Cabaran 10 Tahun Facebook bermula dari nostalgia hingga cepat nyata dystopian

Facebook Meme Challenge Data Mining

Sebuah foto foto yang tidak berbahaya dengan bahagian bawah yang berpotensi membosankan, Cabaran 10 Tahun adalah fad Facebook terkini untuk menguasai dunia. Lebih daripada 5 juta orang telah mengambil bahagian-termasuk selebriti A-senarai seperti Paul Rudd, Morgan Freeman, Reese Witherspoon, Jennifer Lopez, dan banyak lagi.

Di permukaan, nampaknya cara yang menyenangkan dan mudah bagi pengguna Facebook untuk menunjukkan berapa banyak mereka telah berubah (atau tidak berubah) selama dekad yang lalu. Walau bagaimanapun, carian Google yang cepat untuk Cabaran 10 Tahun dengan serta-merta menyenaraikan beberapa artikel yang memperincikan bagaimana invasi baru ini mungkin baru sosial.

Ternyata banyak orang yang bimbang meme mudah ini dapat digunakan untuk menguji perangkat lunak biometrik, yang kemudiannya dapat dijual kepada pengiklan, pemerintah, dan pihak ketiga lainnya.

Latihan untuk masa depan

Dalam tweet yang menghantar gelombang kejutan melalui duri pengguna media sosial di mana-mana, Berwayar penulis Kate O’Neill bercanda merenung sama ada cabaran keseluruhan ini adalah cara untuk Facebook melatih algoritma pengenalan muka.

Saya 10 tahun yang lalu: mungkin akan dimainkan bersama dengan gambar profil meme yang sedang berlangsung di Facebook dan Instagram
Saya sekarang: merenungkan bagaimana semua data ini boleh dilombong untuk melatih algoritma pengenalan muka pada perkembangan usia dan pengiktirafan usia

– Kate O’Neill (@kateo) 12 Januari 2019

Adakah mungkin? Tiada siapa yang benar-benar tahu. Tetapi keupayaan untuk bukan sahaja tepat meneka usia seseorang tetapi juga meramalkan bagaimana mereka akan melihat dalam masa 10 tahun dapat membuka dunia pengawasan dan penjualan privasi baru untuk keuntungan.

Pengiktirafan muka yang lebih baik mendapat, semakin besar kemungkinannya kerajaan (atau orang lain) dapat memantau dan menjejaki kemunculan dan perjalanan anda-mungkin semua orang datang dan pergi. Atau bayangkan sebuah syarikat insurans menafikan liputan orang berdasarkan betapa teruk mereka mungkin umur, atau pengiklan dapat menargetkan skema pemasaran dan / atau perkhidmatan tertentu berdasarkan bagaimana seseorang dapat melihat dalam beberapa tahun. Ini hanyalah beberapa contoh bagaimana perisian ini boleh digunakan.

Penafian bukan penafian Facebook

Menurut Facebook, “Cabaran selama 10 tahun adalah meme yang dihasilkan pengguna yang bermula sendiri, tanpa penglibatan kami. Ini bukti orang yang suka bersenang-senang ada di Facebook, dan itu sahaja. “

Tanggapan Facebook tidak semestinya mengelakkan menyebutkan perisian pengenalan muka, sudah tentu. Tetapi walaupun kita menerima Facebook tidak terlibat dalam membuat meme, itu tidak bermakna syarikat tidak menguji perisian dengannya.

Bagi sesetengah pihak, kesedaran bahawa Facebook mungkin telah mempunyai imej-imej ini dalam pangkalan datanya adalah cukup untuk menghilangkan gagak pemangkin data pemangkin. Walau bagaimanapun, seperti yang disebutkan oleh O’Neill dalam artikelnya, “Terima kasih kepada meme ini, kini terdapat dataset yang sangat besar untuk menyusun foto orang-orang dari kira-kira 10 tahun yang lalu dan sekarang.” Cabaran membungkus data dengan busur kecil yang kemas, dengan betul membetulkan untuk semua orang yang menyiarkan imej yang salah atau tidak boleh dilabel.

Kes bagi perisian pengenalan muka

Penyokong perisian pengiktirafan wajah mendakwa bahawa ia dapat mengesan seseorang dari tempatnya dalam masa nyata, mungkin juga menghalang jenayah daripada berlaku. Sudah tentu, sekolah di seluruh A.S. bekerja dengan kontraktor keselamatan bebas untuk menubuhkan dan memasang sistem pengenalan muka di bilik darjah.

Pengeluar perisian ini mengatakan bahawa teknologi boleh digunakan untuk menjejaki lebih banyak fakulti, pelajar, dan pelawat, serta memantau mana-mana entri kampus dan keluar.

Dan sementara janji peningkatan keselamatan kampus belum dapat dibuktikan, tidak dapat dinafikan bahawa jenis perisian ini melanggar privasi orang-terutamanya apabila anda berhenti untuk memikirkan semua syarikat yang membina, menyelenggara, dan mungkin menguntungkan jenis ini data.

Bagaimana dunia melihat perisian biometrik

Sudah tentu, perlombongan data biometrik mewujudkan keretakan antara sektor awam dan sektor teknologi. Kami telah melihat apa yang berlaku apabila kerajaan cuba mengakses telefon pintar berkunci biometrik seseorang tanpa persetujuan. (Lihat sahaja apa yang berlaku dengan kegagalan Apple vs FBI kembali pada tahun 2015 untuk bukti.)

Pertarungan ke atas privasi masih dilancarkan setiap hari, dan sepertinya persetujuan ke arah ketelusan yang lebih tinggi ketika datang ke perangkat lunak pengenalan wajah sangat menggembirakan.

Teknologi bergerak terlalu pantas untuk peraturan-peraturan untuk bersaing, jadi terserah kepada orang ramai untuk meluluskan atau tidak menyetujui jenis perisian ini.

Dalam kes Cabaran 10 Tahun, jelas bahawa orang ramai ragu-ragu, dan berhak demikian.

Pergi keluar, tetapi tetap waspada

Walaupun kita tidak mengatakan bahawa anda harus mengelakkan Facebook meme dan cara sosial yang menyeronokkan sama sekali, ia patut mengambil masa untuk berhenti dan berfikir bagaimana dan mengapa jenis meme wujud.

Maklumat peribadi anda terlalu penting untuk diserahkan. Dengan kebanyakan akaun, 2018 sudah pun dipercayai tahun yang paling teruk dalam sejarah untuk pelanggaran data, dan dengan semua teknologi baru dan skim perlombongan data muncul, mana-mana aliran media sosial dalam talian harus didekati dengan sebatian garam yang sihat.

Tetapi inilah berita gembira: Terdapat spekulasi dan keriuhan yang cukup mengenai kemungkinan penggunaan Facebook untuk data ini bahawa keseluruhan trend sudah ada berita semalam. Angin perubahan sukar untuk diramalkan, tetapi sukar untuk membayangkan jenis kemarahan seperti cabaran foto yang biasa berlaku beberapa tahun yang lalu.

Adakah lebih ramai orang menyedari bahaya yang berkaitan dengan data pengenalan wajah, data biometrik, dan data geo-lokasi? Kami sememangnya berharap demikian. Sekurang-kurangnya, kebanyakan saluran media utama mula menyedari betapa berbahaya semua pengendalian data peribadi ini sebenarnya adalah.

Ia semata-mata menawarkan semangat harapan untuk masa depan.

Cabaran 10 Tahun Facebook bermula dari nostalgia hingga cepat nyata dystopian
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.