Bagaimana router VPN melindungi seluruh keluarga anda dari penjejakan internet

melindungi router vpn rumah

Minggu ini, Dewan Rakyat A.S. mengikuti Senat dalam mengundi untuk melancarkan peraturan FCC yang sebelumnya melarang penyedia perkhidmatan internet (ISP) sebelum menjual data penyemakan data anda.

Sekali Presiden Trump memberi tandatangannya, ISP seperti Verizon, AT&T, dan Comcast akan dapat membeli sejarah internet anda.

Serangan terbaru terhadap hak privasi Amerika meninggalkan pengguna sedikit pilihan tetapi untuk mencari cara mereka sendiri untuk melindungi data mereka. Seperti yang telah dinyatakan oleh ramai, VPN kini lebih penting daripada sebelumnya. Walau bagaimanapun, kebanyakan perkhidmatan VPN hanya menyediakan aplikasi untuk peranti tertentu, seperti desktop atau telefon pintar. Menggunakan VPN pada komputer dan telefon anda adalah permulaan yang baik untuk melindungi privasi anda, tetapi anda mungkin juga ingin melindungi peranti pintar yang lain dan alat IoT (fikir Amazon Echo, Apple TV, dan Google Home).

Terdapat cara untuk melawan balik-dan ia tidak melibatkan menunggu selama 30 minit untuk bercakap dengan pembantu Kongres.

Jika anda ingin menyulitkan aktiviti dalam talian pada semua peranti keluarga anda, sediakan penghala VPN. Router VPN menyulitkan trafik internet di sumber secara lalai-anda tidak perlu ingat untuk menghidupkan VPN anda setiap kali anda memulakan peranti.

Rumah pintar, data besar

Kini semuanya mempunyai fungsi dalam talian. Peti sejuk boleh memberikan laporan cuaca, TV boleh memuat turun aplikasi, dan Amazon Echo dan Google Home berfungsi sebagai pembantu peribadi untuk seluruh keluarga anda.

Tetapi peranti pintar ini menyimpan maklumat harta untuk pengiklan, termasuk data tentang kalendar, corak penggunaan, dan pilihan media.

Bagaimana VPNs menghalang pembalakan data ISP

Setiap kali anda menyambung ke internet melalui ISP anda, anda akan mendapat alamat IP yang memberitahu pelayan web hosting untuk menghantar maklumat. ISP anda boleh menjejaki dan merekodkan apa yang masuk ke alamat IP anda, yang bermakna mereka dapat melihat keseluruhan sejarah penyemakan imbas anda.

Keputusan baru dalam data internet membolehkan ISP dijual anda melayari data. Scarier masih adalah bahawa ISP boleh menjejaki sesiapa disambungkan ke rangkaian rumah anda, seperti anak-anak anda, kawan-kawan, dan jiran-jiran yang mengetepikan internet anda.

Dengan mengintip lalu lintas internet anda, ISP anda boleh menjual data pelayaran anda yang berkaitan dengan:

  • Laman web yang digunakan anak anda untuk melakukan kerja rumahnya
  • Laman web tempat peranginan ski yang anda anggap bercuti
  • Laman web yang anda lawati tentang keadaan kesihatan yang anda lebih suka berhati-hati

Kenapa syarikat besar boleh menjual log internet anda? Jawapannya mudah: Mereka tidak seharusnya.

VPN adalah penyelesaian pelbagai rupa. Bukan sahaja mereka boleh mengarahkan trafik internet anda melalui pelayan yang disulitkan berasingan yang menghalang ISP anda daripada memantau aktiviti dalam talian anda, tetapi mereka juga memberi anda alamat IP baharu. Oleh itu, apa sahaja yang anda lakukan di internet tidak dikaitkan dengan alamat IP ISP anda memberi anda.

Router VPN adalah cara terbaik untuk mendapatkan perlindungan VPN setiap peranti bersambung rangkaian di rumah anda. Jika peti sejuk anda, Samsung Smart TV, dan komputer menyambung ke penghala VPN anda, maka mereka akan sentiasa bersambung ke internet melalui VPN.

Jika ISP anda tidak dapat log data anda, mereka tidak mempunyai apa-apa jual.

Membuat teknologi mudah: Bagaimana untuk mendapatkan penghala VPN

Lazimnya, menubuhkan VPN pada penghala adalah proses yang agak mengelirukan yang memerlukan anda mengonfigurasi router anda secara manual dengan alamat pelayan dan fail VPN.

ExpressVPN telah menghapuskan kerumitan dengan memperkenalkan aplikasi ExpressVPN untuk penghala.

Aplikasi ExpressVPN untuk router berjalan pada pelbagai model Linksys dan menyediakan antara muka yang bersih untuk memilih lokasi VPN yang sempurna. Ia direka untuk menjadi mudah digunakan untuk semua orang. Dropouts tidak ada masalah, sama ada: ExpressVPN untuk router akan secara automatik menyambung semula apabila pemotongan sambungan.

antara muka router vpnMengambil lokasi VPN di aplikasi ExpressVPN untuk penghala adalah mudah.

Maklumat lanjut mengenai aplikasi ExpressVPN untuk penghala boleh didapati di sini.

Berjuangkan kembali satu rumah pada satu masa

Data anda adalah harta anda. Syarikat-syarikat besar tidak boleh dibenarkan untuk melelong privasi anda. Lindungi internet rumah anda dengan penghala VPN, dan berikan ISP apa-apa untuk dijual.

Bagaimana perasaan anda tentang keadaan privasi internet di Amerika? Kongsi di bahagian komen di bawah!

Bagaimana router VPN melindungi seluruh keluarga anda dari penjejakan internet
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.