Това е блестящо Но какво е интернет?

Това е блестящо Но какво е интернет?

Ние го използваме всеки ден и това става абсолютно съществена част от нашия живот. Но какво всъщност е интернет?

Речникът го дефинира така:

„Глобална компютърна мрежа, предоставяща разнообразни информационни и комуникационни съоръжения, състоящи се от взаимосвързани мрежи, използващи стандартизирани комуникационни протоколи.“

Но каква стойност има? В крайна сметка това не е осезаемо същество.

Интернет е толкова полезен, колкото информацията, която хората влагат в него. Това е просто събиране на данни. Без реалния свят и истинските хора да правят истински неща, няма какво да пуснат в интернет. Интернет не създава, той може само да регенерира.

Все още се нуждаем от реалния свят: истинските учени, истинските художници, истинските автори. Нуждаем се от истински творения, изградени офлайн. Или иначе нямаме нищо друго освен мнение. Интернет не може да замени знанията. Не може дори да се научи. Всичко, което може да направи, е да съхранява това, което вече знаем.

Интернет е много като гардероб. Полезно е само когато имате дрехи А за да направим дрехи, се нуждаем от шивач.

Въпреки това, Интернет може да бъде място на учудване и удивление. Той е пълен с вкусни инфункции, само чакащи да бъдат открити. Например…

Какво претегля интернет?

С помощта на много груба математика е изчислено, че Интернет тежи приблизително същото като ягода. Или яйце със среден размер, ако предпочитате.

еволюция на интернетХората на опашката да използват интернет като маймуна гледа.

Еволюцията на Интернет

В началото нямаше нищо. Дори нито едно видео за котка.

И тогава дойде интернет. Тя започна бавно и хората първоначално я използваха само за търсене на ограничена информация.

Нещата бързо се промениха. Днешният интернет е огромен и постоянно развиващ се инструмент, който съдържа потресаващ обем информация. Удивително е какво можете да научите само от няколко търсения с Google. Той също така свързва хората по цялата планета, което им позволява да си взаимодействат и да споделят знания като нищо, което досега не сме знаели.

Има и забавление Музикалната и филмова индустрия най-накрая осъзнават силата на Интернет. От полза, а не пречка да създадете творенията си на всеки, по всяко време. Едно произведение на изкуството вече може да бъде видяно от 3,2 милиарда души (количеството хора в света с достъп до интернет). Това е невероятно. Това е ниво на излагане, за което всеки художник в миналото можеше само да мечтае.

Страхотен. Колко голям е интернет?

Интернет се изчислява на 1.2 зетабайта - и нараства. Зеттабайт е един трилион гигабайта.

Двуслоен Blu-ray диск (индустриалният стандарт) е 50gb. Това означава, че ще ви трябват 24 милиарда Blu-ray дискове, за да съхранявате съдържанието в Интернет.

Blu-ray диск е широк 12 см, което прави радиусът му 6см. Използвайки силата на математиката (πr²), получаваме площта на синя лъч да бъде 113,1 см².

Така че Интернет е 24 милиарда пъти 113,1 см².

Това става на 271 км² (168 мили²). Което означава, че Интернет е толкова голям, колкото Барбадос.

Как работи Интернет?

Интернет е мрежа от компютри, от които има два основни типа:

  • Локална мрежа (LAN): LAN е два или повече свързани компютъра в непосредствена близост, които споделят данни единствено помежду си със затворена връзка. Това е видът на настройката, която може да видите в офис.
  • Мрежа с широка зона (WAN): WAN също се състои от два или повече компютъра, но те са по-далеч. Данните се споделят по телефонни линии, оптични влакна или сателит и връзката е отворена. Интернет е WAN.

За да работят правилно, тези мрежи се нуждаят от: сървър.

Сървърът е компютър, който управлява софтуер и съхранява информация. След това той споделя тази информация с други компютри, които поискване то. Уеб страниците се съхраняват на сървъри и когато въвеждате URL адрес, искате информация от сървър. Сървърът ще ви даде достъп до тази информация и ще я покаже на уеб страницата.

Вашият компютър се превръща в клиент при тази размяна. Браузърите (Chrome, Safari, Opera) изискват информацията от сървъра, след което я показват по начин, който има смисъл за вас.

Интернет коткаВсички млъкнете! Вижте сладката котка! ГЛЕДАЙТЕ НА СТРАНА КАТА!

Но какво, ако просто искам да гледам видеоклипове с котки?

Няма проблем! 300 часа видео се качват в YouTube всяка минута. Това са 18 000 часа видео на час, което е 432 000 часа на ден. Това означава, че има 49,31 години видео, качено в Youtube - Всеки. Single. ден.

Счита се, че 15% от ежедневния интернет трафик се отнася за котки. Ако приемем, че YouTube следва тази тенденция, видеоклипове с котки на стойност 7,39 години, качени в YouTube всеки ден. Никой не може да гледа толкова много котка.

Световната мрежа или Интернет?

В наши дни термините Интернет и световната мрежа са взаимозаменяеми. Но технически не са едно и също нещо.

  • Интернет е мрежа от свързани компютри по целия свят.
  • Световната мрежа е част от Интернет. Това е виртуална мрежа от уебсайтове, всички свързани чрез връзки един към друг.

Световната мрежа е измислена от човек на име Тим Бърнърс-Ли през 1989 г. Преди имаше интернет и компютрите можеха да комуникират помежду си отдалечено, но нямаше уеб страници.

С какво е изграден Интернет?

Световната мрежа е най-вече колекция от файлове, всички форматирани като HTML документи. HTML съдържа връзки, текст и изображения.

Всички уеб страници са изградени с HTML файлове. Вашият браузър ще прочете HTML, след това той ще покаже уеб страницата.

Можете да видите HTML на страницата много лесно. Просто кликнете с десния бутон на мишката върху тази страница, след което изберете Инспектиране или проверка на елемента. Това, което се показва вдясно, са основите на уеб страницата - всичко това е HTML.

Зад HTML са каскадни таблици за стилове (CSS) и Javascript (JS). Тези файлове позволяват на програмистите да манипулират HTML.

Например, можете да зададете всяко заглавие на страницата ви да е четиридесет пиксела в CSS. Сега всеки път, когато въвеждате заглавие в HTML, той ще бъде висок четиридесет пиксела.

Това ще изглежда така:

HTML:

Това е заглавие!

CSS: h1 {font-size: 40px;}

URL адресURL адресът е адресът на уеб страницата.

URL адреси ви отвеждат до мястото, където трябва да бъдете

URL адресът е унифициран локатор на ресурси, известен също като уеб адрес. Ето как браузърът ви знае къде да търсите, за да намери страницата, която искате да видите.

Не много хора всъщност въвеждат цели URL адреси вече. Повечето уебсайтове се намират чрез връзка от друга страница или от търсачка. URL адресите могат да бъдат дълги и тромави и запомнянето им може да бъде трудно. За щастие търсачките индексират уеб страниците, така че не е нужно да помним URL адреса.

Но какво означава всичко това?

Това е епоха на математиката - големи числа и огромна мощност на обработка.

Интернет е движещата сила зад него, защото Интернет е голям брой и огромна процесорна мощ. И всичко това се показва с красиви графики и видео с котки.

Това е чудесно време да сте живи. Но с голяма сила идва голямата отговорност. Интернет е най-голямото изобретение на човечеството и някои се стремят да го контролират. Трябва да поддържаме интернет свободен и отворен за всички. И за това си заслужава да се бориш.

И така, какво е интернет? Това е всичко. И нищо. Той има силата да обединява света и силата да го унищожава. Интернет е всичко, което искате да бъде. Това е светът на една ръка разстояние и вашият портал към звездите.

Интернет е прекрасен. И бихме искали да го запазим по този начин.

Препоръчано изображение: studiostoks / Dollar Photo Club
Интернет еволюция: riccardo1990 / Dollar Photo Club
Котка !: Алена Озерова / Фотоклуб на Dollar
URL адрес: Bakhtiarzein / Dollar Photo Club

Това е блестящо Но какво е интернет?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.