Itulah blasé: Panduan ringkas tentang TIDAK untuk mendedahkan privasi orang lain dalam talian

Bagaimana untuk melindungi privasi orang dalam talian.

Sama ada rakan lama sekolah lama anda yang berkongsi butiran Facebook anda untuk menaikkan Candy Crush atau seseorang dengan rela memaksa kenalan email mereka supaya mereka boleh mendapatkan bulan percuma Tidal, ada sikap saya yang tidak peduli ketika datang ke berkongsi maklumat dalam talian.

Walaupun kebanyakan apl hanya menggunakan maklumat ini untuk memasarkan iklan dan perisian kepada orang lain, terdapat kawasan kelabu yang menjadi lebih kelabu selepas pemansuhan FCC baru-baru ini.

Anda mungkin mahu berfikir dua kali sebelum memasangkan maklumat kenalan anda (atau rakan anda). Inilah sebabnya.

Apps membuat wang dari data anda

Jadi, apakah masalah besar mengenai perkongsian data? Mengapa perkara itu penting??

Semua yang anda lakukan dalam talian meninggalkan jejak digital. Laman-laman yang anda lawati, pembelian Amazon Prime yang anda buat, walaupun menunjukkan aliran anda semua digunakan sebagai bahan mentah untuk membina profil dalam talian di mana anda membeli tabiat anda. Bagaimana sebenarnya syarikat menggunakan data ini masih belum diketahui.

Apabila ia turun, minyak tidak lagi menjadi sumber paling berharga di dunia. Data adalah.

Maklumat dalam talian anda telah menjadi komoditi panas, dan syarikat pihak ketiga membayar dolar atasnya. Mampu untuk melombong, menganalisis, dan meramalkan tabiat pelayaran pengguna yang berpotensi menjadi sangat menguntungkan. Bukan itu sahaja, tetapi iklan yang disasarkan juga telah ditukar untuk mengubah cara orang berkelakuan.

Semakin banyak yang anda fikirkan, semakin kurang peduli anda

Jika anda mendengar ada rentetan pemecah di sekeliling kejiranan anda, anda perlu berhati-hati untuk mengunci semua pintu anda pada waktu malam, bukan? Ancaman serangan membuat sesiapa bimbang. Malangnya, proses pemikiran yang sama tidak selalu dipindahkan melalui talian.

Malah, kajian menunjukkan orang menggabungkan kurang perlindungan apabila mereka percaya maklumat mereka tertakluk kepada pengawasan. Kepercayaan adalah bahawa kebanyakan orang yang bimbang tentang pengawasan kerajaan berpendapat tiada apa yang mereka boleh lakukan, dan dengan itu berhenti cuba melawan.

Senario ini membawa kepada kedua-dua kata laluan yang lemah dan kebiasaan tidak ikhlas ketika datang ke privasi dalam talian. Jika itu tidak cukup buruk, sikap yang sama boleh meletakkan privasi orang lain pada risiko.

Jika aplikasi meminta akses kepada kenalan anda, katakan tidak

Laman media sosial berleluasa dengan maklumat peribadi anda: umur, lokasi, minat, sejarah kerja, keluarga, rakan-rakan, dan sebagainya. Apabila aplikasi atau perkhidmatan meminta akses, itu bukan untuk meningkatkan kualiti permainan; ia mendapat akses kepada senarai rakan anda dan metadata yang manis dan manis.

Cara paling mudah untuk membantu mengelakkan amalan penagihan data adalah menolak untuk memberikan kebenaran aplikasi kepada kenalan anda. Apabila mula memasang aplikasi, permainan, atau perkhidmatan, ia biasanya meminta bahagian mana dari rangkaian anda untuk mengaksesnya.

Daripada hanya membuat thumbs ke atas cetakan halus, luangkan masa untuk memikirkan mengapa aplikasi atau perkhidmatan memerlukan akses. Jika ia adalah aplikasi mendengar seperti Shazam, maka mempunyai akses ke mikrofon telefon anda masuk akal; Walau bagaimanapun, untuk aplikasi iPhone menatal sampingan generik, tidak ada sebab untuknya.

Dan jika tidak ada cara untuk berkongsi kenalan anda, buat e-mel kedua. Fikirkan ia sebagai e-mel spam jika anda mahu, ia adalah cara yang mudah (dan selamat) untuk menerokai kawan-kawan anda dengan keinginan dan keinginan syarikat lain.

Jangan hubungkan profil Facebook anda

Anda mungkin mendapati lebih banyak tapak kini menawarkan “Masuk dengan Facebook” atau pilihan Google pada hari ini. Walaupun ia boleh dikatakan lebih mudah bagi mereka yang mempunyai masa yang sukar untuk mengesan pelbagai kata laluan mereka, apa yang anda tidak dapat menyedari adalah dengan melakukan ini, secara tidak sengaja anda mengecualikan semua maklumat media sosial anda ke tapak atau perkhidmatan itu.

Apabila anda berkata ya kepada popup kecil yang meminta izin untuk memautkan akaun anda, anda membenarkan laman-laman ini berkongsi data antara satu sama lain. Laman-laman kemudian boleh mengumpul lebih banyak data tentang anda, yang kemudiannya boleh dikongsi dengan laman-laman lain-akhirnya bola salji tidak dapat dikawal.

Luangkan masa untuk menyemak keizinan setiap aplikasinya

Walaupun anda tidak boleh memainkan permainan lama seperti Candy Crush seperti yang anda gunakan, kemungkinannya masih dikonfigurasikan dengan akaun Facebook anda, yang bermaksud ia masih aktif mengumpul data pada anda dan rakan anda.

Facebook mengambil langkah besar untuk menjadi lebih telus tentang privasi hari ini, jadi ambil kesempatan dengan melalui dan semak perizinan setiap aplikasi untuk melihat apa yang mereka dapat mengakses. Sekiranya sesuatu kelihatan agak pelik, keluarkannya.

Prinsip yang sama berlaku untuk telefon pintar anda juga. Sekiranya sesuatu tidak masuk akal (katakan, aplikasi permainan mempunyai akses ke peta anda), hadkannya. Dan jika anda mendapati aplikasi yang tidak digunakan lagi, padamkannya.

Jangan berhenti berjuang untuk hak privasi anda, dan jangan biarkan orang lain mendedahkan anda juga.

Itulah blasé: Panduan ringkas tentang TIDAK untuk mendedahkan privasi orang lain dalam talian
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.