Akta Liberty Amerika Syarikat meluluskan Jawatankuasa Kehakiman Dewan walaupun kebimbangan privasi

Apakah Akta Liberty Amerika Syarikat?

Undang-undang baru yang menakutkan yang dapat mengubah skop pengawasan massa hanya melewati halangan lain. Pada 8 November, Jawatankuasa Kehakiman Rumah A.S. memperkenalkan Akta Liberty Amerika Syarikat dengan sokongan 27-8 yang luar biasa. Rang undang-undang kedua-dua dikatakan 'menetapkan' banyak kekurangan pengawasan NSA; hanya ia menangani masalah yang salah.

Apakah Akta Liberty Amerika Syarikat??

Akta Liberty Amerika Syarikat pertama kali diperkenalkan untuk mengesahkan semula Seksyen 702 Akta Pengawasan Perisikan Asing (FISA), yang akan berakhir pada akhir bulan Disember. Undang-undang yang sangat kontroversi ini adalah apa yang memberikan NSA kebebasan untuk mengumpulkan sejumlah besar data digital mengenai suspek pengganas di luar A.S. Akta Liberty Amerika Syarikat juga akan membenarkan NSA untuk mengumpulkan jumlah metadata yang tidak dapat ditandingi pada rakyat yang tidak curiga, ketika kebocoran Snowden terbukti.

Malah, walaupun penyokong Seksyen 702 berhujah ia menjadikan rakyat Amerika selamat, penyokong privasi mendakwa sebaliknya, memetik banyak kes di mana NSA telah menyalahgunakan kuasa ini untuk melakukan "carian belakang" pada rakyat yang mematuhi undang-undang tanpa memerlukan waran.

"... NSA masih belum mendedahkan secara terbuka berapa ramai orang Amerika yang terkena pengawasan ini"

Yayasan Frontier Elektronik (EFF) mengatakan yang terbaik:

"Seksyen 702 FISA-digubal pada tahun 2008 dengan sedikit kesedaran awam tentang skop dan kuasa pengawasan NSA terhadap Internet-kononnya mengarahkan aparat pengawasan berkuasa NSA ke arah sasaran perisikan asing yang sah di luar negara. Sebaliknya, pengawasan itu telah dikembalikan kepada kami. Walaupun pertanyaan yang berulang dari Kongres, NSA masih belum mendedahkan secara terbuka berapa ramai orang Amerika yang terkena pengawasan ini. "

Apa yang Liberty Amerika Syarikat lakukan salah

Daripada menangani isu-isu ini, Akta Liberty Amerika Syarikat-dalam bentuknya sekarang-kini akan memerlukan FBI untuk mendapatkan waran sebelum mereka boleh mengumpul data mengenai orang Amerika apabila mencari bukti tetapi tidak apabila kes-kes yang didakwa melibatkan kaunter keganasan.

Pada asasnya, FBI akan mempunyai kebebasan untuk memutuskan kapan untuk mewajibkan waran, dan bila tidak.

Secara kebetulan, pada hari yang sama Akta Liberty Amerika Syarikat telah diluluskan, Dewan menolak satu lagi pindaan yang akan menutup lekukan pintu belakang yang membolehkan NSA untuk mengumpulkan metadata dari warga negara rata-rata.

Penasihat privasi bingung, dan banyak penggubal undang-undang lain yang keliru, kerana Akta Liberty Amerika Syarikat menyekat beberapa aspek program pengintipan massa tetapi memberikan lebih banyak kebebasan kepada orang lain.

Kesan anti-Snowden?

Memandangkan banyak kebocoran privasi yang bermula dengan Snowden, idea pengumpulan metadata dan program mengintip besar-besaran kini hampir dilihat sebagai amalan tabu, namun bukannya menulis langkah-langkah untuk mengatasi jangkauan invasif NSA, rang undang-undang ini secara aktif berusaha memberi mereka lebih banyak kuasa.

Perwakilan Zoe Lofgren, yang membantu memperkenalkan bil yang lebih berhati-hati yang segera ditembak jatuh, menunjukkan kekecewaan yang terlihat pada kekurangan empati yang jelas bagi hak privasi orang ramai. "Kami telah membuat langkah yang sebenarnya telah membawa kita ke belakang dari segi hak perlembagaan," kata Lofgren.

Glimmer harapan untuk privasi?

"Matlamat utama di sini adalah untuk memberi kebenaran kepada program yang sangat penting dengan pembaharuan yang bermakna dan bertanggungjawab," kata Pengerusi Goodlatte dari Jawatankuasa Kehakiman Dewan. "Sekiranya kita tidak melindungi kompromi ini dengan teliti, semua pihak dalam perdebatan ini akan kehilangan risiko."

Sudah tentu, tidak semua orang berada di atas kapal dengan bil baru ini. Perwakilan komite Justin Amash menulis kebimbangannya langsung setelah sidang itu, menyatakan bahwa tagihan itu secara langsung melanggar Amandemen Keempat.

#LibertyAct diluluskan jawatankuasa 27-8. Ia membolehkan kerajaan untuk mencari data peribadi kami tanpa waran yang melanggar pelepasan # ke-4. Ini satu lagi rang undang-undang, seperti #FreedomAct, yang melampaui pelanggaran hak-hak kita di bawah nama perlindungan hak kita.

- Justin Amash (@justinamash) 8 November 2017

Satu lagi sebab untuk sentiasa menyimpan VPN anda

Rang undang-undang kini bergerak ke lantai Rumah dan akan bersaing dengan beberapa dokumen perundangan lain yang berharap dapat menangani apa yang perlu dilakukan selepas Seksyen 702 tamat. Memandangkan pengawasan masih menjadi isu hangat di kalangan ramai ahli Kongres-dengan beberapa menuntut rang undang-undang semasa tidak cukup kuat-menjangkakan gelombang pro dan anti-hujah dalam minggu-minggu akan datang.

Memandangkan kerajaan merasakan apa yang perlu dilakukan terhadap pengawasan, pastikan anda mengambil privasi anda ke tangan anda sendiri dengan VPN.

Akta Liberty Amerika Syarikat meluluskan Jawatankuasa Kehakiman Dewan walaupun kebimbangan privasi
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.