Други алтернативи също не са добри. FTP сървърите са трудни за настройка по анонимен начин, особено ако се използва многократно конкретен сървър. Те също струват пари.

Имейлите са опция, но анонимен доставчик на електронна поща може да бъде трудно да се получи и също така може да струва доста пари.

Как да инсталирате Onionshare:

Днес ви представяме безплатен и лесен за използване инструмент, който можете да използвате за сигурно и анонимно споделяне на файлове с други хора, стига да сте едновременно всички онлайн.

Хората, които споделят файловете, трябва да имат инсталирани браузъри Tor (които могат да бъдат изтеглени тук) и да работят, както и да получат програмата Onionshare. И двете са достъпни за Windows, Mac и Linux и са лесни за стартиране и настройка.

  Направете първите си стъпки в Lightning Network

1. Трябва да стартирате Onionshare с браузъра Tor

Докато вашите файлове се споделят, трябва да имате браузъра Tor да работи на заден план. Не е необходимо да отваряте уебсайт, просто дръжте браузъра Tor отворен на заден план.

2. Плъзнете и пуснете или изберете вашите файлове

Когато Tor работи, отворете Onionshare. След като отворите Onionshare, ще бъдете представени с основния му прозорец.

Когато Tor работи, отворете Onionshare. След като отворите Onionshare, ще бъдете представени с основния му прозорец.

Сега можете да плъзнете и пуснете файлове в този прозорец или да ги изберете ръчно, като щракнете върху Добавяне на файлове.

Можете дори да добавите цяла папка с Добавяне на папка. Ако случайно сте добавили файл или решите да го споделяте, просто изберете файла и кликнете върху Изтриване.

onionshare-Тор

Бутонът за автоматично споделяне се избира автоматично. Докато е избрана тази опция, Onionshare автоматично ще затвори връзката ви, когато изтеглянето приключи. Това гарантира, че само един човек има достъп до файловете.

Ако искате да споделяте файлове с повече от един човек, просто премахнете тази опция. За да започнете да споделяте файловете, щракнете върху Стартиране на споделянето.

image05

3. Създайте скрита услуга за пълна анонимност

Тази стъпка може да отнеме няколко секунди. На заден план Onionshare създава скрита услуга, която по същество е уебсайт .onion, хостван на вашия компютър. Тези услуги са скрити по начин, който прави почти невъзможно да разберете къде се намират физически. Дори вашият доставчик на интернет или VPN услуга няма да може да каже, че използвате скрита услуга, камо ли коя от тях стартирате.

onionshare-анонимност

4. Споделете връзката към браузъра Tor

Ще видите странно изглеждащ URL адрес да се появи в долната част веднага щом кръгът стане зелен. Той също така ще бъде автоматично копиран в клипборда ви. Това е връзка към URL адрес на .onion, където файловете могат да бъдат изтеглени.

  Най-добрите 9 .onion уебсайтове от дълбините на тъмната мрежа

Ще трябва да изпратите този URL адрес на когото искате да споделите вашите файлове. Важно е да знаете, че всеки, който има този URL адрес, може да изтегли файловете. Ако функцията „Спиране на споделянето автоматично“ е активирана, само първият човек, който кликне да изтегли файловете, всъщност може да ги получи.

Чудесен начин за споделяне на този URL адрес анонимно е чрез Off the Record (OTR). (Вижте нашето ръководство за това как да се настроите с анонимен чат акаунт).

акции с Тор

Трябва да се отвори .onion връзка с браузъра Tor.

Ето как изглежда сайтът, когато се отвори в браузъра Tor. Добре е да го отворите сами, преди да споделите връзката, за да проверите два пъти списъка с файлове, които искате да споделите.

Получателят вече може да кликне върху синята връзка, която изтегля zip файл, който съдържа всички файлове.

Tor не се слави със своята скорост, но при изтеглянето ни постигнахме около 300-500 KB / s, достатъчни за най-често споделяните файлове, като изображения и документи.

След като файловете бъдат изтеглени веднъж, Onionshare ще прекрати сесията и ще ви уведоми дали прехвърлянето е било успешно.

image03

Когато файлът бъде изтеглен, всеки друг, който се придвижва до страницата, ще открие, че вече не съществува (стига да сте избрали Спиране на споделянето автоматично). И абсолютно никакви записи не се водят.

Onionshare не само запазва самоличността и местонахождението на изпращача и получателя, но и поддържа двете страни частни един от друг.

Програмата ви позволява да получавате файлове от някой, който може да не познавате, без да разкривате кой и къде сте – и обратно.

  От какво не се защитава режим „инкогнито“?

Onionshare е разработен от Михей Лий, главен технолог в Intercept и член на борда на Фондация „Свобода на печата“.

Споделяйте файлове сигурно и анонимно с Onionshare
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.