Apa yang akan berlaku kepada privasi internet pada masa akan datang?

Satu ilustrasi padlock piksel

Malangnya, kami telah mencapai titik di mana internet tidak berfungsi dengan betul melainkan kami mengorbankan beberapa privasi kami. Segala-galanya dari Twitter ke telefon bimbit memerlukan akses kepada maklumat peribadi kami, lokasi GPS dan banyak lagi.

Kepada kebanyakan kita, bagaimana syarikat menyimpan dan menggunakan maklumat kami kebanyakannya merupakan misteri. Terdapat kisah yang berterusan mengenai maklumat pengguna yang dicuri, namun kami masih, dengan rela, memberikan kami kerana alternatifnya ialah perkhidmatan awan dan rangkaian sosial yang mengunci kami.

Sekiranya privasi internet telah terkikis pada masa kini, apa yang akan berlaku pada masa akan datang?

Internet Perkara boleh meletakkan seluruh hidup anda dalam talian

Jawapannya bergantung kepada bagaimana internet berkembang pada masa akan datang. Satu trend yang dijangka mengubah landskap ialah peningkatan peranti bukan komputer menggunakan internet untuk menyambung ke perkhidmatan awan.

Internet Perkara (IoT) dijangka membawa segalanya dari mesin basuh ke implan perubatan dalam talian. Salah satu kelebihan objek pintar ialah kita akan dapat mengawalnya dari jauh. Tidak lama lagi, kami dapat mengawal segala-galanya di rumah kami dengan aplikasi.

Tetapi objek pintar seperti ini bergantung kepada penghantaran maklumat mengenai aktiviti kami kepada penyedia perkhidmatan. Sebaik sahaja majoriti peranti berada dalam talian, seluruh hidup kita juga akan menjadi.

Usia besar data

Data peribadi yang dikumpulkan oleh syarikat-syarikat seperti Facebook dan Google, serta banyak lagi, telah membawa kepada penciptaan pangkalan data yang besar dan berstruktur mengenai kebiasaan pelanggan. Data besar ini telah digunakan untuk mempengaruhi bagaimana pelanggan mensasarkan pelanggan dan reka bentuk produk baru.

  Uji kemahiran web anda dengan kuiz privasi internet ExpressVPN

Jumlah data di dunia berkembang pada kadar yang luar biasa-90% daripada data dunia dicipta dalam dua tahun yang lalu. Pada masa ini, 2.5 exabytes (2.5 bilion GB) data dihasilkan setiap hari.

Majoriti data ini adalah mengenai kami, dan apa yang kami lakukan dalam talian. Dengan data yang berkembang pada kadar ini, bayangkan berapa banyak akan ada dalam sepuluh tahun!

Pigeonholed oleh corak tingkah laku

Satu cara yang penting syarikat sudah menggunakan data besar adalah mencari corak dalam tingkah laku kita. Corak ini digunakan untuk meramalkan tingkah laku masa depan kita, membuat andaian tentang siapa kita, dan menjual kepada kami dengan lebih berkesan.

The New York Times telah melaporkan bahawa para peruncit dan peminjam sudah menggunakan data mengenai pembelian masa lalu untuk meramalkan pelanggan mana yang mungkin membuat pembayaran tepat pada waktunya. Seorang peruncit Kanada mendapati bahawa pelanggan yang membeli biji burung premium sangat mungkin membuat pembayaran tepat pada waktunya. Pelanggan yang membeli aksesori kereta berbentuk tengkorak lebih cenderung untuk kehilangan pembayaran.

Sayangnya, semua pelanggan yang sesuai dengan corak yang terakhir ditolak untuk menyimpan kredit-walaupun mereka pemohon baru yang tidak terlepas bayaran pada masa lalu.

Meramalkan masa depan

Trend ini ialah kita berkongsi lebih banyak data mengenai diri kita, melalui lebih banyak peranti. Internet Perkara akan meningkatkan lagi cara dan kaedah untuk menganjurkan dan menganalisis data besar juga berkembang.

Dengan begitu banyak data mengenai tabiat kami yang tersedia kepada mereka, syarikat internet tidak lama lagi boleh mengetahui lebih banyak tentang kami daripada yang kita tahu tentang diri kita-termasuk apa yang akan kita lakukan seterusnya.

  ExpressVPN selamat dari kecacatan keselamatan "Port Fail" VPN
Apa yang akan berlaku kepada privasi internet pada masa akan datang?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.