Bagaimana Flash digunakan untuk memusnahkan komputer anda

Bagaimana Flash digunakan untuk memusnahkan komputer anda

Sesetengah virus Web yang paling biasa adalah yang menjejaskan komputer anda dengan menipu anda untuk mengklik pada tapak web tertentu. Sebenarnya, industri keseluruhan wujud di mana penggodam hanya meng-upload perisian mereka dan menerima URL, yang kemudiannya dihantar kepada mangsa yang tidak curiga mereka.

Sebaik sahaja seseorang membuka pautan yang dikompromi, yang biasanya tidak berbahaya sebagai meme atau artikel berita, pelayan mengesan sistem operasi dan penyemak imbas yang sedang digunakan oleh pengguna dan BAM! Virus itu kemudian memuat turun dan melaksanakan malware tanpa pengguna yang pernah mengklik pautan!

Ia berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan, dan ia biasanya berlaku melalui kelemahan perisian dalam aplikasi biasa seperti Adobe Flash.

Kilat? Lebih Seperti Sampah!

Para penyelidik di Masa Masa Merakam sedang menganalisis malware di Web dan telah mengeluarkan penjelasan mengenai 10 eksploitasi yang paling biasa pada tahun 2015.

Lapan daripada mereka menggunakan kelemahan Flash untuk menjangkiti komputer anda. Flash adalah perisian yang biasa dikenali untuk animasi, video pendek dan iklan menjengkelkan. Sehingga beberapa tahun yang lalu, animasi flash popular kerana mereka memerlukan jalur lebar yang kurang untuk dijalankan daripada video, tetapi dengan sebahagian besar dunia kini disambungkan ke Internet berkelajuan tinggi, animasi flash telah digantikan terlebih dahulu oleh video flash dan sekarang dengan video HTML5.

Sejak Januari 2015, video YouTube secara lalai menggunakan html5. Facebook juga menganjurkan video dalam format ini, yang tidak membawa risiko keselamatan yang sama kepada pengguna.

Jadi dengan semua kelemahan dalam perisian Flash, mengapa tetap dipasang? Apple sebenarnya menyekat versi Flash yang lebih lama daripada berjalan pada Apple OS X kerana kecacatan keselamatan, dan syarikat lain mula mengikuti.

Jika anda masih tidak pasti mengenai menyahpasang Flash, sekurang-kurangnya pastikan anda menambal kelemahan.

Ini caranya:

Sentiasa Kemaskini Flash!

Ya, Flash mengemas kini sangat, sangat kerap dan proses dan pop timbul boleh menjengkelkan. Mereka tidak selalu meminta anda mengemas kini kerana mereka membenci anda, tetapi kerana mereka sentiasa mencari lubang keselamatan yang sedikit yang boleh digunakan untuk mengompromikan komputer anda - lubang keselamatan yang mereka tetapkan secepat mungkin dengan kemas kini perisian.

Di samping itu kami mengesyorkan anda menggunakan alat mudah ini untuk mengawal penyemakan imbas anda dan hanya menjalankan Flash apabila anda mempercayai laman web ini:

Tambah Beberapa Pengaya

Pengaya seperti pelanjutan Safari Extension Chrome ClickToFlash Flashcontrol atau Flashblock add-on Firefox tidak akan memuatkan sebarang kilat melainkan anda secara jelas memberitahu mereka. Daripada video kilat mereka akan memaparkan kotak kelabu yang anda perlu klik untuk memuatkan video. Hanya klik kotak itu di tapak yang anda percayai!

Nyahaktifkan Flash Sepenuhnya

Jadi mungkin anda perhatikan anda tidak perlu flash sama sekali. Inilah caranya untuk menyahaktifkannya:

  • Di Firefox: firefox / tools > tambahan > plugin dan tetapkan denyar untuk tidak aktif
  • Dalam Chrome: taipkan krom: // plugin dalam pelayar anda dan tetapkan kilat jangan matikan
  • Di Safari (Mac OS X)> Keutamaan > Keselamatan > Plugin > Tetapkan untuk tidak membenarkan

Jika anda mempunyai banyak penyemak imbas yang dipasang, ramai yang ingin menyahaktifkan Flash pada pelayar utama anda, dan hanya membuka tapak dalam penyemak imbas sekunder anda jika anda benar-benar perlu.

Kebanyakan masa, bagaimanapun, anda akan mendapati video anak kucing itu tidak bernilai risiko.

Imej yang diketengahkan: Kelab Photo HasanEROGLU / Dollar

Bagaimana Flash digunakan untuk memusnahkan komputer anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.