Bagaimana untuk menyimpan mesej anda secara peribadi dan tanpa nama

Bagaimana untuk menyimpan mesej anda secara peribadi dan tanpa nama

Menjaga obrolan anda secara peribadi boleh menjadi tugas yang sukar dan melelahkan. Dan cuba untuk mengekalkan nama mereka tanpa nama boleh menjadi sangat menakutkan. Namun, perbualan kami mengandungi beberapa maklumat penting yang kami sensitif - kami sering membuat lelucon atau komen yang tidak sesuai dengan mudah yang dapat diambil dari konteks. Dalam perbualan peribadi kami, kami bersikap seolah-olah tiada siapa yang menonton; kita bersumpah, kita mengakui rasa bersalah dan kita tidak cenderung untuk terlalu banyak berfikir dalam kata-kata kita. Mungkin ada perkara dalam sejarah sembang anda yang boleh membawa anda ditangkap jika anda mengatakannya di khalayak umum!

Nasib baik, aplikasi sembang semakin mengguna pakai kaedah penyulitan yang lebih baik. Isyarat telah menjadi petikan wartawan dan aktivis teknologi di seluruh dunia kerana dasar penyulitan kuatnya. Dan Telegram telah mendapat beberapa raksasa disebabkan oleh ciri "Rahsia Mesej" mereka, yang membolehkan pengesahan suntikan disuntik ke hujung pada aplikasi sumber terbuka.

Platform iMessage Apple juga menyulitkan mesej secara lalai, tetapi pengguna tidak dapat mengesahkan bahawa sambungan itu benar-benar disulitkan dengan betul. Begitu juga, dilaporkan bahawa Whatsapp menyulitkan beberapa mesej, tetapi masih tidak jelas yang mana, atau sama ada sambungan itu dilindungi dengan betul.

utusan awamAnda juga boleh meletakkan telefon dan menggunakan salah satu daripada ini. Ia sama seperti swasta.

Kebanyakan Apl Sembang TIDAK Persendirian

Platform pemesejan popular yang lain seperti WeChat, Google Hangouts, Skype atau Facebook Chat tidak menyulitkan sebarang mesej sama sekali, ataupun mereka menawarkan pilihan untuk melakukannya.

Malah perkhidmatan utusan yang disulitkan seperti Isyarat dan Telegram masih memerlukan nombor telefon anda untuk mendaftar, walaupun. Ia juga agak sukar untuk menyembunyikan IP anda melalui perkhidmatan tanpa nama seperti VPN atau Tor ketika menggunakannya. Namun, aplikasi sembang terenkripsi menyediakan pengguna mereka dengan tahap privasi yang tinggi, dan syarikat yang menyediakan mereka tidak dapat membaca kandungan mesej anda.

Walau bagaimanapun, pembekal masih mempunyai akses kepada maklumat seperti identiti anda, identiti kenalan anda, dan alamat IP anda. Ia juga sukar untuk membuat dan membuang akaun dan sering tidak mungkin untuk menjalankan akaun secara serentak, atau beralih di antara mereka.

Jangan putus asa, ada rangkaian sembang yang membolehkan anda menegakkan privasi anda dan menggunakannya tanpa nama. Perkhidmatan sembang ini dipanggil XMPP - juga dirujuk dengan nama asalnya, Jabber.

XMPP bukan syarikat atau aplikasi, ia lebih seperti e-mel. Dan seperti e-mel anda boleh memilih dari pelbagai perisian untuk menggunakannya. Aplikasi seperti Pidgin, Adium, Tor Messenger, atau Browser anda semua boleh digunakan untuk menyambung ke rangkaian chat XMPP.

Terdapat banyak pembekal XMPP di mana anda boleh mendaftar untuk akaun. Walaupun XMPP sendiri tidak menyulitkan sembang, anda boleh menggunakannya dengan protokol Pemesejan Pesanan (OTR) Off-Off untuk memastikan sembang anda bersifat peribadi. OTR datang dengan banyak aplikasi sembang XMPP yang popular secara lalai. Bagi yang lain, ia adalah plugin mudah.

Cara Dapatkan Pemesejan Peribadi Dalam Empat Langkah Mudah

Anda boleh mengikuti panduan ringkas kami untuk bersedia menghantar dan menerima sembang tanpa nama:

 1. Pasang Tor Messenger

  Tor Messenger adalah perisian sembang yang mengarahkan semua lalu lintas anda melalui rangkaian Tor secara lalai. Ia masih dalam versi beta, dan pemaju memberi nasihat kepada pengguna risiko untuk menunggu sehingga pelepasan rasmi sebelum menggunakannya untuk sembang yang selamat. Jika anda menganggap diri anda sebagai pengguna yang berisiko, kami mengesyorkan anda menggunakan Pidgin pada ekor sistem operasi.

 2. Buka akaun XMPP

  Adalah penting anda membuka akaun XMPP anda dengan Pelayar Tor, yang boleh anda muat turun di sini. Sekiranya anda mendaftar dengan penyemak imbas biasa, kemungkinan aktiviti apa pun di akaun XMPP anda dapat dikesan kembali kepada anda.

  Juga, jangan lupa kata laluan anda! Kami mengesyorkan menggunakan kata laluan yang panjang dan kompleks, yang dihasilkan dan disimpan dengan pengurus kata laluan. Jika anda terlupa kata laluan atau nama pengguna anda, anda boleh tidak pernah dapatkan kembali. Terdapat banyak tempat untuk mendapatkan akaun XMPP, di sini hanya beberapa yang popular:

  • DuckDuckGo
   Buka penyemak imbas Tor dan pergi ke https://duck.co/my/register
   Pilih nama pengguna dan kata laluan. Jangan lupa kata laluan!
   Domain anda akan menjadi dukgo.com
   Pelayan anda akan menjadi wlcpmruglhxp6quz.onion
  • wtfismyip.com
   Buka penyemak imbas Tor dan pergi ke https://wtfismyip.com/jabber/register
   Pilih nama pengguna dan kata laluan anda, kemudian selesaikan captcha.
   Domain anda akan menjadi wtfismyip.com
   Pelayan anda akan ofkztxcohimx34la.onion
  • Cryptoparty.is
   Buka penyemak imbas Tor dan pergi ke https://jabber.cryptoparty.is:5288/register/new
   Pilih nama pengguna dan kata laluan, selesaikan captcha.
   Domain anda akan menjadi jabber.cryptoparty.is
   Pelayan anda akan menjadi cryjabkbdljzohnp.onion
 3. Sambungkan akaun XMPP dan Sembang dengan selamat dengan OTR

  peribadi-chat-01

  Apabila anda melancarkan Tor Messenger, pilih XMPP. Sebaik sahaja bersambung, anda boleh menambah berbilang akaun dengan mengklik pada Alat > Akaun > Akaun baru

  peribadi-chat-02

  Masukkan nama pengguna dan domain yang anda buat di Langkah 2. * Perhatikan c yang hilang dalam itik yang disengajakan *. Pada beberapa perkhidmatan, anda mungkin dapat membuat akaun baru terus dari sini, tetapi ini tidak selalu disokong.

  peribadi-chat-03

  Masukkan kata laluan anda. Anda juga boleh meninggalkan bidang ini kosong, jika anda lebih suka memasukkan kata laluan itu sendiri setiap kali anda menyambungkannya. Ini disyorkan pada komputer yang dikongsi.

  peribadi-chat-04

  Klik pada 'XMPP Options' untuk memasukkan alamat pelayan bawang. Apa yang anda masukkan di bawah Alias ​​atau Sumber tidak penting, tetapi Sumber anda akan dapat dilihat oleh sesiapa sahaja yang anda sambungkan. Anda juga boleh meninggalkan bidang ini kosong.

  Port lalai ialah 5222. Semua perkhidmatan yang kami cadangkan menggunakan port ini. Perkhidmatan lain mungkin beroperasi di pelabuhan lain.

  peribadi-chat-05

  Sebelum anda menyambung, anda akan mendapat ringkasan sambungan anda. Ini memberi anda peluang untuk menyemak semula segala-galanya.

  peribadi-chat-06

  Anda kini boleh menambah akaun baru, menukar pilihan anda atau sambungkan buat kali pertama.

  peribadi-chat-07

  Jika anda memasukkan alamat bawang di bawah 'Server' tadi, anda mungkin akan melihat ralat ini. Ini kerana nama domain akaun XMPP anda berbeza dengan nama pelayan (mis. Dukgo.com mempunyai alamat bawang wlcpmruglhxp6quz.onion).

  Anda perlu mengesahkan pelayan yang ingin disambungkan secara manual.

  Untuk melakukannya, klik pada "Tambah Pengecualian."

  peribadi-chat-08

  "Bank sah, kedai, dan laman awam lain tidak akan meminta anda melakukan ini."

  Amaran ini sangat membingungkan. Walaupun pada amnya benar bahawa anda biasanya tidak akan diminta untuk memasukkan pengecualian kepada sijil, ini berfungsi dengan berbeza dengan tapak bawang.

  Sijil TLS tidak mudah dikeluarkan untuk nama tapak penyatuan dan akibatnya kebanyakan pembekal menggunakan sijil TLS laman web biasa mereka untuk laman bawang mereka. Ini memerlukan kami mengesahkan identiti pelayan secara manual. Nasib baik kita hanya perlu buat begitu sekali.

  Berhati-hati semasa menambah pengecualian. Kami berharap bahawa syarikat-syarikat yang mengeluarkan sijil yang digunakan untuk menyulitkan lalu lintas di seluruh dunia mencari proses yang lebih baik untuk mengeluarkan sijil untuk laman-laman bawang, tetapi sekarang kita masih perlu melakukan ini secara manual.
  Klik pada 'View ...' untuk meneruskan.

  peribadi-chat-09

  Ini adalah sijil sambungan. Pastikan "Nama Biasa (CN)" merujuk kepada domain yang digunakan oleh organisasi yang anda mendaftar. Dalam kes ini duck.co, yang mana kami mendapat akaun kami.

  Sekiranya semuanya teratur, klik pada 'Close' dan 'Confirm Security Exception' untuk meneruskan.

  peribadi-berbual-10

  Anda kini bersedia untuk menyambung!

 4. Tambah Buddies

  Dalam Tor Messenger, kenalan anda dipanggil 'Buddies'. Untuk menambah Buddy, pergi ke Fail > Tambah Kenalan. Masukkan kenalan dalam format [email protected]

  Anda perlu memberi kuasa pihak lain sebaik sahaja mereka telah menambahkan anda kembali.

  swasta-berbual-11

  Klik OK.

  swasta-berbual-12

  Klik Benarkan untuk berbual.

  peribadi-chat-13

  Dengan Tor Messenger anda boleh mula berbual terus. Program ini akan memberi amaran kepada anda jika perbualan tidak disulitkan.

  Anda juga boleh mengesahkan integriti perbualan yang disulitkan. Untuk melakukan itu, klik pada 'Verify', atau padlock oren di sudut kanan atas.

  peribadi-chat-14

  Cara yang ideal untuk mengesahkan antara satu sama lain ialah melalui Pengesahan Perisian Tangan Manual.
  Anda perlu mendapatkan cap jari kenalan anda melalui saluran di mana tiada siapa yang boleh mengubah kunci. Anda boleh meminta mereka untuk tweet, atau mungkin meletakkannya di laman web mereka. Anda bahkan boleh meminta mereka menuliskannya pada sedikit kertas dan menyerahkannya kepada anda.

Imej yang diketengahkan: Tiko Aramyan / Kelab Foto Dolar

Bagaimana untuk menyimpan mesej anda secara peribadi dan tanpa nama
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.