8 cara NSA mengintip awak sekarang

Kamera keselamatan dicap dengan bendera A.S..

Pada tahun 2013, Edward Snowden mendedahkan NSA mengumpul data peribadi pada setiap Amerika, serta banyak lagi orang di seluruh dunia. Walaupun skala pengawasan itu mengejutkan pada masa itu, ia tidak lagi menjadi cerita berita yang popular.

Apakah NSA itu?

NSA adalah Agensi Keselamatan Negara A.S.. Sekiranya ada untuk melindungi rakyat dan kepentingan A.S., kebenarannya adalah NSA memantau setiap orang Amerika dan rakyat banyak negara bersekutu-semuanya dengan sokongan pemerintah A.S. dan sebagian besar Kongres.

Tetapi bukan hanya NSA mengintip orang sendiri. Rakan-rakannya di CIA (Agensi Perisikan Pusat) juga mengintip dan menggodam sasaran minat.

Berikut adalah lapan cara NSA masih mengintip awak, sekarang, menurut dokumen yang dibocorkan oleh Edward Snowden dan siasatan lanjut oleh akhbar.

Bagaimana pengawasan NSA berfungsi di Amerika

1. NSA masih boleh mengakses rekod telefon anda

Pada tahun 2017, NSA memperoleh data daripada lebih 534 juta panggilan telefon dan mesej teks. Tidak dapat dipercaya, jumlah ini melebihi tiga kali ganda jumlah yang dikumpul pada 2015, apabila Akta Kebebasan Amerika Syarikat sepatutnya terhad akses NSA kepada data dari syarikat komunikasi.

NSA masih belum melepaskan tahap penuaian data pada tahun 2018, walaupun laporan baru-baru ini menunjukkan koleksi telefon yang berlebihan akhirnya mungkin dalam perjalanan keluar. Mari kita berharap kisah-kisah itu benar, tetapi ini bukan kali pertama NSA terus berbohong mengenai dasar pengawasannya.

2. Perkhidmatan internet kegemaran anda lulus data anda kepada NSA

Facebook, Google, Apple, dan enam perkhidmatan dalam talian yang lain semuanya telah direkodkan sebagai memberikan data pelanggan mereka kepada NSA, seperti yang diperlukan secara sah oleh program "PRISM". Data yang dikongsi termasuk e-mel, mesej, dan dokumen.

3. NSA boleh menggodam peranti anda

Unit penggodaman NSA, Operasi Akses Disesuaikan, telah membangunkan pelbagai jenis eksploitasi hacking. Ini membolehkan NSA memecah masuk ke peranti elektronik pengguna dan sistem IT kerana ia sesuai.

Apabila NSA mendapati lubang keselamatan dalam peranti pengguna yang popular, ia tidak menetapkan lubang keselamatan, tetapi sebaliknya memanfaatkannya. Yang meninggalkan hampir setiap peranti terdedah kepada penggodam.

4. Semua peranti keselamatan anda boleh dieksploitasi berkat NSA

NSA telah membuat tugas menggodam peranti keselamatan lebih mudah untuk dirinya sendiri, dengan memaksa banyak pengeluar menjadi kerangka bangunan ke dalam produk.

Jika itu tidak mencukupi, NSA diketahui memintas penghantaran komputer dan telefon untuk meletakkan "backdoors" pada mereka. Pintu belakang mengunci langkah-langkah keselamatan peranti, yang membolehkan NSA untuk mengintip pengguna akhir.

5. NSA boleh menjejaki anda di mana sahaja anda berada

Apabila anda bergerak di sekitar bandar anda, menara telefon bimbit dapat mengira kedudukan tepat anda. Walaupun NSA mendakwa ia tidak lagi mengumpul data pukal itu sendiri, pembekal telefon bimbit masih perlu melakukannya, dan mereka juga harus menyerahkan rekod itu kepada NSA apabila diperintahkan oleh mahkamah.

Aspek yang paling teruk dalam kekangan ini adalah bahawa anda tidak perlu menjadi subjek sendiri. Data berjuta-juta boleh diserahkan, tanpa notis, kerana anda mempunyai sambungan yang paling tangensial kepada orang yang di bawah pengawasan.

Bagaimana NSA mengintai anda di luar negara

6. NSA telah mengetuk talian internet di seluruh dunia

Internet menghubungkan benua yang berbeza melalui kabel gentian optik bawah laut yang membawa jumlah data yang mengejutkan. Di beberapa tempat, NSA telah berurusan dengan agensi perisikan tempatan untuk meneroka kabel-kabel ini; dalam yang lain, ia melakukannya dengan sendirinya. NSA juga menggunakan kapal selam untuk melampirkan pepijat yang mengintip ke kabel di bawah laut.

7. NSA menggagalkan syarikat asing

Di Brazil, Jerman dan negara-negara lain, NSA telah memecah masuk rangkaian dalaman pembekal telekomunikasi utama, memintas data yang mereka kumpulkan dan melemahkan keselamatan sistem mereka. Ia mengumpul setiap e-mel dan panggilan telefon yang boleh.

8. NSA tahu semua yang anda miliki dan beli

Melalui perjanjian dan penggodaman, NSA boleh mengakses rangkaian kad kredit, gerbang pembayaran, dan kemudahan pemindahan kawat di seluruh dunia. Pengawasan monetari ini membolehkan NSA mengikuti setiap sen wang anda, dari mana ia berasal, dan apa yang anda belanjakan.

Lindungi diri anda dari pengawasan NSA

Walaupun pengawasan NSA meluas di seluruh dunia, masih banyak yang boleh anda lakukan untuk melindungi privasi internet anda. Lihat petua privasi teratas ini dan sentiasa sedar tentang apa yang anda kongsi, dengan siapa anda berkongsi, dan cara anda berkongsinya.

8 cara NSA mengintip awak sekarang
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.