Akta Kebebasan Amerika Syarikat: Satu langkah ke hadapan, satu langkah … sebelah?

Amerika Syarikat

Akta Kebebasan Amerika Syarikat akhirnya telah membersihkan kedua-dua House of America dan Senat. Ada yang memujinya sebagai kemenangan besar untuk hak privasi dan tindakan perisik mata-mata, sementara yang lain bimbang ia tidak lebih daripada bahasa cantik yang dibungkus pita merah. Sebagaimana yang telah disebutkan dalam seksyen baru oleh New York Times oleh pemberi maklumat NSA Edward Snowden, “walaupun kita telah mencapai jalan yang panjang, hak privasi – asas kebebasan yang termaktub di dalam Undang-undang Hak Amerika Syarikat-masih dalam ancaman. “Dalam erti kata lain, sementara terdapat beberapa perkara yang baik dalam rang undang-undang baru, ia hanya titik permulaan.

Tanya dengan baik

Koleksi pukal rekod telefon Amerika tidak akan pernah berdiri. Walaupun terdapat cubaan oleh penggubal undang-undang Republik, agensi pengintip dan pakar lain, rakyat semata-mata tidak selesa dengan kuasa luas yang diberikan kepada NSA di bawah Seksyen 215 Akta Patriot. Hasilnya, tidak menghairankan bahawa Akta Kebebasan akhirnya melepasi dan menghentikan pengumpulan pukal tanpa alasan yang baik. Sekarang, badan kerajaan mesti membuat permintaan khusus bagi syarikat telefon dan berbuat demikian dengan sekurang-kurangnya beberapa pengawasan.

Harapan? Bahawa syarat ini untuk bertanya dengan baik adalah langkah pertama di jalan untuk meningkatkan perlindungan dalam talian untuk warga swasta. Namun, seperti yang ditunjukkan The Intercept, rang undang-undang baru itu memberikan tempoh tangguh selama enam bulan untuk koleksi pukal; sementara organisasi pengintip telah memperlambat usaha mereka untuk menjangkakan kuasa-kuasa ini tamat tempoh atau tidak diperbaharui, mereka mungkin memilih untuk berpintal sepanjang tahun 2015, meraih apa sahaja yang mereka boleh sepanjang jalan. Ia juga perlu diperhatikan bahawa akta baru ini memberi kebenaran kepada hampir semua program lain yang diberi lampu hijau oleh Akta Patriot, jadi tidak mengejutkan bahawa penyokong privasi tidak begitu teruja dengan “kebebasan” yang baru ini. Presiden Obama tweet bahawa dia akan menandatangani bil baru ketika ia mendarat di mejanya, sementara Republikan Senat membuat usaha terakhir untuk membendung perdebatan dan mencegah sebarang pindaan. Sementara itu, warga negara tegas di pagar.

Tema Biasa

Walaupun Akta Kebebasan mungkin bukan perubahan besar Snowden dan pihak-pihak yang berkenaan pula berharap, kelewatannya kini telah melahirkan cabaran undang-undang di negara lain. Menurut Tech Crunch, sebagai contoh, sebuah kumpulan yang dipanggil Privacy International kini telah memfailkan satu cabaran undang-undang terhadap GCHQ UK untuk dasar pengumpulan data pukal, mendakwa maklumat itu “tidak dapat diakses oleh orang ramai, atau tidak mengandungi perlindungan yang mencukupi untuk memberikan perlindungan yang sewajarnya terhadap tingkah laku sewenang-wenangnya. “

Ini bukan kali pertama GCHQ telah dibakar; pada bulan Februari Tribunal Kuasa Penyelidikan (IPT) memutuskan bahawa agensi perisik bertindak secara haram apabila ia berkongsi data dengan NSA. Berikutan batasan Akta Kebebasan pada pengumpulan data pukal di Amerika Syarikat, Privacy International meminta IPT untuk memerintah bahawa pengumpulan data pukal adalah tidak sah dan juga memerintahkan supaya semua bahan yang diperoleh secara tidak sah segera dimusnahkan. Walaupun cabaran itu tidak berjaya, dalam sejarah 15 tahun, keputusan Februari adalah yang pertama menentang pertubuhan pengintip British – ia menandakan permulaan trend: Dengan satu negara yang mengambil langkah kecil untuk mengurangkan kekayaan koleksi luas , yang lain akan mengikutinya.

Menjaganya Mendung

Pada akhirnya, Akta Kebebasan hanya mengambil langkah-langkah kecil untuk melindungi privasi digital. Dan seperti yang dinyatakan oleh Reason.com, walaupun kemajuan ke hadapan ini dicemari oleh beberapa peralihan mendatar dengan memberikan kerumitan semata-mata dari perkataan Akta. Ia panjang, penuh dengan pengecualian dan pindaan dan sebahagian besarnya tidak dapat dipertimbangkan untuk sesiapa yang bukan politico sepenuh masa. Sebabnya berpendapat bahawa ini adalah bagaimana penggubal undang-undang lebih suka beroperasi. Jika rakyat tidak pasti apa yang sedang berlaku, mereka tidak mungkin mengadu.

Pokoknya? Akta Kebebasan yang baru bukanlah warganegara bebas dari mata NSA dan agensi lain yang berjaga-jaga, tetapi bukti positif bahawa pendedahan dan tekanan publik Snowden berkuatkuasa. Ia permulaan.

Imej yang diketengahkan: alexisdc / Kelab Photo Dollar

Akta Kebebasan Amerika Syarikat: Satu langkah ke hadapan, satu langkah ... sebelah?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.