Тайните кодове, които никой не може да пробие

Тайните кодове, които никой не може да пробие

Спомнете си още в училище, когато вие и вашият най-добър приятел бихте разменяли секретни бележки в класната стая с код? Двамата заглушавате кикотите, защото знаехте, че дори ако учителят конфискува вашите драсканици, тя няма да може да го прочете …

Докато вашите собствени шифри вероятно бяха доста основни и вашият учител можеше да ги хакне, ако искаше, все още беше забавна тайна да споделяте. Кодовете са тайна, мистерия, която се харесва на вътрешния иманяр във всички нас – затова обичаме да се опитваме и да ги решаваме..

Но невероятно е, че някои кодове изглежда несъвместими, дори при използването на сложни суперкомпютри. Разбира се, има полезни и неенигматични (четете: скучни) кодове, които не можем да пробием (като силно AES криптиране), но има и други, които са далеч по-интересни и мистериозни …

Вижте три от най-големите мозъчни бустери по-долу и ги опитайте, ако не искате да вържете ума си във възли!

Какво е Криптосната скулптура?

Има смисъл, че ЦРУ поръча много свое крипто изкуство, което гордо стои пред предната част на централата им в Лангли.

Скулптурата на Крипто, построена през 1990 г., е не само свидетелство за криптографите, работещи зад кулисите по тези основания, но и прави поразително произведение на изкуството, вдъхновено от природата.

Четири различни загадки съставят Криптос и въпреки че вътрешен анализатор на ЦРУ реши първите три през 1998 г., отговорът на четвъртата остава неизвестен.

Художникът зад Крипто по-рано издаде улики как да разреши финалния пъзел – например през 2014 г., когато каза, че 64-ти до 74-и символи, когато са дешифрирани, изписват думите „БЕРЛИН ЧАСОВ“ – все пак загадката зад скулптурата остава.

Мислите, че имате какво е необходимо, за да решите Крипто? Вижте загадката тук.

Ръкописът на Войнич е наистина стар и объркващ

Този е за всички, които сте подредени билкари там. Ръкописът на Войнич е том от 240 страници, научно датиран от 1400 г..

Съвременното му откритие е през 1921 г., когато Уилфрид Войнич я закупува от магазин за антики. Ръкописът е написан на ръка в странен, неидентифициран текст, придружен от различни илюстрации: предимно билкови, но и астрологични, и от човешка форма.

Книгата е преминала през много ръце, въпреки че първоизточникът на текста не е известен. Разбира се, имаше и спекулации като Роджър Бейкън, монах от 13 век; Джовани Фонтана, инженер, чиито илюстрации имат някаква прилика с тези в ръкописа; и дори самият Войнич в сложна измислица – въпреки че това се оказа почти несъмнено неправилно, поради радиовъглеродните датировки.

Вижте ръкописа на Войнич онлайн в редката книга на Бейнеке & Библиотека с ръкописи, за да го видите в цялата си слава.

Мъртъв човек не разказва приказки: Човекът на Съмъртън

През 1948 г. добре намерен мъртвец е намерен да седи на плаж с незапалена цигара на яката си. Той нямаше идентификация, само няколко притежания и странна фраза, изтръгната от книга, поставена внимателно в джоба му, на която пишеше „Тамам Шуд“.

Разкъсването на Тамам Шуд произлиза от книга, наречена Рубаият от Омар Хаям, която следователите по-късно ще намерят в кола. Собственикът на превозното средство нямаше представа как се е стигнало до там и, все още непознато, последната страница липсваше и е заменена с букет от букви.

Това ли беше шифър от мъртвеца? В драскачите беше включен телефонен номер, но дамата, на която принадлежеше, отричаше всякакви познания за мистериозния мъртвец … Много странно!

Въпреки изминалите 70 години, самоличността на човека в Съмъртън, причината за смъртта и шифърът, все още не са установени. Има дори и възможен любовен обрат.

Можете ли да разрешите мистерията на Съмъртън Човек?

Кой е любимият ви код, който не може да се сменя?

Хората обичат мистерия. И е увлекателно да научим, че много гатанки остават без отговор. Това се дължи на перфектната сигурност? Възможно ли е такова нещо?

Знаете ли някакви дългоразгадани пъзели? Ще се радваме да ги чуем в коментарите по-долу!

Тайните кодове, които никой не може да пробие
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.