Ed Snowden sedang dihormati, dan ia benar-benar kray

cherax snowden, udang karang yang dinamakan selepas snowden

Pada 20 Mei 2013, Edward Snowden menaiki pesawat dari Hawaii ke Hong Kong, bersedia untuk melepaskan dokumen-dokumen rahsia yang akan menjadikannya lelaki paling dikehendaki di dunia. Duduk dengan cemas di landasan pacu itu, menatap tanah Amerika untuk kali terakhir dalam hidupnya, dia pastinya mempunyai pemikiran kedua: “Apa yang ada pada saya? Adakah ia berbaloi? “

“Sudah tentu ia,” mungkin dia berfikir pada dirinya sendiri, bersandar dan menutup matanya, akhirnya dengan tenang dengan keputusannya. “Kerana dalam dua setengah tahun, seseorang akan menamakan krustacea selepas saya.”

Cherax snowden

Baiklah, supaya pemikiran mungkin tidak berlaku. Tetapi ini berlaku: Para saintis menemui spesies baru udang karang dan menamakannya selepas pemberi maklumat NSA yang terkenal Edward Snowden.

Spesies baru, yang dipanggil Cherax snowden, kelihatan kepada mata yang tidak terlatih seperti crayfish lain dari genus Cherax. Ia sebelum ini dijual sebagai haiwan keluar dari New Guinea di bawah nama itu sehingga penyelidik Jerman yang bermata tajam Christian Lukhaup memutuskan perbezaannya terlalu besar untuk diabaikan.

udang karang yang dinamakan selepas snowden edwardAdakah anda melihat kemiripannya??

Spesies baru, yang dicirikan oleh petua oren yang terang pada pincersnya, tidak kelihatan seperti namanya, Edward Snowden, spesies Homo sapiens, dengan rangka dalaman dan hanya dua kaki. Tetapi Lukhaup memberitahu Washington Post bahawa keputusan penamaannya lebih mengenai penghormatan daripada persamaan:

Selepas menerangkan beberapa spesis baru, saya memikirkan penamaan satu selepas Edward Snowden kerana dia benar-benar kagum saya … Kami mempunyai begitu banyak spesies bernama selepas orang terkenal lain yang mungkin tidak berbuat banyak untuk manusia. Saya mahu menunjukkan sokongan kepada Edward Snowden. Saya rasa apa yang dia lakukan adalah sesuatu yang sangat istimewa.

Simpan Udang!

Berita tentang spesies baru tidak mungkin memberi manfaat kepada Snowden sendiri, tetapi ia mungkin melakukan yang baik untuk binatang itu. Lukhaup dan penulis-penulis lain nota kajian bahawa populasi udang karet telah menurun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan mungkin menjadi terancam jika program pembiakan tawanan tidak diperkenalkan tidak lama lagi.

Mudah-mudahan pendedahan yang meningkat ini akan meningkatkan minat peribadi dalam melindungi spesies, kerana mungkin tidak akan mendapat bantuan dari pemerintah Amerika Syarikat.

Gambar-gambar yang disenaraikan: (1) “Cherax Snowden holotype male” oleh Animalparty dilesenkan di bawah CC BY 3.0, (2) “Edward Snowden” oleh Hic et nunc dilesenkan di bawah CC BY 3.0.

Ed Snowden sedang dihormati, dan ia benar-benar kray
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.