Pembaharuan WireGuard ExpressVPN

[ware_item id=33][/ware_item]

Satu ilustrasi komputer riba dengan padlock terbuka hijau yang besar di skrin.


WireGuard® adalah protokol VPN percuma dan sumber asal yang ditulis oleh Jason A. Donenfeld (anda boleh menyokong WireGuard dalam usahanya di sini) dan kini dibangunkan oleh Edge Security LLC. WireGuard berfungsi secara langsung pada tahap kernel sistem pengendalian peranti, menjadikannya mungkin untuk menyulitkan dan mendekripsi data dengan lebih cepat dan selamat dan dengan risiko yang lebih sedikit kebocoran, berbanding dengan protokol VPN yang lain.

Setakat ini, harapan adalah bahawa WireGuard dapat menubuhkan dirinya sebagai protokol yang meluas yang membuat sambungan VPN di mana-mana (termasuk pada telefon bimbit dan Internet Perkara) tanpa risiko berhenti secara sewenang-wenang atau penggunaan bateri yang tinggi.

Adalah menarik untuk melihat penambahbaikan penting, dan, dengan difahami, ramai yang teruja melihat protokol ini digunakan secara komersial. Kami di ExpressVPN sering ditanya mengenai rancangan dan pendapat terdekat kami di WireGuard, dan kami ingin mengambil kesempatan untuk memperjelas kedudukan kami.

WireGuard: Idea hebat dalam pembangunan

WireGuard lebih mudah untuk menubuhkan dan mengendalikan daripada protokol VPN yang lain, walaupun lebih banyak pembangunan diperlukan sebelum ia siap untuk persekitaran pengeluaran yang besar dengan pengguna yang tak terhitung jumlahnya.

Ini adalah pendapat yang dikongsi oleh pemaju WireGuard, yang menyatakan di laman web mereka:

"WireGuard belum selesai. Anda tidak harus bergantung pada kod ini. Ia tidak mengalami tahap pengauditan keselamatan dan protokol masih tertakluk kepada perubahan. "

Salah satu cabaran yang dihadapi WireGuard adalah untuk memastikan tidak dikenali untuk VPN. Tidak ada pengguna tunggal yang mesti diperuntukkan secara statik alamat IP tunggal, tidak pada awam atau rangkaian maya. Sebuah alamat IP dalaman pengguna mungkin ditemui oleh musuh (melalui WebRTC, contohnya), yang mungkin dapat menyamainya dengan rekod yang diperoleh daripada penyedia VPN (melalui kecurian, penjualan, atau penyitaan undang-undang). VPN yang baik mestilah tidak dapat memadankan pengecam tersebut kepada pengguna tunggal. Pada masa ini, persediaan ini tidak mudah dicapai dengan WireGuard.

ExpressVPN akan menyokong usaha untuk menyemak dan mengaudit kod WireGuard, seperti yang telah kita lakukan pada masa lalu dengan OpenVPN. Kami akan menyumbang kod dan melaporkan bug apabila kami dapat dan meningkatkan kebimbangan keselamatan dan privasi secara terus dengan pasukan pembangunan. Dan, disebabkan oleh kerumitan WireGuard yang dikurangkan, sebarang audit awam akan lebih komprehensif dan memberikan jaminan yang lebih tinggi.

Di Android, Linux, Mac, dan penghala, WireGuard berfungsi dengan baik. ExpressVPN meletakkan keselamatan dan privasi pengguna terlebih dahulu, walaupun, jadi kami akan menunggu ujian selanjutnya sebelum kami melancarkan WireGuard ke pangkalan pelanggan kami yang besar.

WireGuard adalah tanda niaga berdaftar Jason A. Donenfeld.

Pembaharuan WireGuard ExpressVPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.