Adakah Samsung Smart TV mengintip awak? – #WTFWednesday

tv pintar anda mengintip awak

TV pintar Samsung sangat hebat? Dengan arahan suara dan panggilan video dibina, ia seperti kami berada pada tahun 2015 yang diramalkan Kembali ke Masa Depan II. Tidak hairanlah keluarga membelinya dalam puluhan juta, menjadikan Samsung pemimpin global dalam jualan TV pintar.

Semua keluarga itu. Semua TV pintar itu, dengan kamera dan mikrofon yang mampu menghantar perbualan dan imej peribadi anda merentas Internet. Apa yang mungkin berlaku?

Nah, inilah yang Samsung memberi amaran bahawa anda boleh salah (sehingga ia secara bergilir mengubah pernyataan privasinya):

Perlu diketahui bahawa jika kata-kata yang anda kata termasuk maklumat peribadi atau sensitif yang lain, maklumat tersebut akan menjadi antara data yang ditangkap dan dihantar kepada pihak ketiga melalui penggunaan Pengakuan Suara anda.

Yikes! Untuk bersikap adil kepada Samsung, terdapat banyak kontroversi baru-baru ini mengenai peranti pintar itu secara rahsia mengintip anda, dari Kinect Microsoft kepada pembantu digital Siri iPhone. Tetapi Samsung mungkin merupakan syarikat pertama yang secara terbuka mengakui bahawa ia boleh menangkap dan menghantar maklumat peribadi dan sensitif anda.

Hei, mereka mungkin mengintip awak - tetapi sekurang-kurangnya mereka jujur ​​mengenainya. ?

Kenapa Anda Tidak Boleh Dipercayai Pengiktirafan Suara TV Pintar Anda

Sudah tentu, jika anda akan membina alat pengawasan massa, set televisyen adalah tempat yang sempurna untuk menyembunyikannya.

Kebanyakan TV Smart Samsung akan digunakan di ruang tamu, di mana anda mempunyai perbualan yang paling tidak digalakkan dengan ahli keluarga dan rakan anda. Bercakap tentang rancangan untuk masa depan, berkongsi rahsia, membincangkan hubungan dan wang - semuanya berlaku di sekitar TV di rumah.

Tetapi anda akan mahu berfikir dua kali sebelum anda pernah menumpahkan keberanian anda berhampiran TV anda sekali lagi. Lihat perbandingan sampingan ini menyerupai dasar privasi Smart TV Samsung bersebelahan dengan 1984, seperti yang ditemui oleh aktivis EFF Parker Higgins.

Kiri: Dasar Privasi Samsung SmartTV, memberi amaran kepada pengguna untuk tidak membincangkan maklumat peribadi di hadapan TV mereka Hak: 1984 pic.twitter.com/osywjYKV3W

- Parker Higgins (@xor) 8 Februari 2015

Masalahnya adalah bahawa secara lalai, TV Smart Samsung anda sentiasa mendengar perbualan itu. Mikrofonnya perlu kekal sehingga dapat mendengar dan membalas arahan suara anda. Untuk sebab tertentu - mungkin dengan R&D - TV Smart Samsung turut menghantar beberapa audio yang direkodkan merentas Internet kepada pihak ketiga. Itu boleh termasuk perkara peribadi yang anda cakapkan.

Pembela Samsung mengatakan ini tidak mungkin berlaku, kerana TV hanya mula merakam jika anda memulakan kalimat anda dengan arahan yang diiktiraf, seperti, "Hi, TV." Tetapi memandangkan teknologi pengiktirafan suara yang sangat sederhana boleh jadi anda tidak boleh mempercayai bahawa TV Pintar anda hanya akan mula rakaman apabila mendengar "Hi, TV."

Bagaimana pula apabila ia mendengar "Hi, Stevie" atau "Bye, Evie"?

Pengiktirafan suara hanya tidak boleh dipercaya untuk dipercayai. Dan sebenarnya, ia boleh mula merakam dan menghantar suara anda dalam banyak senario.

Berdiri Untuk TV Pintar Samsung Anda

Syukurlah ada cara untuk mematikan pengiktirafan suara di TV Pintar Samsung anda - dan anda perlu tahu mengenainya.

Kaedah berbeza antara model, jadi semak manual TV anda atau laman web Samsung untuk arahan. Ada juga yang memerlukan anda untuk memeriksa kotak yang mengatakan anda tidak bersetuju dengan terma privasinya.

Menutup mikrofon melindungi privasi anda - tetapi ia juga mengalahkan objek yang mempunyai TV pintar, bukan? Sungguh memalukan belum ada peranti pintar yang menghormati privasi anda, sementara juga memberikan anda ciri-ciri yang menarik.

Tetapi sehingga pembuat peranti bijak, mungkin lebih baik untuk hidup tanpa pengenalan suara daripada mengamati TV anda pada anda 24/7.

#WTFWednesday adalah misi mingguan anda ke berita privasi yang paling aneh dan paling mengganggu. Mempunyai rakan dengan Samsung Smart TV yang perlu melihat cerita ini? Berkongsi dengan mereka!

#WTFWednesday ExpressVPN membawa anda cerita aneh, mengejutkan, dan menyeramkan tentang privasi data-ditarik terus dari berita. Fikirkan privasi anda adalah milik anda? Fikir semula. Anda akan merasa tidak selesa. Anda akan marah. Anda akan berfikir, "WTF ?!"

Seperti jawatan ini? Benci itu? Baca lebih banyak cerita seram tentang pencerobohan privasi anda dalam arkib #WTFWednesday kami.

Adakah Samsung Smart TV mengintip awak? - #WTFWednesday
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.