Bagaimana Sasaran mencuri rahsia remaja hamil – #WTFWednesday

sasaran mencuri rahsia gadis hamil

#WTFWednesday ExpressVPN membawa anda cerita aneh, mengejutkan, dan menyeramkan tentang privasi data-ditarik terus dari berita. Fikirkan privasi anda adalah milik anda? Fikir semula. Anda akan merasa tidak selesa. Anda akan marah. Anda akan berfikir, “WTF ?!”

Anda benar-benar fikir rahsia-rahsia anda adalah milik anda, bukan??

Nah, maaf. Dalam umur data besar dan privasi minimum, rahsia anda tergolong dalam syarikat. Korporat dengan maklumat yang cukup tentang anda untuk membuang kesahihan pembelian anda dengan cara yang menakutkan. Untuk membandingkan pola kehidupan kecil anda terhadap berjuta-juta pelanggan lain. Untuk mengetahui lebih banyak tentang anda daripada sahabat baik anda, yang lain penting anda, atau ibu bapa anda sendiri.

Oh, anda tidak mahu ibu bapa anda menjadi kepercayaan nombor satu lagi? Baik itu terlalu buruk juga. Atau sekurang-kurangnya, terlalu buruk untuk seorang pelajar sekolah menengah Minneapolis yang membeli pilek lemak magnesium dan cocoa-butter di Target dengan kad kreditnya.

Untuknya – mari kita panggil Sara – untuk Sara, kucing itu keluar dari beg lampin. Jig itu naik. Rahsia Sara – bahawa dia telah hamil – telah dikunci oleh penganalisis data di Target.

Dan untuk Sara, begitu juga dengan ayahnya, perkara-perkara yang akan menjadi benar-benar, benar-benar menyeramkan.

Kami Mahu Tahu Semuanya

“Kami tahu jika kami dapat mengenal pasti mereka dalam trimester kedua mereka, ada peluang yang baik untuk kami dapat menawan mereka selama bertahun-tahun.

“Kami mahu tahu segala yang kami dapat.

“Sebaik sahaja kita mendapatkan mereka membeli lampin dari kami, mereka akan mula membeli semua yang lain juga … Tidak lama kemudian, anda akan membeli tuala dan tuala kertas dari kami, dan terus kembali.”

Itulah Andrew Pole, penganalisis data di Target, bercakap dengan a New York Times wartawan sejurus sebelum majikannya membubarkan Kutub dan menghalang NY Times menampilkan pengarang dari pejabatnya.

Beliau bercakap tentang wanita hamil – termasuk remaja – dan Sasaran data mengumpul setiap kali salah satu daripada 70 juta pelanggan membeli sesuatu dengan kad kredit mereka.

Apabila anda memasukkan semua jutaan rekod pembelian bersama-sama dan menganalisisnya, corak pelik muncul. Corak seperti: apabila seorang wanita tiba-tiba mula membeli losyen koko-mentega dan suplemen magnesium (sama seperti Sara lakukan), ada peluang yang sangat tinggi bahawa dia hamil.

Dengan semua data pelanggannya yang ramai, Sasaran juga dapat meramalkan bulan bayi itu perlu dibayar.

Apa yang berlaku apabila sistem data Sasaran besar mengenal pasti wanita hamil? Ia secara automatik menghantar buku kupon dengan diskaun untuk lampin dan banyak lagi. Supaya perbadanan boleh “Menangkap mereka selama bertahun-tahun.”

Itulah yang berlaku kepada Sara. Dan itu adalah akhir rahsia kehamilannya. Sasaran merangkak pada saat yang paling peribadi, paling terdedah. Dan sebelum dia mempunyai peluang untuk memutuskan sendiri tentang apa yang perlu dilakukan seterusnya, keupayaan Sasaran kehamilan sasaran mendarat di tangan yang salah.

Ayah marah

Katakan ia adalah pagi musim sejuk yang cerah. Bapa Sara berjalan ke kedai Sasaran di Minneapolis dan menuntut untuk berbincang dengan pengurus.

“Mengapa kamu menghantar kupon untuk buaian dan lampin kepada anak perempuan remaja saya?” Dia meminta tahu. “Adakah anda cuba menggalakkannya hamil?”

Pengurusnya agak malu. Tidak pasti apa yang telah berlaku atau mengapa, apa yang dia boleh lakukan adalah memohon maaf.

Tetapi Andrew Pole, penganalisis data Sasaran yang pada mulanya menceritakan kisah ini, tahu mengapa. Dan itu seperti yang anda telah meneka.

Sasaran tahu Sara hamil sebelum dia memberitahu orang lain. Dan menerusi data dan sistem pemasarannya yang menyerang, korporat telah mengambil privasinya.

Sasaran bukan sahaja, sama ada. Setiap rangkaian runcit besar ingin mengumpulkan data anda, dan mereka semua menganalisis tabiat membeli untuk mengetahui lebih lanjut mengenai anda. Ada yang lebih halus daripada yang lain, tetapi mereka semua melakukannya.

Jadi jika anda fikir rahsia anda adalah milik anda? Mungkin kedai kegemaran anda sudah tahu mereka!

Itu semua dari kami untuk edisi minggu ini #WTFWednesday. Adakah cerita ini membuat anda berfikir, “WTF?” Berkongsi dengan seseorang yang anda cintai. Biarkan mereka tahu anda peduli.

Seperti jawatan ini? Benci itu? Baca lebih banyak cerita seram tentang pencerobohan privasi anda dalam arkib #WTFWednesday kami. Anda tahu anda tidak boleh menahan …

Bagaimana Sasaran mencuri rahsia remaja hamil - #WTFWednesday
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.