Facebook mempunyai ingatan yang lebih baik daripada anda-mengetahui apa yang ia tahu

Otak biru dengan logo facebook

Mengikut skandal terbesar Facebook setakat ini, ramai orang mula mengambil privasi lebih serius.  

Malangnya, mungkin terlambat untuk maklumat yang ada di Facebook. Pengumpulan data semua aktiviti dalam talian anda dan dengan lanjutan anda kehidupan, adalah sempurna dan tidak dapat dikalahkan.

Untuk mengukur seberapa banyak Facebook telah memilikimu, kini anda boleh memuat turun arkib dari Facebook untuk melihat semua yang diketahui oleh anda.

Sebagai tidak berdaya seperti yang anda rasa sedang menatal melalui semua perkara yang ia tahu, arkib adalah titik permulaan yang sangat baik untuk sesiapa sahaja yang ingin tahu tentang maklumat yang anda berikan, dengan sengaja dan tidak sengaja, kepada Facebook dan juga syarikat lain yang berpotensi.

Maklumat apa yang Facebook menyimpan tentang anda?

Pendek kata, hampir segalanya. Dalam jadual di laman webnya, Facebook menunjukkan kepada anda apa maklumat yang disimpan, dan di mana anda boleh menemuinya. Ada yang umum, seperti URL kesombongan anda, dan sebahagian daripadanya anda hanya dapat melihat dalam arkib data untuk anda. Senarai lengkap ada di sini.

1. Semua maklumat hubungan anda ...

Sebaik sahaja anda memuat turun Facebook ke telefon anda dan membenarkannya untuk melihat senarai kenalan anda, ia merosakkan semua nombor, alamat, dan e-mel daripada senarai kenalan anda. Malah mereka yang tidak mempunyai Facebook mempunyai butiran mereka yang dituai kerana mereka yang melakukannya.

Jadi saya juga cuba memuat turun fail zip facebook saya.
Saya terkejut bahawa facebook mempunyai maklumat hubungan saya, log panggilan saya dan aktiviti teks saya. ini adalah pelanggaran privasi dan keselamatan data yang serius. @ Salomelugard pic.twitter.com/pRl7bAHVBP

- Tony Turner (@KendrickKE_) 24 Mac, 2018

Senarai ini tidak boleh datang sebagai kejutan, kerana anda harus ikut serta untuk membolehkan Facebook mengakses maklumat hubungan anda. Walau bagaimanapun, saiz senarai semulajadi seperti yang anda tatal ke bawah adalah pembukaan mata-ketika kali terakhir anda melihat nombor telefon semua rakan dan keluarga anda?

2. ... dan semua panggilan dan mesej anda

Sebagai tambahan kepada maklumat hubungan anda, anda juga akan mendapati setiap mesej yang anda tulis di Messenger.

Setiap. Single. Satu.

Klik pada nama dan lawati semula mesej-mesej yang lama ini dari tujuh tahun yang lalu (atau yang lebih baru dan mungkin tidak kurang pentingnya) dan anda akan menyedari betapa Facebook boleh menargetkan iklan dengan cukup baik untuk meyakinkan ramai orang untuk memikirkannya mendengar perbualan.

Anda tidak akan melihat mesej yang dipadamkan di sini, tetapi sebagai tweet baru-baru ini dari Max Schrems (seorang peguam dan aktivis privasi yang telah berjuang Facebook mengenai isu privasi sejak dia seorang pelajar) menunjukkan, ia mungkin hanya memilih untuk tidak memasukkannya dalam arkib yang dimuat turun anda.

Jadi #Zuckerberg mengatakan bahawa mereka memadamkan data sebaik sahaja anda memadamkannya ..? pic.twitter.com/rmIRzPpZsb

- Max Schrems (@maxschrems) 10 April 2018

Sekiranya anda mempunyai telefon Android, Facebook menyimpan semua panggilan inget dan keluar anda, serta mesej SMS anda, sebagai pemaju perisian Dylan McKay mendapati dalam arkib yang dimuat turunnya.

Telah memuat turun data facebook saya sebagai fail ZIP

Entah bagaimana ia mempunyai sejarah panggilan keseluruhan saya dengan ibu rakan saya pic.twitter.com/CIRUguf4vD

- Dylan McKay (@dylanmckaynz) 21 Mac, 2018

3. Semua gambar yang dimuat naik, dan metadata mereka

Semua foto yang pernah anda muat naik ke Facebook tersedia untuk dilihat dalam album berasingan mereka, lengkap dengan ulasan dan koleksi metadata.

Dari maklumat ini, Facebook tahu kamera apa yang anda gunakan, pendedahan dan kelajuan ISO yang anda gunakan, di mana anda mengambil foto itu, dan dari mana anda memuat naiknya. Dari foto anda, Facebook tahu di mana anda mengambilnya, dan oleh itu di mana anda berada dan, bergantung kepada berapa kerap anda mengambil dan memuat naik foto, berapa lama anda berada di sana untuk.

Satu perkara yang tidak anda lihat ialah foto yang anda telah dipadam selepas pengguna menekan Facebook ke dalam mengeluarkan foto yang dihapus daripada pelayannya pada tahun 2012. Tetapi seperti yang kita lihat dari tweet Max Schrem, ia mungkin masih mempunyai mereka tetapi hanya memilih untuk tidak memasukkannya dalam arkib yang dimuat turun anda.

4. Semua wajah anda

Dengan setiap foto yang dimuat naik dengan wajah anda, teknologi bernama DeepFace yang bernama Facebook boleh mengenal pasti anda dengan ketepatan 97.35%. Deepface melakukan lebih baik daripada teknologi pengenalan muka FBI, yang mempunyai ketepatan 85% yang mengagumkan.

Bolehkah kita bercakap tentang bagaimana pelik "Data Pengiktirafan Muka" seksyen arkib data Facebook anda? Seperti apa pun ini dan bagaimanakah ia berguna? (nilai berubah untuk melindungi wajah saya) pic.twitter.com/nV6jGRXZdZ

- Fred "Tunjukkan lebih banyak balasan" Benenson (@fredbenenson) 26 Mac, 2018

Teknologi Facebook menggunakan asas pengiktirafan wajah pada gambar yang anda ditandakan. Menurut kumpulan penyelidikan di belakang teknologi, ia menggunakan lebih daripada 120 juta parameter untuk menentukan wajahnya yang mana.

Jika anda tinggal di Kesatuan Eropah, anda mungkin mendapati bahagian ini hilang sebagai undang-undang perlindungan data EU (yang mendapat kemas kini dalam masa terdekat) mengharamkan teknologi. Tetapi, di tengah-tengah skandal data ini, Facebook telah mula meminta beberapa pengguna Eropah untuk bersetuju dengan teknologi pengenalan wajah tanpa memberikan pilihan yang jelas untuk menarik diri.

Facebook kini secara jelas meminta pengguna Eropah untuk membenarkan pengiktirafan muka pic.twitter.com/YErXPGjFPE

- Jennifer Cobbe (@jennifercobbe) 16 April 2018

Ini adalah skrin di mana mereka meminta persetujuan. Tiada pilihan yang jelas untuk 'tidak'

cc @darkpatterns pic.twitter.com/GDlsCImyZj

- Jennifer Cobbe (@jennifercobbe) 16 April 2018

5. Semua sesi log masuk anda

Setiap kali anda masuk, atau membuka Facebook, Facebook merekodkan masa, tarikh, alamat IP, dan pelayar atau aplikasi yang anda gunakan.

Dari maklumat ini, ia dapat menentukan di mana anda berada di siang hari-dari perjalanan harian anda ke tempat percutian anda. Ia boleh menentukan masa yang tepat dan meletakkan anda masuk ke Facebook, dan, bergantung kepada berapa kerap anda menggunakan Facebook, ia boleh memetakan seluruh hidup anda.

6. Pengiklan yang mempunyai maklumat hubungan anda

Mungkin sebahagian besar arkib adalah bahagian iklan, yang menyenaraikan semua pengiklan yang mempunyai maklumat hubungan anda, iklan yang anda klik pada tapak, dan topik di mana Facebook fikir anda mempunyai minat yang paling.

Apa-apa sahaja yang anda suka, dikongsi, atau diklik, sama ada di Facebook atau di laman web yang mempunyai kuki Facebook di atasnya, semuanya digunakan untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang iklan yang mana anda lebih mungkin mengklik.

Senarai iklan telah menyebabkan beberapa penemuan yang agak menarik:

Saya memuat turun sejarah Facebook saya dan saya hanya pernah mengklik pada 2 iklan. Topik ini akan mengejutkan anda. pic.twitter.com/rkCBPY9ofv

- Melanie Wood (@mel_wood) 12 April 2018

Zuck @facebook,
Milik @MerriamWebster = kepunyaan diri sendiri.
Saya jarang log masuk atau menggunakan @facebook.
Apabila saya memuat turun data saya, saya terkejut melihat senarai 505 "Pengiklan yang memuat naik senarai kenalan saya dengan maklumat saya"
Dan tanpa persetujuan saya. Itu ≠ pemilikan. pic.twitter.com/d1n4XQ8Efx

- Eric Topol (@EricTopol) April 14, 2018

Malah iklan itu sendiri menjadi sedar diri:

Apabila iklan di #Facebook akhirnya mengakui untuk melihat sejarah penyemakan imbas anda �� pic.twitter.com/MWgHJkDoqy

- Lillion Hunt (@LillionHunt) 10 Mac, 2018

Facebook telah dapat membuat wang dengan menyediakan korporasi dan pelakon negeri kumpulan pengguna dua bilion-kuat dari mana untuk memilih pasaran targetnya.

Mengumpul data dari pengguna adalah batu asas model perniagaan Facebook, dan Ia tidak mungkin berhenti dalam masa terdekat.

Bukan hanya Facebook yang menyimpan data anda

Syarikat-syarikat di seluruh dunia sedang bernafas dengan kelegaan kecil bahawa ia adalah Facebook dan bukan mereka yang berada di tengah-tengah badai privasi kolosal ini. Sekiranya kita lupa Equifax, yang mengalami pelanggaran data yang dahsyat yang mendedahkan lebih 150 juta pelanggan kepada kecurian identiti. Dan janganlah bermula di Google (anda boleh memuat turun semua data anda di sana juga jika anda suka).

Facebook juga memiliki WhatsApp dan Instagram dan, dengan pengenalan lebih banyak aplikasi yang dibuat untuk menuai data, jelas bahawa Facebook mempelbagaikan cara mengumpul data pengguna (dan bukan pengguna) beramai-ramai.

Jika anda akan memotong kepala dari hidra digital ini dan padamkan Facebook anda, harapkan ia mencari cara baru untuk mendapatkan data anda. Ketinggalan dan semak siapa yang memiliki aplikasi dan elakkan syarikat yang meminta maklumat peribadi anda. Cari alternatif yang tidak membombardir anda dengan iklan yang disasarkan dan melepaskan pergantungan anda di Facebook.  

Pada umumnya, berhati-hati dengan perkhidmatan dalam talian yang anda gunakan secara percuma. Seperti kata pepatah: "Jika anda tidak membayar untuk produk, anda adalah produk." Sekiranya anda terpaksa menggunakannya, maklumat yang disyorkan sentiasa membantu. Nama yang berbeza, hari lahir dan alamat e-mel boleh membantu melindungi identiti sosial dalam talian anda.

Tanya diri anda: Adakah apl kecergasan ini mempunyai untuk mempunyai nama sebenar saya dan alamat e-mel?

Selesaikan perubahan kehadiran dalam talian anda difahami dengan sangat menggembirakan; mulakan kecil dengan lima perkara yang dapat anda lakukan untuk meningkatkan keamanan dan privasi dalam talian anda dalam beberapa minit, atau lihat berapa banyak tip privasi kami yang anda praktikkan (atau mungkin mungkin mulai berlatih).  

Bagaimana untuk memuat turun data profil Facebook anda

Log masuk ke akaun Facebook anda dan:

Langkah 1: Pergi ke Tetapan Akaun Umum dan pilih "Muat turun salinan data Facebook anda" di bawah maklumat peribadi anda.

Langkah 2: Muat turun maklumat anda dengan memilih "Memulakan Arkib Saya."

Langkah 3: Sahkan akaun anda, dan Facebook akan menghantar e-mel anda mengesahkan ia menyediakan sandaran anda.

Setelah siap Facebook akan menghantar e-mel kepada anda (dan pemberitahuan FB) mengatakan bahawa muat turun anda sudah siap.

Langkah 4: Klik pada pautan atau pemberitahuan dan pilih "Muat Turun Arkib." Fail zip harus dimuat turun.

Langkah 5: Unzip fail itu untuk mendapatkan kandungan lengkap profil Facebook anda dalam satu folder. Pilih index.htm dan profil "halaman utama" anda akan muncul.

Facebook mempunyai ingatan yang lebih baik daripada anda-mengetahui apa yang ia tahu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.