Kecewa dengan Facebook? Anda harus lebih bimbang tentang ISP anda

Privasi FB ISP

Tentunya, dasar data Facebook adalah buruk, tetapi mereka pucat berbanding dengan ISP anda (pembekal perkhidmatan internet). Dengan Kongres baru-baru ini meluluskan undang-undang yang membolehkan syarikat telekom seperti Comcast dan Verizon mengewangkan data pengguna sama seperti cara laman media sosial beroperasi, pembekal internet anda boleh-dan mungkin-tahu lebih banyak tentang anda daripada mana-mana laman web yang diberikan.

Dan semasa anda boleh memilih untuk tidak menggunakan Facebook, memilih untuk tidak menggunakan ISP adalah perkara yang berbeza. Ini terutama berlaku di kawasan luar bandar, di mana kajian menunjukkan hanya 13% pengguna Amerika mempunyai akses kepada lebih daripada satu perkhidmatan telekom. Kekurangan pilihan bermakna anda bukan sahaja terpaksa menggunakan ISP tertentu tetapi anda juga perlu menerima apa-apa istilah invasif yang berkaitan dengannya.

Jadi, berapa banyak data pengguna yang ada di ISP anda? Inilah pandangan ISP anda tentang anda, dan mengapa anda perlu mengambil berat.

Apa yang diketahui ISP anda tentang anda

ISP diketahui menyimpan log terperinci pengguna mereka. Halaman yang dikunjungi, masa yang dihabiskan di laman web, dan juga e-mel khusus semuanya mudah dilihat (dan dirakam) oleh ISP anda. Dan jika anda menggunakan rangkaian yang tidak dinyalakan (iaitu, yang menggunakan HTTP dan bukannya HTTPS), ISP anda boleh log nama pengguna tertentu, kata laluan, dan banyak lagi. Juga, perlu dikatakan bahawa mod inkognito tidak melakukan apa-apa untuk menyembunyikan data anda daripada pembekal telekom, kerana ia hanya menyembunyikan data pada penyemak imbas tertentu yang anda gunakan dan bukannya rangkaian itu sendiri.

Tempat fizikal yang anda lawati, aplikasi yang telah anda gunakan dan fail yang anda muat turun juga biasa dilogkan oleh ISP anda.

  WhatsApp mendapat markah rendah untuk privasi dalam laporan EFF

Bunyi buruk? Ia semakin teruk. Tempat fizikal yang anda lawati, aplikasi yang telah anda gunakan dan fail yang anda muat turun juga biasa dilogkan oleh ISP anda. Gabungkan ini dengan memulihkan neutraliti bersih dan penyingkiran peraturan privasi tertentu, dan anda berakhir dengan pembekal telekom yang bukan sahaja merakam dan mengumpul data anda secara invasif, tetapi mereka juga keluar dari cara mereka untuk melombongnya, menggali ia, dan akhirnya menjualnya untuk keuntungan.

ISP menggunakan skandal FB untuk kelebihan mereka

Fakta bahawa banyak ISP telah mula melompat pada kereta api I-hate-Facebook ketika menggunakan tabiat data invasif yang sama tidak hilang. Dan sementara itu mungkin mudah untuk bergabung dengan mereka dalam penolakan mereka untuk Zuckerberg, mereka tidak mengamalkan apa yang mereka ajar. Sebenarnya, ia sebaliknya, kerana penyedia telekom yang paling aktif telah berjuang untuk peraturan privasi yang lebih sedikit. Sebagai bukti, tengok lebih jauh daripada bagaimana AT&T telah menolak FCC untuk bil privasi yang dikemas kini – yang mereka sendiri berharap untuk menulis semula.

Syarikat telekom ini, yang telah melobi Kongres untuk kebebasan lebih banyak selama bertahun-tahun, boleh cuba menggunakan kegagalan privasi baru-baru ini untuk kelebihan mereka dengan meletakkan diri mereka sebagai pengacara untuk lebih banyak peraturan bagi tapak dan perkhidmatan tertentu (tetapi bukan untuk industri telekomunikasi itu sendiri).

Dengan FCC secara sistematik melancarkan protokol privasi yang dikawal selia, Comcast, AT&T, dan penyedia internet lain mempunyai lebih banyak kuasa untuk mengumpul, mengesan, dan menguntungkan privasi anda sementara tapak seperti Facebook dan Google menyalahkan.