Evolusi penyulitan: Bagaimana ia berubah dan kenapa kerajaan membencinya

evolusi penyulitan

Lama sebelum kerajaan mula berperang untuk mengharamkan penyulitan, ahli politik dari seluruh dunia telah beralih kepada kod rahsia untuk berkomunikasi satu sama lain. Dari cipher Julius Caesar ke cipher roda Thomas Jefferson, penyulitan telah menjadi sebahagian daripada sejarah manusia.

Walaupun kaedah enkripsi moden hanya tersedia selama 10 hingga 20 tahun yang lalu, seseorang boleh membuat hujah bahawa kriptografi membentuk dunia moden.

Apa penyulitan?

Dalam erti kata asas, penyulitan adalah tindakan mendapatkan sekeping maklumat dengan cara yang hanya boleh dibaca oleh pemancar dan penerima. Pernahkah anda mempunyai kawan yang anda akan hantar mesej berkod? Mungkin anda akan menukar huruf pertama setiap perkataan kepada “Z,” atau hanya bergegas surat sama sekali. Sekiranya anda melakukannya, maka anda sudah biasa dengan konsep penyulitan asas.

Walaupun ia sering dirujuk sebagai kriptografi, kedua-dua istilah tidak sama. Kriptografi adalah perbuatan bersembunyi komunikasi, manakala enkripsi berkaitan dengan cara-cara.

Sejarah penyulitan enkripsi yang luas

Walaupun enkripsi kini boleh menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita, permulaannya mengesan kembali ke kelahiran tamadun moden. Istilah penyulitan berasal dari kata Yunani kryptos, yang bermaksud rahsia. Sebenarnya, penggunaan kriptografi bertulis pertama bermula pada tahun 1900 SM, apabila ahli sejarah menemui bukti seorang penulis Mesir yang menulis mesej tersembunyi di kalangan inskripsi hieroglif.

Fast forward beberapa ratus tahun dan penulis Ibrani telah mula dengan mudah menggunakan satu bentuk kriptografi yang menggantikan huruf terakhir abjad dengan yang pertama. Dikenali sebagai sistem Atbash, penyulitan ini dikatakan digunakan dalam Alkitab. Malah Kama Sutra (yang ditulis sekitar abad ke-7 di India) menyebutkan penggunaan kriptografi dan bagaimana ia menjadi amalan penting.

Dan, tentu saja, terdapat Enigma, yang boleh dikatakan sebagai bentuk penyulitan pra-internet yang paling terkenal. Dicipta oleh jurutera Jerman Arthur Scherbius pada tahun 1918, peranti kriptografi revolusioner itu akhirnya diroboh oleh tentera Jerman. Ia mengambil British sehingga 1941 untuk memecahkan sepenuhnya Enigma, satu peristiwa yang dikatakan ahli sejarah menandakan titik perubahan dalam Perang Dunia Kedua.

Bagaimana kami menggunakan penyulitan hari ini

Walaupun kaedah cryptology pen-dan-kertas telah wujud selama beribu-ribu tahun, enkripsi moden dapat dikesan terus ke penghujung tahun 70-an dan kedatangan DES, atau Data Encryption Standard. Dibangunkan oleh IBM, ini merupakan bentuk penyulitan de facto sehingga tahun 1997.

Dengan munculnya internet, kriptografi dengan cepat berubah menjadi digital, dan protokol penyulitan yang pernah dianggap tidak dapat dipecahkan telah didapati menjadi lemah oleh standard hari ini. Selepas DES retak, AES, atau Standard Penyulitan Lanjutan, tidak lama lagi menjadi norma.

Tidak seperti penyulitan enkripsi yang terdahulu, AES menggunakan kekunci bit untuk berebut paket data. (Pssst: ExpressVPN menggunakan penyulitan 256-bit untuk mendapatkan maklumat anda.) Ini merupakan bentuk penyulitan tertinggi yang tersedia saat ini dan kini kaedah pilihan untuk Tentera A.S.. Di bawah AES 256-bit, ia akan memerlukan berbilion-bilion tahun untuk bahkan superkomputer yang paling maju untuk menyahkod.

Mengapa kerajaan melanggar penyulitan

Dari ahli falsafah John Locke kepada pengarang Edgar Allen Poe, amalan menyulitkan mesej telah digunakan secara meluas. Dan sementara itu hampir mustahil untuk menentukan masa yang tepat dalam sejarah manusia di mana gagasan penyulitan berubah daripada dilihat sebagai sesuatu yang berguna kepada sesuatu yang berbahaya, kerajaan hari ini cuba menetapkan duluan di bawah anggapan bahawa maklumat anda sepatutnya tersedia pada setiap masa.

Nasib baik, Apple, Google, dan syarikat teknologi lain melihat nilai dalam privasi pengguna dan kini menyulitkan kebanyakan peranti secara lalai. Secara semulajadi, undang-undang tidak terlalu gembira dengan perkara ini.

Penyulitan menyelamatkan nyawa: Apabila rangkaian kecemasan gagal semasa #BrusselsAttack, polis / medik beralih ke @ Watsats. https://t.co/AK4riLKa7U

– Edward Snowden (@Snowden) 26 Mac 2016

Anda mungkin mengingati kes San Bernardino beberapa tahun yang lalu di mana Apple menolak permintaan FBI untuk membuka kunci telefon pembunuh, atau lebih baru lagi bagaimana setiausaha rumah UK dengan penuh semangat menolak perkhidmatan sembang yang selamat seperti WeChat untuk membina backdoors ke dalam aplikasi mereka.

Dengan perbincangan baru-baru ini untuk menggulingkan netraliti bersih dan memberi lebih kuasa kepada ISP anda, menyulitkan peranti anda tidak pernah menjadi lebih penting.

Bagaimana untuk melindungi diri anda

Dari panggilan yang kami buat, barang yang kami beli dengan kad kredit kami, dan juga laman web yang kami lawati, dunia moden berjalan pada enkripsi.

Jangan biarkan kerajaan menipu awak. Maklumat anda adalah milik anda dan anda sendiri. Anda mempunyai hak privasi, dan memastikan VPN anda dihidupkan pada setiap masa adalah cara yang selamat dan mudah untuk membantu menyulitkan semua trafik internet anda.

Evolusi penyulitan: Bagaimana ia berubah dan kenapa kerajaan membencinya
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.