Data Dystopian: Bagaimana ISP saya mendapat saya disenarai hitam dari sekolah impian saya

Bolehkah sejarah carian anda mempengaruhi pendidikan anda?

Berikut ini adalah sebahagian daripada siri rekaan yang melihat bahaya penyalahgunaan privasi internet. ExpressVPN menyeleweng ke masa depan yang gelap tetapi sangat realistik di mana ISP secara rutin menjual data peribadi anda kepada pembida tertinggi.

Nellie menatap kedua-dua bungkusan yang hampir sama di atas meja beliau dan menyedari dia berpeluh-ini adalah keputusan yang sukar.

Ia adalah 4:30 petang pada hari Jumaat, 12/18/2020. Hanya dua minggu sehingga tarikh akhir permohonan. Masa untuk naik rantai arahan.

Nellie berjalan ke pintu besar di sudut, yang berkata "Jacqueline Garmin, Dekan Bersekutu Kemasukan Sarjana Muda, Universiti Georgetown." Dia mengetuk dua kali.

"Masuklah!"

"Hi Dean Garmin, harap ini bukan masa yang buruk ..."

Dean Garmin berpusing. "Hey Nellie; apa yang berlaku? "Ia jelas dari suaranya yang sebenarnya, masa yang buruk.

"Saya turun dua aplikasi hari ini, dan mereka kedua-dua bahan bulat terakhir sejauh yang saya tahu."

Dean Garmin menipis di dalam paket-paket di tangan Nellie. "Izinkan saya melihat." Nellie meletakkan mereka di meja Dean: Omar Shafi dari Hoboken High School dan Justin Yang dari Sacramento Academy.

"Mereka adalah presiden majlis pelajar," kata Nellie sebagai Dean Garmin dengan teliti menerusi setiap dokumen. "Mereka berdua cukup berminat dalam pengajian Dekat Timur, dan dengan ganjil mereka berdua bermain bassoon."

Dean Garmin merungut, masih membalikkan. "Tidak ada percanggahan bermakna?"

Nellie teragak-agak. "Nah, keluarga Omar dari Jordan dan Justin adalah generasi ke-3 Cina ..." Dean Garmin memotongnya dengan rupa yang peduli. Tidak mendiskriminasikan berdasarkan bangsa atau asal negara adalah Pengakuan 101. "Saya tidak bermaksud kita patut ..." kata Nellie. "Tidak apa-apa," kata Dean Garmin sambil terus membaca.

Bilik itu senyap selama beberapa saat kecuali untuk mengelakkan kertas. Mata Dean Garmin nampaknya bergerak sendiri, seperti bunglon, satu mata pada setiap permohonan.

"Di sini kita pergi," katanya akhirnya, menunjuk ke halaman terakhir paket di sebelah kiri. "Omar telah dibenderakan. Laporan dari ISPnya mengatakan dia menelusuri beberapa laman web mengenai ... 'jihad' ".

"Ya, saya nampak itu," kata Nellie. "Tetapi dia calon majoriti mendekati Timur, bukankah masuk akal bahawa dia akan melakukan penyelidikan mengenai Islam?"

Dean Garmin menghela napas. "Lihat, saya tidak mengatakan dia pengganas atau apa-apa. Dia mungkin seorang anak yang hebat, dan dia mungkin lebih baik di sini. Tetapi rekod dalam talian Justin adalah bersih. "Satu lagi jeda yang lama. "Mana yang anda mahu pergi ke kolej?"

Nellie mengangguk. "Saya rasa ia adalah Justin, kemudian."

"Ia adalah satu proses yang sukar, saya tahu," kata Dean Garmin, merasakan kekecewaan dalam suara Nellie. "Tetapi percayalah, ia menjadi lebih sukar sebelum kita mula membeli laporan ISP ini. Algoritma penargetan kata kunci ini boleh membantu kami dengan mengangkat berat, terutama pada masa yang singkat. "Dean Garmin melirik jam. "Bercakap tentang ..."

"Betul," kata Nellie, merangkak kedua-dua laporan itu. "Terima kasih, Dean Garmin."

"Bila-bila masa. Oh, satu lagi perkara, Nellie. "

Nellie berhenti di pintu.

"Apabila anda menulis surat penolakan Omar, anda tidak perlu menyebutkan bahawa kami tahu tentang perkara jihad. Hanya yang biasa 'kami menerima begitu banyak aplikasi menakjubkan tahun ini' rigamarole. Kami tidak mahu orang berfikir kita mengintip pelajar. "

"Sudah tentu," kata Nellie. Apa tanggapan yang tidak masuk akal.

Jangan percaya ISP anda dengan sejarah web anda. Gunakan VPN untuk tidak membiarkan mereka memilikinya. ExpressVPN menyulitkan trafik anda dan menyembunyikan destinasinya dari ISP anda, tidak memberikan apa-apa untuk memeras ugut anda dalam dystopias yang tidak begitu jauh seperti ini.

Data Dystopian: Bagaimana ISP saya mendapat saya disenarai hitam dari sekolah impian saya
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.