В спечелване на защитници на поверителността DuckDuckGo вече може да бъде вашата търсачка по подразбиране в ЕС

[ware_item id=33][/ware_item]

Логото на Android развява флаг на DuchDuckGo.


Новите потребители на Android в ЕС ще се възползват от антимонополното решение, издадено от Европейския съюз миналата година.

От март на потребителите ще бъде предоставена възможност да избират между четири търсачки, когато регистрират и настроят устройство с Android. Изборът ще стане техният сайт по подразбиране, когато инициират търсене в Chrome или полето за домашно търсене на Android. Специалното приложение на доставчика за търсене по подразбиране също ще бъде инсталирано на отделни устройства.

Google ще остане опция, но потребителите ще трябва изрично да заявят предпочитанията си, за да останат настройката по подразбиране.

Търсачката, съобразена с поверителността, DuckDuckGo спечели конкурентна процедура за наддаване, за да бъде показана като най-честата опция в страните от ЕС. Това не означава, че автоматично ще стане най-популярната търсачка сред устройства с Android в ЕС, но е силен тласък на имиджа на компанията и цялостната видимост.

Защо Google е принуден да пита потребителите за техните предпочитания?

Основно решение от страна на регулаторите на ЕС за антитръстовото законодателство през юли 2018 г. глоби Alphabet (компанията-майка на Google) близо 5 милиарда щатски долара, като заяви, че „Google е използвал Android като средство за утвърждаване на доминирането на своята търсачка. , , [и] отказа на европейските потребители ползите от ефективната конкуренция “, считайки практиката за незаконна съгласно законодателството на ЕС.

По-специално законодателите на ЕС отбелязаха, че Alphabet задължително производителите на смартфони предварително инсталират пакета от приложения на Google, включително търсене и Chrome, ако желаят да имат достъп до Play Store.

В него се добавя, че отчетените плащания на някои производители и оператори на мобилни мрежи, за да използват изключително приложенията на Google, както и предотвратяването на някои от тях да изпълняват алтернативни версии на Android, противоречат на антимонополното регулиране.

Какво ще се случи по-нататък?

Потребителите на Android винаги са имали възможност да избират търсачка по подразбиране, различна от Google, но опцията е била погребана толкова дълбоко в менюто с настройки, че повечето потребители може би дори не са знаели, че е в техния контрол.

Новата система ще постави контрола върху потребителите, тъй като от тях ще се изисква да избират предпочитанията на търсачката си по време на настройка. Опциите варират за всяка страна в ЕС, тъй като критериите за подбор са обвързани с тръжна система.

Всеки доставчик е посочил на Google колко е готов да плати на компанията всеки път, когато бъде избран. Трите най-добри доставчици са избрани и показани на потребителите, като Google закръгля списъка. Избраната компания обаче ще плати само сумата, предложена от четвъртата най-висока оферта, а не нейната собствена цена.

Практиката ще влезе в сила през март, но тръжните оферти ще се преглеждат на всеки четири месеца.

Ето разбивката по държави:

Страна

Опции за търсене

Австрия DuckDuckGo, GMX, Info.com
Белгия DuckDuckGo, Info.com, Qwant
България DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Хърватия DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Чехия DuckDuckGo, Info.com, Списък
Дания DuckDuckGo, Givero, Info.com
Естония DuckDuckGo, Info.com, Яндекс
Финландия DuckDuckGo, Info.com, Яндекс
Франция DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Германия DuckDuckGo, GMX, Info.com
Гърция DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Унгария DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Исландия DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Ирландия DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Италия DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Латвия DuckDuckGo, Info.com, Яндекс
Лихтенщайн DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Литва DuckDuckGo, Info.com, Яндекс
Люксембург DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Малта DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Холандия DuckDuckGo, GMX, Info.com
Норвегия DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Полша DuckDuckGo, Info.com, Яндекс
Португалия DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Република Кипър DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Румъния DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Словакия DuckDuckGo, Info.com, Списък
Словения DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Испания DuckDuckGo, Info.com, Qwant
Швеция DuckDuckGo, Info.com, PrivacyWall
Великобритания Bing, DuckDuckGo, Info.com

DuckDuckGo доминира в опциите за всички страни освен Великобритания, където Bing на Microsoft имаше най-висока оферта. Това може да се дължи на по-високите приходи, в които рекламите за търсене във Великобритания неизбежно ще се накарат в сравнение със страни като Латвия и Хърватия.

Когато Alphabet за първи път обяви намерението си да пусне на търг опции на доставчика на търсене за Android, решението беше силно критикувано от изпълнителния директор на DuckDuckGo Габриел Уайнбърг, който заяви, че Google ще продължи да печели за сметка на конкуренцията.

2) Търгът за плащане за игра със само 4 слота означава, че потребителите няма да получат всички възможности, които заслужават, а Google ще печели за сметка на конкуренцията. Насърчаваме регулаторите да работят директно с Google, нас и други, за да осигурят най-добрата система за потребителите.

- Габриел Вайнберг (@yegg) 2 август 2019 г.

Изглежда, че се е оттеглил от предишните си настроения, вероятно признавайки, че това е безценна възможност за неговата компания да получи преднина и център на съзнанието на потребителите.

Независимо от това, ако цените поверителността си, присвивате се на непоискани реклами и не искате страховити техник за наблюдение над всяко ваше онлайн действие онлайн, то тази новина определено е причина за празнуване.

В спечелване на защитници на поверителността DuckDuckGo вече може да бъде вашата търсачка по подразбиране в ЕС
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.