Возняк казва, че трябва да слезем от Facebook, но защо трябва да се грижи Зукърбърг?

Логото на Facebook с хапка, взето от него, подобно на логото на Apple.

Съоснователят на Apple Стив Возняк е най-новата технологична знаменитост, която призовава потребителите да прочистят акаунта си във Facebook, предполагайки, че рисковете за поверителност са свързани и че няма начин да се определи ефективно дали приложенията се подслушват на лични разговори.

„За някои ползите от Facebook си струват загубата на неприкосновеност на личния живот, но за някои, като мен, препоръката ми е на повечето хора, трябва ли да измислите начин да излезете от Facebook“, каза Возняк.

„Те могат да измерят сърдечната ви дейност сега; те могат да ви слушат с много устройства. Кой знае дали мобилният ми телефон слуша в момента […] хората мислят, че имат ниво на поверителност, което нямат “, добави той.

Забележките на Возняк, дадени по време на кратко интервю на американско летище, са отражение на неговото лично решение да напусне платформата през април 2018 г. след появата на скандала Cambridge Analytica.

По това време той посочи инвазивните политики за регистриране на данни във Facebook като основна причина за изтриване на акаунта му.

„Потребителите предоставят всеки детайл от живота си във Facebook и… Facebook прави много рекламни пари от това“, каза той пред USA Today. „Всички печалби се основават на информацията на потребителя, но потребителите не получават обратно нито една печалба.“

В последното си интервю Возняк призова социалните медии да наложат такса, ако това означава, че това може да защити поверителността на потребителите.

„Защо не ми дадат избор? Нека да платя определена сума и вие ще запазите данните ми по-сигурни и поверителни от всички останали, които ги предават на рекламодателите. “

Коментарите на Возняк озвучават този на изпълнителния директор на Apple Тим Кук. Той оприличи управляваните от рекламата бизнес модели на Facebook и Google на „наблюдение“, добавяйки, че мисловното настроение задвижва принципа на личния живот на Apple и че контролът на хората над личната им информация е „основно човешко право“.

Образна криза във Facebook

Да се ​​каже, че Facebook е имал груби последните няколко години, вероятно е подценяване.

Потискащите течове на данни като появата на новините в Cambridge Analytica, публичното излагане на стотици милиони акаунти и невъзможността за спиране на споделянето на потребителски данни с други компании принуди платформата на социалните медии да приеме защитна позиция.

Фейсбук публикува нехарактерна публикация в блога в края на 2017 г., озаглавена „Трудни въпроси: Прекарването на времето в социалните медии е лошо за нас?“, В опит да си върне доверието, като говори за пагубните фактори на хиперсвързаността и начините за справяне с проблема..

Но PR кризата далеч не е приключила. Например, хората, които са силно ангажирани с растежа на компанията, далеч не са убедени.

Съоснователят на WhatsApp Брайън Актън, който стана милиардер след придобиването си от Facebook, остро критикува левиатана в социалните медии по време на публична изява в университета в Станфорд.

Той го последва с туитър, казващ, че е време да „Изтрием Facebook“, подхранващ хештаг на вируса миналата година.

В интервю за 2017 г. Шон Паркър, първият президент на Facebook и съосновател на Napster, призна, че първоначалният стремеж зад социалната мрежа е „да се консумира възможно най-много време и съзнателно внимание“.

„Не знам дали наистина разбрах последствията от това, което казвах, защото непреднамерените последици от една мрежа, когато тя нарасне до милиард или 2 милиарда души и… буквално променя отношенията ви с обществото, помежду си… Това вероятно пречи на производителността по странни начини “, добави той.

Въпреки критиките, Facebook продължава да прави монети

Акциите на Facebook със сигурност взеха победи през 2018 г., но акциите се увеличиха през последните месеци и почти се върнаха на височините преди кризите за поверителност на данните.

Графика, показваща все по-високата цена на акциите на Facebook.По-малко поверителност се равнява на повече печалба за Facebook.

Въпреки всички отрицателни грешки в пресата, факт е, че приходите и потребителите продължават да растат. Въпреки че основните си пазари на САЩ, Канада и Европа са наситени и има малко място за добавяне на повече потребители, Facebook върши забележителна работа да убеди рекламодателите да разпределят повече от бюджетите си за платформата.

Има още по-голям оптимизъм или отчаяние, в зависимост от начина, по който гледате, като анализирате Facebook в Азия и Африка.

Когато става дума за развиващите се пазари, Facebook е синоним на интернет. Използва се като средство за комуникация, улеснява електронната търговия и е критичен източник на новини и информация. Земеделските стопани в Мианмар, например, не се занимават с поверителността по същия начин, както потребителите в САЩ.

И може би тази възможност за нововъзникващ пазар накара Facebook да стартира своя проект за криптовалута - Везни. С него Facebook вярва, че може да използва обсега на своята платформа, за да предостави жизнеспособна алтернатива за плащания за небанкови банки, повечето от които, разбира се, живеят извън развитите икономики.

„Успехът ще означава, че човек, работещ в чужбина, има бърз и прост начин да изпрати пари до семейството си вкъщи, а студент може да плати наема си толкова лесно, колкото може да си купи кафе“, казва Facebook в своята документация за Везни.

Въпреки световните иновации на продуктите с поглед към бъдещето, реалността е, че Facebook има много повече работа, ако иска да убеди скептиците в най-голямата си аудитория, генерираща приходи.

Празни обещания от Цукерберг

В блог през март Марк Зукърбърг предвиди бъдещето на Facebook и заяви, че „платформата, ориентирана към поверителност“, е нужният час.

„Вярвам, че бъдещето на комуникацията все повече ще се пренасочва към частни, криптирани услуги, където хората могат да бъдат уверени, че това, което казват един на друг, остава в безопасност и техните съобщения и съдържание няма да останат завинаги. Това е бъдещето, надявам се, че ще помогнем да постигнем “, написа той.

Facebook няма да замине скоро, но можем да кажем със сигурност, че компанията ще направи повече, за да демонстрира, че приема неприкосновеността на личния живот. Комбинация от обществено мнение и настъпващата заплаха от правителственото регулиране ще принуди ръката на Facebook.

И за точния резултат от всичко това? Все още е рано да се прогнозира.

Возняк казва, че трябва да слезем от Facebook, но защо трябва да се грижи Зукърбърг?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.