Akta CLOUD baru saja ditandatangani ke dalam undang-undang: Inilah yang perlu anda ketahui

Ikon AKHBAR AKHBAR

Dengan kitaran berita yang dikuasai oleh petualangan White House dan pilihan raya pertengahan yang akan datang, cerita-cerita yang perlu mengambil peringkat tengah mungkin tidak diendahkan. Begitu juga dengan tindakan anti-privasi yang telah dirahasiakan secara rahsia oleh Kongres lewat minggu lalu.

Terselubung di tengah-tengah bil perbelanjaan kerajaan 2,232 halaman adalah peruntukan kecil yang menjanjikan akibat bencana. Dikenali sebagai Akta CLOUD (Clarifying Use Data Lawful Overseas), badan perundangan ini membalikkan sebarang kemajuan peningkatan kerajaan telah mengambil privasi global sejak beberapa tahun kebelakangan.

Diluluskan tanpa sebarang undi, pendengaran awam, atau perbincangan tunggal, perbuatan ini menyatukan peraturan privasi dunia-dan bukannya lebih baik.

Apakah Akta MUDA?

Di bawah AKAUN CLOUD, kerajaan A.S. (dan juga kerajaan di luar negeri) diberi lebih banyak kebebasan untuk mengumpul, menyimpan, dan menggunakan maklumat peribadi anda terhadap anda.

Rang undang-undang mengubah pengumpulan data dalam dua cara: Pertama, ia memberikan pihak berkuasa (penguatkuasaan undang-undang, imigresen, polis tempatan, dll) lebih banyak kebebasan untuk mengakses data peribadi seseorang tanpa mengira di mana mereka dari atau di mana mereka tinggal. Kedua, ia memberi Presiden A.S. keupayaan untuk menubuhkan '' Perjanjian Eksekutif 'dengan badan-badan kerajaan, yang memberi kedua-dua pihak peluang untuk mengakses data lain tanpa perlu mematuhi undang-undang privasi negara.

Sebelum itu, pihak berkuasa perlu menghantar permintaan rasmi kepada kerajaan A.S. sebelum mereka dapat mengakses data anda, tetapi kini mereka boleh pergi ke Peguam Negara, Jabatan Negara, atau bahkan Presiden untuk akses segera dan tidak terbatas.

Walaupun bergerak melepasi pihak berkuasa kebolehan yang mengagumkan kini, anda perlu mengumpul, menganalisis, menyimpan, dan melakukan apa sahaja yang mereka mahukan dengan data anda, fikirkan semua koleksi sampingan yang pasti akan pergi bersamanya. Pegawai-pegawai ini tidak akan hanya mengumpul data kepada anda; mereka akan menyelubungi maklumat mengenai orang-orang di sekeliling anda.

Katakan pihak berkuasa Sweden diberi akses ke akaun Twitter anda. Apabila mereka membungkus maklumat peribadi anda, mereka secara kebetulan dapat memperoleh maklumat mengenai pengikut anda, mengingati, suka, dan lain-lain. Itu beratus ribu implikasi privasi yang berpotensi yang diabaikan dalam rang undang-undang ini.

Dengan memberi kedua-dua pihak berkuasa kebangsaan dan antarabangsa carte blanche apabila mengumpul data anda, ACT CLOUD akan membuka cacing cacing.

Bagaimana Undang-Undang CLOUD memberi kesan kepada anda

Inilah teka-teki: kerana Akta MUDAH terperangkap dalam bil perbelanjaan omnibus $ 2 trilion kerajaan, tidak ada masa untuk membahaskan atau mengundi perbuatan itu. Kongres begitu bersemangat untuk lulus bekas itu bahawa ia tidak mempunyai masa untuk memeriksa yang terakhir. Ia sangat cuai untuk meluluskan perbuatan tanpa terlebih dahulu mempunyai perdebatan terbuka, tetapi di sini, dan ia akan memberi isyarat masa yang gelap untuk privasi.

Senator Orrin Hatch, salah seorang penaja bersama rang undang-undang dan seseorang yang mungkin tidak tahu cara mengemas kini pelayar web Internet Explorer, dipetik sebagai berkata:

Akta CLOUD merangkumi perpecahan yang kadang-kadang wujud antara penguatkuasa undang-undang dan sektor teknologi dengan memberikan penguatkuasaan undang-undang alat yang diperlukan untuk mengakses data di seluruh dunia sambil pada masa yang sama mewujudkan kerangka akal untuk menggalakkan kerjasama antarabangsa untuk menyelesaikan konflik undang-undang.

Ia juga secara berkesan menutup kes Mahkamah Agung yang penting di mana Microsoft telah menghabiskan empat tahun terakhir dengan alasan mengapa ia tidak sepatutnya terpaksa melepaskan data peribadi yang disimpan di pelayan UK kepada pihak berkuasa A.S.. Dengan kes ini untuk menetapkan undang-undang terdahulu, keputusan itu boleh menjejaskan setiap kes privasi yang lain pada masa akan datang.

Sekarang lebih daripada biasa, anda perlu melindungi hak privasi anda

Walaupun undang-undang jenis ini tidak baru, ia kali pertama dilakukan pada skala ini, dan hakikat bahawa ia telah diluluskan secara rahsia menjadikannya lebih membimbangkan. Sudah, penyokong privasi telah cepat menyuarakan keprihatinan mereka.

Akta MUDA diluluskan. Ia memusnahkan privasi di seluruh dunia, jadi ia perlu dimasukkan ke dalam omnibus $ 1.3 trilion tanpa perdebatan.

Menyulitkan. Menyulitkan. Menyulitkan. Pergi Gelap.

Apabila privasi dikritik, hanya penjenayah mempunyai privasi. Kami terjual habis, sekali lagi. pic.twitter.com/Ms5bm1opBo

- Andreas M. Antonopoulos (@antonop) 23 Mac, 2018

EFF tidak menarik sebarang pukulan, sama ada. Dalam satu kenyataan dalam talian baru-baru ini, asas itu menimbulkan keperluan baru (atau kekurangannya), menyatakan, "Rang undang-undang ini mempunyai implikasi privasi yang besar di A.S. dan di luar negara. Ia tidak pernah diberi perhatian yang sewajarnya di Kongres. "

Ia adalah Kongres ketat yang luar biasa sedang berjalan, dan ia akan membantu jika orang yang sebenarnya mengetahui sesuatu tentang privasi digital terlibat dalam penggubalan rang undang-undang itu. Apabila ia turun, Akta CLOUD adalah cara kerajaan untuk mengatakan ia menghargai keselamatan negara melalui privasi peribadi.

Hujah tentang sama ada anda tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan. Data peribadi anda terdedah, tetapi anda boleh melawan. Simpan VPN anda, elakkan daripada menghantar maklumat peribadi di laman media sosial (atau hapuskannya sepenuhnya), dan ingat untuk membuat suara anda didengar.

EFF secara lantang membantah rang undang-undang baru. Sertai mereka dalam perjuangan mereka.

Akta CLOUD baru saja ditandatangani ke dalam undang-undang: Inilah yang perlu anda ketahui
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.