Lanjutan Chrome Creepy membolehkan anda mengetuk rakan Facebook anda dalam kehidupan sebenar – #WTFWednesday

aplikasi membantu anda mengetuk rakan facebook anda IRL

Kumpulkan bulat, anak-anak, kerana hari ini #WTFWednesday adalah menakutkan. Seperti berjalan kaki di nenek berumur 85 tahun anda dalam tab mandi menakutkan. Kami sudah tahu bagaimana Facebook Messenger membolehkan pengguna berkongsi lokasi mereka, tetapi sambungan Chrome yang mengganggu menunjukkan betapa seronoknya itu.

Peta Marauders adalah sambungan Chrome yang membantu pengguna Facebook menjejaki lokasi sebenar rakan mereka pada satu ketika, di mana sahaja, bila-bila masa. Ia meletakkan eep dalam rayapan!

Lebih daripada GPS yang benar-benar menakutkan

Dinamakan selepas peta ajaib di Harry Potter, Peta Marauders dapat menjejaki lokasi geografi seseorang dalam ketepatan meter. Itu bukan hanya mengesan seseorang ke rumah mereka; ia menjejaki mereka ke bilik tertentu. Jika itu tidak cukup menakutkan, lanjutan itu memungkinkan untuk dijejaki orang yang anda tidak tahu jika mereka berada dalam salah satu daripada sembang kumpulan anda.

Bayangkan ini

Anda berada dalam sembang belajar Facebook dengan sekumpulan rakan sekelas anda. Lelaki yang menyeramkan yang duduk di sudut dan suka menyalakan benda terbakar di dalamnya juga, dan sekarang, terima kasih kepada Peta Marauders, dia dapat mengesan setiap langkah anda. Dia tahu bila anda berada di kafeteria, ketika anda berada di rumah teman terbaik anda, walaupun ketika anda berada di bilik mandi. Siapa itu lurkin 'di luar tingkap anda? Oh, hanya yang merayap Sam dari Biologi.

hanya yang merayap sam

Kenapa Siapapun Mencipta App A Creepy Itu?

Aran Khanna, seorang pelajar sains komputer di Harvard, mengembangkan pelanjutan untuk membuktikan betapa rangkaian media sosial yang menyerang. Dalam catatan blog yang dikeluarkan pada Medium dia menulis:

Saya memutuskan untuk menulis lanjutan ini, kerana kita sentiasa diberitahu bagaimana kita kehilangan privasi dengan peningkatan pendigitan hidup kita, namun akibatnya tidak pernah kelihatan nyata. Dengan kod ini, anda dapat melihat diri sendiri tentang penggunaan maklumat yang berpotensi menyerang anda, dan tentukan sendiri jika ini adalah sesuatu yang perlu anda bimbang.

Gulungkan muzik sedih, orang-orang, kerana Facebook membatalkan hari latihan magang Khanna selepas Peta Marauders menjadi virus. Menurut pegawai Facebook, Khanna melanggar perjanjian pengguna laman web dengan mendedahkan data sensitif. (Penting untuk diperhatikan Facebook mengubah istilah geolokasi sejurus selepas Peta Marauders dibebaskan.)

Hakikat bahawa sambungan ini dapat menjejaki lokasi pengguna dengan begitu tepat adalah menakutkan. Dan hakikat bahawa anda boleh menjejaki orang yang anda tidak berkawan adalah walaupun menakutkan. Tetapi fakta Facebook jelas tidak baik dengan seseorang yang membocorkan maklumat ini paling menakutkan.

Tiada apa-apa di sini

Malangnya, ini bukan kali pertama platform media sosial telah digunakan untuk mengintip penggunanya. Aplikasi sosial sosial yang disebut "tanpa nama" berbisik berkongsi lokasi penggunanya dengan Pentagon. FourSquare didapati menjejaki penggunanya walaupun aplikasi dimatikan; dan Instagram, dengan ciri "Nama Lokasi Ini", secara automatik geotagkan foto walaupun anda tidak memintanya.

Satu Lagi Sebab untuk Mengubah Perkongsian Lokasi

Jika wahyu ini telah mengajar kita apa-apa, itu adalah syarikat media sosial yang sangat sedikit untuk melindungi privasi anda. Sebaliknya, seolah-olah mereka melihat maklumat peribadi anda sebagai statistik lain untuk berkongsi dengan syarikat lain.

Itulah sebabnya telefon pintar dan tablet datang dengan perkhidmatan lokasi didayakan secara lalai, mengapa aplikasi secara automatik geotag barangan anda, dan mengapa perniagaan melihat lokasi geografi pengguna.

Jangan menjadi statistik. Dan jangan biarkan seseorang menemuimu. Buat diri anda nikmat dan matikan tetapan lokasi anda!

#WTFWednesday ExpressVPN membawa anda cerita aneh, mengejutkan, dan menyeramkan tentang privasi data-ditarik terus dari berita. Fikirkan privasi anda adalah milik anda? Fikir semula. Anda akan merasa tidak selesa. Anda akan marah. Anda akan berfikir, "WTF ?!"

Seperti jawatan ini? Benci itu? Baca lebih banyak cerita seram tentang pencerobohan privasi anda dalam arkib #WTFWednesday kami.

Lanjutan Chrome Creepy membolehkan anda mengetuk rakan Facebook anda dalam kehidupan sebenar - #WTFWednesday
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.