7 pengambilan privasi dan keselamatan dalam Laporan Trend Internet Mary Meeker

Gambar Mary Meeker

Dek geladak terbesar mengenai internet kembali! Laporan Trends Tren Internet Mary Meeker telah mengetengahkan pemerhatian dalam talian penting sejak tahun 1995, dan laporan tahun ini adalah 334 slaid yang mengejutkan.

Walaupun laporan Meeker menyentuh banyak topik, kami melihat dengan lebih dekat trend yang mengelilingi privasi dan keselamatan dalam talian.

1. Lebih separuh dunia mempunyai sambungan internet, tetapi pertumbuhan telefon pintar semakin menurun

Sehingga 2018, 51% penduduk dunia boleh menyambung ke internet, berbanding 24% hanya sepuluh tahun yang lalu. Tetapi penggunaan telefon pintar, dianggap sebagai pemangkin penting untuk kegunaan internet, mula menurun, dengan penghantaran unit menurun sebanyak 4% pada 2018.

Grafik Pengguna Internet vs Pertumbuhan Y / YKlik untuk memperbesar

2. Rantau Asia Pasifik membentuk majoriti pengguna internet global

Pengguna internet di rantau Asia Pasifik membentuk 53% pengguna internet global, manakala Eropah hanya terdiri daripada 15%. Amerika Utara mempunyai penembusan pengguna internet tertinggi dengan 89% daripada semua orang Amerika Utara dalam talian; dalam perbandingan, hanya 48% penduduk Asia Pasifik berada dalam talian.

Grafik Pengguna Internet menurut rantauKlik untuk memperbesar

3. Lebih kurang orang mempunyai akses ke internet yang tidak dipertingkatkan sepenuhnya

Pengurangan populasi dalam talian global yang menurun di negara-negara yang mempunyai penapisan internet tanpa sifar -20% pada tahun 2018, berbanding 24% pada 2016. Satu pertiga daripada pengguna dalam talian mengalami internet yang tidak dipertingkatkan, dan satu lagi yang tinggal di negara-negara tanpa kebebasan internet sama sekali.

7 pengambilan privasi dan keselamatan dalam Laporan Trend Internet Mary MeekerKlik untuk memperbesar

Fenomena peraturan internet yang berbeza telah dipanggil “splinternet … di mana pengalaman anda dalam talian ditentukan oleh peraturan tempatan.”

Contoh-contoh peraturan setempat boleh didapati di bawah:

Jadual pelbagai negara dan peraturan internet.Klik untuk memperbesar

4. Serangan siber menjadi lebih canggih dan lebih luas dalam skop

Serangan siber kini memberi tumpuan kepada syarikat dan organisasi yang mempunyai akses kepada trofi data sensitif (fikir Equifax dan Marriott), dan meningkatkan frekuensi.

Grafik Rekod Sensitif yang terdedah dalam Pelanggaran Keselamatan.Klik untuk memperbesar.

Ante ini semakin meningkat, dengan A.S., UK, Belanda, dan Jerman hanya beberapa negara yang secara terbuka mendakwa penglibatan negara dalam beberapa serangan siber.

5. Pengguna telefon pintar mengambil tindakan untuk membendung ketagihan penggunaan mereka

Lebih ramai pengguna sedang berusaha untuk mengurangkan masa yang dihabiskan untuk peranti mereka, dari 47% pada tahun 2017 hingga 63% pada tahun 2018.

Grafik menunjukkan peratusan orang dewasa yang cuba mengehadkan penggunaan telefon pintar peribadi di A.S.Klik untuk memperbesar

Hal ini disokong sebahagiannya oleh penggunaan media sosial yang semakin merosot sepanjang tahun lalu, dengan pertumbuhan hanya 1.1% pada tahun 2018 berbanding 6% tahun sebelumnya.

Grafik Masa harian Digunakan di Media Sosial di seluruh dunia.Klik untuk memperbesar

6. Orang masih prihatin terhadap privasi, tetapi jumlah itu berkurang

Menjatuhkan dari 64% pada tahun 2014, 52% orang lebih prihatin terhadap privasi daripada mereka pada tahun sebelumnya.

Grafik menunjukkan keprihatinan orang ramai tentang privasi internet berbanding satu tahun lalu.Klik untuk memperbesar

Penurunan ini mungkin kerana orang melihat kawalan lebih besar terhadap privasi mereka, dengan syarikat teknologi bermasalah seperti Facebook dan Google meningkatkan bagaimana pengguna menguruskan privasi mereka sendiri. Kerajaan juga berusaha untuk melindungi privasi pengguna, yang paling ketara adalah GDPR Kesatuan Eropah.

7. Lebih banyak orang menggunakan perkhidmatan disulitkan dalam talian

Beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan peningkatan jumlah pengguna bulanan aktif perkhidmatan pesanan terenkripsi. Peningkatan yang paling ketara adalah daripada peningkatan trafik web yang disulitkan, yang telah melonjak dari 53% pada tahun 2016 kepada 87% (!) Pada tahun 2019.

7 pengambilan privasi dan keselamatan dalam Laporan Trend Internet Mary MeekerKlik untuk memperbesar

Di luar privasi dan keselamatan dalam talian

Laporan Meeker juga masuk ke detail tentang data besar, penjagaan kesihatan, e-dagang, dan banyak lagi. Ia meliputi internet, selepas semua. Anda boleh melihat dek lengkap di sini, dan laporan dari tahun-tahun sebelumnya di sini.

7 pengambilan privasi dan keselamatan dalam Laporan Trend Internet Mary Meeker
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.