Технически подаръци, които уважават поверителността ви (и някои, които не са)

[ware_item id=33][/ware_item]

Кутия за подарък с бяла панделка и червена опаковъчна хартия със символ на зачертано око.


Във вихровия сезон на продажбите на Черен петък и коледните сделки може да е трудно да устоите на нелепите спестявания от камерите на Amazon Ring или различни домашни помощници.

Но с повече хора, които обмислят поверителността си при закупуване на продукти и услуги, изискването за сигурен продукт, който не пиявира вашите данни, се превръща в по-важен фактор при закупуването на устройства.

Не бъди страховита

Редовно попадаме на статии, които разглеждат продукти, които шпионират или подслушват потребителите, но по-рядко виждаме въпроса, обърнат към: Кои технологични приспособления защитават вашата поверителност и сигурност, докато ги използвате?

Обръщайки внимание на популярните продукти от двете страни на спектъра на поверителност, е списъкът на поверителността не е включен в Mozilla, който през третата си година анализира десетки устройства, вариращи от слушалки до хранилки за домашни любимци. Списъкът проверява продуктите спрямо собствените му минимални стандарти за сигурност и също така задълбочава как се обработва вашата поверителност от продукта. Потребителите се канят също така да гласуват колко страховито смятат продукта.

Разглеждаме продуктите, които бяха етикетирани „не са страховити“, за да проучим техните поверителни данни.

1. Игрални конзоли

Към настоящия момент оглавяването на списъка „не е страховито“ е Nintendo Switch. Той не само криптира всичките ви данни при транзит и в покой, но също така има много удобна за потребителя политика за поверителност и казва, че няма да споделя вашите данни на Switch с трети страни за търговски или маркетингови цели. Възможно е обаче да има игри, които правят, така че просто внимавайте за това.

Има инфрачервена камера, която се използва за няколко игри и може, в много ограничен диапазон на конзолата, да проследява местоположенията на контролерите Joy-Con, но тя няма GPS проследяване (много за ужас на тези, които са имали нещастие да загубят своите).

2. Говорители

Нарастващата гама от говорители на Sonos отдавна има функции за гласов асистент AI, но тази година компанията пусна говорител, който премахна тази функция, наречен the Sonos One SL. Контролиран през Wi-Fi вместо Bluetooth, този говорител криптира устройството и всички негови комуникации с други устройства. Няма вграден микрофон, така че можете да бъдете сигурни, че никой няма да може да ви подслушва.

3. Проследяващи домашни любимци

Може да изглежда малко противоречиво да имаш проследяване в този списък. Но ако трябва да намерите домашен любимец, който има склонност да се скита, това спокойствие би струвало рискът за поверителност да има GPS тракер. Най-малко страховито проследяване на домашни любимци на Mozilla е Findster, което криптира данните за местоположението и може да поддържа раздели на домашни любимци до три мили.

Основното колебание, което имаме тук, е, че Findster продава или споделя агрегирани, де-идентифицирани данни с никого. Както писахме преди, анонимните данни все още могат да се използват за идентифициране, ако има достатъчно данни. Ако Findster се заеме да прави това или е по-прозрачен за това как кодира вашите данни, тогава ще бъда по-малко колеблив да даде на този елемент палци.

4. Кодиращи комплекти

Ако имате дете или просто искате да потопите пръстите на краката в начина на кодиране за начинаещи, Кано оглавява списъка на Mozilla като кодиращ комплект за деца, който не само кара кодирането да се чувства инстинктивен, но и го прави, без да споделяте личната си информация с трети страни.

Компанията обобщава вашите данни и ги анонимизира с цел проучване и профилиране на клиентите в съответствие с нейната политика за поверителност. Подобно на Findster, тези данни биха могли да бъдат използвани от човек, определен достатъчно, за да разбере кой сте. Комплектът за Хари Потър, например, идва с пръчка, която разпознава вашите движения и ги сравнява с тяхната база данни чрез машинно обучение (!), Но това спира веднага щом сложите пръчката надолу.

5. Слушалки

За съжаление не можем да задържим нито една слушалка в списъка на Mozilla Най-добре оценените "не страховити" слушалки са Sony WH-1000XM3, но това все още има вграден достъп до Alexa и Google, което ни отблъсква. Има просто нещо странно в носенето на слушалки, които слушате ти през цялото време.

Функцията за помощник на AI изглежда трудно да се избегне в наши дни в безжичните слушалки, така че най-добрият ви залог би бил да получите чифт слушалки или слушалки, които изискват ръчно активиране на гласов асистент с натискане на бутон (да, това включва тези Apple EarPods, които се доставят с вашия iPhone).

Недостатъчен избор за потребителите, които са в поверителност

Ако списъкът на Mozilla показва каквато и да е индикация за състоянието на поверителност и сигурност на нашите интелигентни устройства, то по-голямата част от тях все още остават много за желание. Дори и най-малко страховитите продукти съдържат вградени микрофони и изпращат де-персонализирани данни на своите производители.

Също така няма достатъчно списъци, които положително насърчават закупуването на продукти, които зачитат поверителността и сигурността на потребителите. Например, ни беше трудно да потърсим висококачествени слушалки не го направи имат функция за гласов асистент, вградена в неговите слушалки. Може би, ако отсъствието на тези функции за подслушване се превърне в по-очевидна точка за продажба, компаниите може да са по-склонни да спазват поверителността и сигурността на потребителите..

Изброените по-горе устройства са само някои, които избрахме от пълния списък на Mozilla, който можете да видите тук. И ако ви липсва време, не се притеснявайте - винаги има тези подаръци в последната минута, които бихте могли да получите за този специален човек, който се грижи за поверителността.

Технически подаръци, които уважават поверителността ви (и някои, които не са)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.