Страхотна измама или добра инвестиция: Какво е ICO?

Какво е ICO?

ICO е първоначално предлагане на монети, което по същество означава „набиране на пари на блокчейн“.
Стана съвсем символ на статуса да се подготвим за ICO, с Парис Хилтън, Флойд Мейуедър, Играта (т.е. всеки и кучето им) влизат в акта.

Процесът на ICO е прост. Всичко, което трябва да направите, е да копирате някакъв код, за да създадете интелигентен договор на Ethereum (повече за това по-долу) и да изчакате да се включи неценируемата псевдоанонимна криптовалута..

Симпатичен уебсайт, PDF документ с „бяла хартия“ и опитен екип от търговци също са удобни.

Терминът ICO звучи много подобно на IPO – умишлено е така. Тъй като ICO не зависят от утвърдените фондови борси или сложни регулаторни документи, те са далеч по-евтини от IPO, при което една компания може да очаква да плати около 10 милиона щатски долара само за документацията.

Повечето хора не могат лесно да участват в IPO например в Съединените щати, но провеждайки ICO набиране на средства в блокчейна, хора от цял ​​свят могат да участват и да купуват на същата цена, а не да се редят на опашка зад влиятелните физически лица и инвестиционни банки.

Блокчейнът на Ethereum

Повечето ICO се провеждат на блокчейн Ethereum, който по принцип функционира подобно на Bitcoin. Криптовалутата, използвана от Ethereum, се нарича Ether. За разлика от Bitcoin обаче, Ethereum дава възможност за по-сложни типове транзакции – така наречените интелигентни договори.

Един прост смарт договор може да работи така:

  1. Изпращате един етер на адреса на интелигентния договор
  2. Парите се препращат на собствениците на смарт договора
  3. Интелигентният договор създава означение и го изпраща обратно към вас

В края на процеса инвеститорите получавате жетон в замяна на истински пари.

Сега инвеститорите могат да търгуват този жетон помежду си с надеждата за печалба, подобно на сертификат за акции. Но за разлика от акциите, токенът обикновено не представлява официално собственост върху компанията или дава право на притежателите й на дял от печалбата.

ICO Token Economy

Вместо нещо осезаемо, фондовите сътрудници на ICO обещават на притежателите на жетони използването на бъдещо приложение или платформа – токенът действа като входен билет или платформа за плащане в приложението.

Трудно е да си представим пейзаж, в който всяко приложение изисква свои символи за използване. Свикнали сме с безплатни приложения и процесът на придобиване на конкретни цифрови валути преди използването на приложение изглежда доста тромав.

Може би един ден ще стане по-лесно да получавате жетони автоматично, докато използвате приложения, но процесът на използване на жетони за плащания винаги ще бъде по-скъп от плащането директно с криптовалута.

Историята на ICOs

Първото ICO беше разработването на самия блокчейн Ethereum. През 2014 г. екип от разработчици събраха над 18 милиона щатски долара в Bitcoin в това, което те нарекоха Crowdsale. Когато Ethereum стартира през 2015 г., инвеститорите можеха да осребрят своите жетони, да ги търгуват и да ги използват в блокчейн Ethereum.

Когато Crowdsale стартира, един етер струваше ~ US $ 0,3. Днес един Ether търгува за около 300 долара – това се връща така, че подхранва нечуваните оценки на ICO и мечтите и желанията на новите инвеститори.

Забележими ICO

Сумата пари, която някои от най-големите ICO са събрали, е зашеметяваща. Brave събра Етер на стойност 35 милиона долара за по-малко от 30 секунди, за да изгради децентрализирана рекламна платформа около браузъра си. Tezos събра 230 милиона щатски долара за две седмици, за да изгради конкурент на Ethereum, докато платформата наречена Bancor събра 150 милиона щатски долара за нещо, което никой изглежда не може да опише..

Най-големият ICO от всички тях, Filecoin, току-що завърши ICO за 257 милиона долара за това, което изглежда е по-добра версия на BitTorrent. За сравнение, SpaceX се нуждаеше само от 20 милиона щатски долара в първоначалния си кръг на финансиране, за да построи ракети за многократна употреба и да ги изпрати в космоса и обратно.

Освен да се противопоставят на здравия разум, малко на никой ICO няма да може да събере никакви пари от традиционните рискови капиталисти, които рядко дават такива суми – особено за съмнителни проекти. Въпреки че това не означава автоматично, че всички те ще се провалят, със сигурност има малко място за печалба дори при вероятния успех, защото повечето ICO обещават проекти, които не са нищо друго освен код. И за разлика от услуги като Google или Amazon или продукти като Apple, ICO могат тривиално да се копират и изпращат в безплатна версия след разработка.

Законни ли са ICO?Какво е най-лошото, което може да се случи с ICO?

Правни ли са ICO?

Много държави, включително САЩ, имат много строги закони за ценните книжа. Дали инвестиционният продукт представлява незаконна ценна книга или не, е сложен въпрос, но това не зависи от технологията, която стои зад ценната книга. Няма значение, че законът за сигурност е приет доста преди блокчейн Ethereum – и блокчейн по принцип -.

Пазете се от измами ICO

Почти невъзможно е средният малък инвеститор да проведе надлежна проверка на ICO проекти. Мнозина отправят чужди претенции за своята технология и обещават необоснована възвръщаемост или показват недоразумение или невежество за това как работят блокчейнките. Неизбежно е много ICO да се окажат умишлени измами или поне да се превърнат в измами, след като се установи, че имат недостатъчно техническо развитие.

Такива измами могат да включват дъмпингови жетони на пазара, докато не станат безполезни (след подсилване на стойността им чрез маркетинг) или заявяване на хакерски средства. Други отново може просто да изразходват средствата си за разкошен начин на живот, преди да се откажат от проекта поради загуба на средства, като същевременно обвиняват инженерите за по-лош продукт.

Вероятно първата продажба на жетони, използваща термина „ICO“, Paycoin стартира блокчейна си след тежък маркетинг и големи претенции през 2014 г. Платформата се разпадна през 2015 г., а нейният основател Джош Гарза беше обвинен в измама с ценни книжа малко след и е изправен пред 20 години затвор.

Помислете преди да инвестирате в ICO

Инвеститорите няма да бъдат изправени пред затвора, но биха могли да загубят парите си в ICO. Законът за ценните книжа до голяма степен се отнася до емитента, въпреки че онези, които помагат за създаването, предлагането на пазара и търговията с незаконни ценни книжа, могат да бъдат наказателно отговорни. Разбира се, като инвеститор, вие все още ще сте загрижени за законността на маркера – разработчиците няма да могат да изграждат децентрализираното си приложение от затвора!

Много по-трудно е да се оцени дали проектът има смисъл или не от технологична и бизнес гледна точка (според мен, те почти всички няма никакъв смисъл).

Като инвеститор ще трябва да прецените сами дали смятате, че технологията е осъществима, дали има употреба и пазар за нея и дали продажбата на жетони вероятно ще намери основатели в затвора преди приключването на проекта.

Дръжте готина глава, никога не се оставяйте да ви отнемат емоциите и не инвестирайте повече, което можете да си позволите да загубите!

Страхотна измама или добра инвестиция: Какво е ICO?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.