Заседнали за резолюциите на Нова година? Ето 10 предложения за подобряване на вашата киберсигурност през 2020 г.

Списък със заглавие 2020 г. с отметки до всеки ред.

С новата година и десетилетие (!) Почти пред нас, е време да седнете и да изготвим няколко амбициозни новогодишни резолюции. Може да искате да посетите фитнеса повече, проверете няколко цели за пътуване от списъка си (дори и да е виртуален) или да останете в по-близки контакти с приятели и семейство.

Имаме няколко резолюции, свързани с киберсигурността, които може да искате да помислите за добавяне към списъка си, ако вече не сте ги направили. Някои от тях ще отнемат само секунди, докато някои може да свършат завинаги (като актуализиране на вашите устройства - шегуваме се, почти).

Вижте тези новогодишни резолюции за киберсигурност за 2020 г.:

 1. Използвайте HTTPS навсякъде
 2. Започнете да използвате приложение за защитени съобщения
 3. Започнете да използвате и ориентиран към поверителност браузър
 4. Използвайте силни пароли; съхранявайте ги в мениджър на пароли
 5. Използвайте 2FA и MFA, когато е възможно
 6. Внимавайте с обществения Wi-Fi
 7. Бъдете по-внимателни за това, което споделяте онлайн
 8. Изтрийте акаунти, които вече не ви трябват
 9. Помислете, преди да кликнете върху тази имейл връзка
 10. Актуализирайте устройствата си

1. Използвайте HTTPS навсякъде

Ако уебсайт използва HTTPS (обозначен със зелена ключалка в лентата на браузъра), това означава, че данните между вашия браузър и сървъра на уебсайта са криптирани.

Все още има много уебсайтове, които не предлагат това основно криптиране за HTTPS, въпреки че излагането на вашите данни на вашия интернет доставчик, интернет доставчика на вашия сървър, вашия Wi-Fi рутер / оператор и всяко образувание между вашия интернет доставчик и ISP на сървъра.

С разширението HTTPS Everywhere на EFF (достъпно за Firefox и Chrome и включено в разширенията на браузъра ExpressVPN) можете да гарантирате, че всички данни, пътуващи между вашия браузър и сървъра на уебсайта, са криптирани. Можете да пресечете тази разделителна способност за секунди.

 • Вземете HTTPS навсякъде

2. Направете превключване към по-сигурно приложение за съобщения

От WhatsApp до Snapchat приложенията за съобщения предоставят лесна услуга за комуникация с приятели, семейство и колеги.

Но без криптиране, вашите съобщения могат да бъдат прочетени от компанията зад приложението, трети страни и правителства, които събират лични данни за своите граждани.

За щастие, няколко приложения за съобщения използват криптиране от край до край, за да предотвратят виждането на съдържанието на съобщенията на всеки, освен вас и предвидения получател. Препоръчваме получаването на сигнал (наличен на iOS, Android и десктоп), тъй като той може би има най-сигурният протокол за съобщения от партидата, е шифрован от край до край и е напълно отворен код, така че неговата сигурност може да бъде гарантирана.

Може би най-трудната част за използването на тези приложения за съобщения е да накарате всички останали, които изпратите съобщение, да използват същото приложение, което правите. Но вашата лична поверителност и сигурност си заслужават.

 • Най-добрите приложения за съобщения за запазване на личните и сигурни съобщения
 • Как да защитите вашите приложения за съобщения с парола

3. Започнете да използвате и ориентиран към поверителност браузър

В идеалния случай браузърът ви трябва да се актуализира често, за да ви предпази от нови заплахи.

Класирахме най-популярните браузъри въз основа на поверителност и сигурност и докато Tor Browser излезе на върха, намерихме Firefox и Chromium базиран Brave да бъдат по-подходящи за ежедневна употреба. И двете са с отворен код и имат разнообразие от възможности за блокиране на съдържание и реклами.

 • Най-популярните браузъри, класирани по тяхната поверителност и сигурност
 • Какво е разделяне на браузъра?

4. Използвайте силни пароли и ги съхранявайте в мениджъра на пароли

Ще чуете това преди, но „паролата“ НЕ е добра парола. Нито е вашето име, дата на раждане, нито родният ви град. Направете паролите си по-трудни за отгатване - например чрез използване на произволен генератор на пароли - и ги съхранявайте в мениджъра на пароли. По този начин ще трябва само да запомните паролата за вашия мениджър на пароли. Просто не го записвайте.

 • Генератор на произволни пароли на ExpressVPN
 • Как се използва мениджър на пароли

5. Използвайте 2FA и MFA, когато е възможно

Една парола просто вече не е достатъчно сигурна - ще искате да удвоите защитата си с друг пропуск код. Това удвояване на паролите често се нарича двуфакторна или многофакторна автентификация и бързо се превръща в стандартна форма на допълнителна сигурност, необходима за вашите акаунти. Вероятно вече го правите в някакъв капацитет с SMS код, изпратен до вашия телефон или с приложение.

 • Защо трябва да използвам двуфакторно удостоверяване?
 • Кой двуфакторен метод за удостоверяване трябва да използвате?

6. Бъдете по-внимателни към обществения Wi-Fi

Възможно е да има много обществени Wi-Fi горещи точки, за да заключите устройството си за безплатен достъп до интернет. Но това често означава, че вашата онлайн активност е на милостта на Wi-Fi доставчика, който, ако не е шифрован, може да изложи трафика ви на никого.

Освен че използвате VPN, за да се защитите в обществен Wi-Fi, уверете се, че не се свързвате автоматично с тези мрежи, използвайте данни, ако можете, и избягвайте да изпращате чувствителна информация като кредитната си карта в обществени Wi-Fi мрежи.

 • Каква информация преминава през мобилни Wi-Fi мрежи
 • Как публичният Wi-Fi идва на цена за своите потребители
 • Как да използвате VPN, за да се предпазите от обществен Wi-Fi

7. Бъдете по-внимателни за това, което споделяте онлайн

Понякога е трудно да не споделиш това, което правиш във Facebook и Instagram, или да извикаш в празнотата в Twitter. Имайте предвид обаче, че когато го правите, винаги има шанс някой да разбере какво правите, къде сте и с кого сте.

Много може да се направи с тази информация, не на последно място да ви измамят или да ви насочат със социална инженерна атака. Прегледайте снимките си и ги направете частни в социалните медии или изтрийте публикациите си изобщо, ако смятате, че дава твърде много.

 • Как да направите снимките си по-частни в социалните медии
 • Какво е социалното инженерство?
 • Какво е фишинг?

8. Изтрийте акаунти, които вече не използвате

Facebook вече не разпалва радост? Спрете да използвате приложения и услуги, за които сте се регистрирали? Just Delete Me има полезна съвкупност от уебсайтове и услуги, която ви помага да разберете дали можете да изтриете различните си акаунти. Ако искате да #DeleteFacebook или други социални медии и акаунти за съобщения, имаме ръководство за това.

 • Как да изтриете завинаги това, което Google знае за вас
 • Как да изтриете всичките си онлайн акаунти

9. Помислете два пъти, преди да щракнете върху тази имейл връзка

Цялата сигурност в света не може да ви помогне, ако попаднете на опит за фишинг. Научете как да се защитите от фишинг атаки и кога да поставяте под въпрос заявки за вашите пароли и информация за кредитна карта.

10. Актуализирайте устройствата си

И накрая, и знаем, че е болка, актуализирането на вашите устройства ще ви помогне да се предпазите от злонамерен софтуер, програмни грешки и експлоатация с нулев ден. Просто ги актуализирайте и докато чакате, също се наслаждавайте на почивка от екрана.

Какви са вашите резолюции за Нова година за 2020 г.? Не ни казвайте!

Заседнали за резолюциите на Нова година? Ето 10 предложения за подобряване на вашата киберсигурност през 2020 г.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.