Bagaimana swasta adalah aplikasi kecergasan anda? 5 tips untuk memastikan mereka lebih selamat

your-smartwatch-is-watching-you

Apl kecergasan boleh akhirnya ditangkap, tetapi tetapan privasi mereka terperangkap di belakang garisan permulaan.

Hanya beberapa minggu yang lalu Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia A.S. mengeluarkan laporan mendesak syarikat teknologi terkenal untuk menambah lebih banyak tetapan privasi dalam apl kesihatan mereka.

Walaupun keupayaan kecergasan seperti Fitbit pada mulanya hanya mencatatkan langkah, peranti baru boleh merakam segala-galanya dari lokasi geografi anda hingga kadar denyut jantung, pola tidur, kalori yang digunakan, dan banyak lagi. Ini mungkin hebat untuk pengguna mengesan tabiat kesihatan dan diet mereka, tetapi lebih baik untuk pengiklan dan syarikat insurans.

Bayangkan sebuah syarikat yang mempunyai keupayaan untuk meluluskan atau menafikan tuntutan hanya berdasarkan rekod aplikasi kecergasan anda ... ya, ia mungkin.

Untuk sesetengah aplikasi, kecergasan pertama, privasi kedua

Di sinilah perkara yang menakutkan dan menakutkan: Dalam laporan dari Kesan Terbuka Kanada dan Labour Citizen di University of Toronto, para pakar dapat menunjukkan bagaimana penggodam tidak dapat melihat data data kecergasan anda yang dihantar tetapi juga mengubahnya.

Laporan yang bertajuk "Every Step You Fake", panggilan ke syarikat teknologi untuk memasukkan tetapan privasi yang lebih baik dalam peranti mereka. Menurut penyelidik:

"Pengguna berhak mendapat maklumat lebih lanjut tentang privasi dan keselamatan sistem pengesanan kecergasan."

ExpressVPN bersetuju, jadi telah menyusun senarai petua untuk membantu meningkatkan privasi anda semasa membuat kerja anda.

Petua 1: Gunakan alias apabila membuat profil baru

Smartwatch anda menjejak anda, dan masih belum jelas apa maklumat yang dihantar. Untuk melindungi privasi anda, ExpressVPN menyarankan anda menggunakan alias untuk membuat profil baru di aplikasi anda. Selain itu, mematikan Bluetooth dan menggunakan kata laluan yang lebih kuat adalah langkah mudah yang boleh anda ambil untuk berpotensi menggagalkan pengintip.

Petua 2: Semak data mana yang boleh diakses oleh aplikasi kecergasan anda dan apa yang dikongsi

Berkongsi berapa banyak langkah yang anda ambil semasa makan tengah hari adalah satu perkara, tetapi berkongsi pergerakan usus yang tidak teratur anda selepas mangkuk taco waktu makan malam itu mungkin cara, terlalu jauh. Pastikan anda tahu maklumat yang dikongsi oleh aplikasi anda dan pastikan anda menyekatnya sesedikit mungkin. Sekiranya anda boleh, tekan tetapan asas, dan hadkan akses kepada data yang anda tidak fikir keperluan aplikasi.

Petua 3: Selalu, sentiasa kemas kini apl anda

Kemas kini baru menjengkelkan, tetapi mereka wujud dengan alasan. Setiap kali aplikasi anda meminta anda untuk mengemaskini biasanya untuk salah satu daripada dua sebab: sama ada terdapat patch baru untuk menutup kecacatan keselamatan, atau ada aplikasi yang lebih baru dan lebih baik. Sama ada cara, mengambil beberapa minit untuk mengemas kini aplikasi anda adalah harga yang kecil untuk membayar rangsangan besar dalam privasi.

Petua 4: Pastikan aplikasi anda menggunakan HTTPS

Walaupun hampir setiap aplikasi kecergasan hari ini menggunakan Wi-Fi untuk berkongsi data, tidak semua mereka melakukannya pada pelayan yang selamat. Tidak menggunakan HTTPS adalah kesilapan rookie, dan ExpressVPN terkejut melihat berapa banyak aplikasi popular, seperti Garmin Vivosmart, gagal menggunakannya. Pastikan aplikasi anda menggunakan pelayan yang selamat untuk memindahkan dan merakam data anda. Sekiranya tidak, mungkin masa untuk mencari aplikasi baru.

Petua 5: Semak secara berkala untuk mengetahui sama ada data anda tepat

Dalam laporan di atas, pakar dapat 'menipu' beberapa aplikasi untuk menghasilkan data palsu. Ini tidak hanya boleh menjejaskan matlamat kesihatan peribadi anda tetapi juga meninggalkan maklumat anda dengan keinginan pihak ketiga. Apabila anda melihat data anda, pastikan maklumat itu tepat. Sekiranya tidak, kemungkinan orang lain boleh merosakkannya.

Kekal sihat. Kekal sihat. Tinggal peribadi.

Bukannya anda harus mengelak daripada menggunakan aplikasi kecergasan - ia harus anda lakukan dengan berhati-hati.

Mengikuti petua di atas akan membantu anda kekal bersesuaian sambil tetap selamat.

Imej yang dipilih: Unsplash (imej telah diedit)

Bagaimana swasta adalah aplikasi kecergasan anda? 5 tips untuk memastikan mereka lebih selamat
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.