Pengambilalihan Fitbit Google adalah kunci kepada kejayaan privasi yang dikuasai oleh IoT masa depan

Ilustrasi jam pintar dengan logo Google di muka.

Sejak Google menguasai Fitbit tahun lalu dalam perjanjian 2.1 bilion USD, terdapat kebimbangan yang timbul mengenai apa yang diwakili perjanjian dari segi privasi pengguna dan penjejakan data.

Walaupun ini mungkin merupakan contoh pertama yang Google memperoleh seluruh syarikat smartwatch secara terang-terangan, leviathan teknologi itu sudah pasti mempunyai mata pada sekeping yang lebih besar dari pai yang boleh dipakai untuk seketika.

Pada Januari 2019, ia membeli teknologi smartwatch dari Fossil dalam perjanjian 40 juta USD dengan matlamat untuk membangunkan dan mempromosikan platform OS Wear dan menolak lebih banyak peranti yang boleh pakai.

Dengan perjanjian Fitbit itu, ia mungkin telah dilingkari penuh dengan janji ini. Pos blog Google yang mengumumkan transaksi itu mempunyai cincin yang sama dengan transaksi Fosil.

[Ragu-ragu tentang masa depan dystopian di mana privasi adalah tetapi mimpi yang terlupakan? Daftar untuk surat berita ExpressVPN.]

Rick Osterloh, Naib Presiden Peranti Kanan di Google, menjelaskan bahawa pelaburan itu adalah untuk "peluang untuk melabur lebih banyak dalam Pakai OS serta memperkenalkan Diperbuat oleh peranti yang boleh dipakai Google ke pasaran."

Pada masa yang sama, beliau meyakinkan pengguna: "Kami tidak akan menjual maklumat peribadi kepada sesiapa sahaja. Data kesihatan dan kesihatan Fitbit tidak akan digunakan untuk iklan Google. Dan kami akan memberikan pengguna Fitbit pilihan untuk mengkaji, memindahkan atau memadam data mereka. "

Tetapi pengguna tetap ragu-ragu. Ramai yang mengambil Twitter untuk mengumumkan mereka sedang aktif mencari alternatif Fitbit atau bahawa mereka berhati-hati terhadap implikasi privasi.

Hei ada! Sesiapa sahaja di sini mengetahui # alternatif yang mesra privasi untuk @fitbit?

Kini bahawa @Google membelinya, saya ingin beralih kepada sesuatu yang lain.

- Brian Pagán �� + ❤️ (@brianpagan) 15 Disember 2019

Hakikat bahawa Google mempunyai rekod privasi yang mengerikan tidak betul-betul membantu meredakan kebimbangan. Mari kita lihat lebih dekat mengapa perjanjian itu berlaku di tempat pertama.

Ia adalah Apple, bodoh

IPhone dan Macbook cenderung untuk menguasai tajuk-tajuk utama apabila ia melancarkan pelancaran perkakasan Apple, tetapi kebanyakan orang cenderung untuk mengingati bahawa Apple Watch adalah salah satu bahagian yang paling cepat berkembang di syarikat.

Pada tahun 2018, jualan Apple Watch menyumbang separuh daripada semua jualan smartwatch di seluruh dunia, dengan kira-kira 22.5 juta unit dihantar. Fitbit menduduki tempat kedua dengan margin yang besar pada 5.5 juta, Samsung menduduki tempat ketiga pada 5.3 juta, manakala Garmin mengambil tempat keempat pada 3.2 juta.

Dalam tahun debut Apple Watch, ketika pengkritik hampir menyerapnya secara universal, ia masih berjaya meraup lebih daripada 1.5 bilion USD lebih daripada Rolex.

Biarkan tenggelam dalam sekejap. Apple membuat satu bilion dolar lebih daripada mungkin jenama jam tangan yang paling terkenal di dunia.

Sejak itu, Apple Watch hanya keluar dari kekuatan untuk kekuatan. Versi baru mempunyai beberapa ciri penjagaan kesihatan yang disatukan ke dalamnya, seperti pemberitahuan denyutan jantung, monitor ECG, dan kemampuan pengesanan kejatuhan.

Google telah mensasarkan penjagaan kesihatan secara tidak sengaja dan tahu ia perlu bertindak dengan cepat; jika tidak ia akan menyerahkan ruang kepada Apple dan pesaing lain secara kekal. Dan dengan pasaran yang boleh dipakai dijangka meningkat kepada 63 bilion USD pada 2025, itu sebahagian besar wang tunai yang tidak akan sampai ke tabungnya jika tidak.

Saya bukan penganalisis kewangan, tetapi perjanjian 2.1 bilion USD untuk Fitbit, pemain kedua terbesar dalam ruang OS yang boleh dipakai, yang meraih pendapatan 1.8 bilion USD pada tahun 2018 seolah-olah perniagaan yang baik.

Ia adalah tidak ada gunanya untuk Google. Sundar Pichai mendapat harga diskaun bagi sebuah syarikat yang mempunyai jumlah ekuiti jenama dan asas pengguna yang setia sekitar 28 juta. Tanpa pengambilalihan itu, nampaknya tidak ada cara bahawa Google boleh membuat penyok yang serius di pasaran smartwatch.

Bagaimanakah Fitbit akan berfungsi dengan Google??

Google boleh menafikan apa yang mereka mahukan, tetapi asas di sebalik perjanjian itu adalah untuk membuat algoritma lebih pintar dan melemparkan pelbagai produk perkakasan yang lebih invasif kepada orang awam yang tidak curiga.

Syarikat itu mungkin tidak menjual data Fitbit kepada pihak ketiga kerana ia menuntut. Tetapi Fitbit membuat kerugian bersih tahun lepas, dan Google pastinya bukan amal. Mungkin, tetapi tidak mungkin, Fitbit mungkin dianggap sebagai bahagian yang berdiri sendiri dengan Google mengepam lebih banyak wang untuk R&D dan berusaha untuk membina produk yang lebih bijak.

Ia tidak akan menjadi kali pertama Google menghabiskan besar di syarikat dan hilang. Ia membayar 12.5 bilion USD untuk Motorola hanya untuk membuangnya sekitar 3 bilion USD beberapa tahun kemudian kerana ia tidak pernah benar-benar menggambarkan bagaimana untuk mengintegrasikannya ke dalam suite produk utamanya.

Senario likuiditas untuk Fitbit adalah integrasi yang lebih dalam dengan garis-garis telefon Pixel yang sedang berkembang Google, Hub Nest, Google Home, dan apa pun syarikat yang dihasilkan. Jadi anda mempunyai smartwatch anda yang menyampaikan data kembali ke telefon anda, yang menyinkronkan kepada termostat pintar anda dan speaker dan lain-lain alat kawalan suara.

Sementara itu, semua peranti ini mampu menjejaki tidur anda, degupan jantung anda, muzik yang anda mainkan, orang yang paling sering anda bicarakan, acara yang anda tonton, jenis barang yang anda beli secara dalam talian, dan apa yang anda suka makan.

Google boleh mendakwa bahawa mereka tidak berkongsi data secara luaran, tetapi tiada yang menghalang syarikat daripada memindahkan data dari satu bahagian ke yang lain, seperti menggunakan data Fitbit untuk membuat termostatnya lebih pintar. Atau Hub Hub memerintahkan untuk membina aplikasi proprietari untuk telefon Pixel.

Dan bagi sebuah syarikat yang meraup pendapatan di utara sebanyak 100 bilion USD dalam pendapatan iklan pada tahun 2018, hampir tidak mungkin untuk membayangkan bahawa keluarga produk perkakasan yang semakin meningkat tidak akan digunakan untuk penargetan yang lebih bijak dalam beberapa kemampuan.

Rekod jejak Google dengan privasi tidak bagus

Google mempunyai rekod yang amat dahsyat untuk melindungi privasi jadi mengapa ia berbeza dengan perjanjian Fitbit? Google Home Mini telah mengintip pengguna, dan Projectingale Projectnya keruh dan misterius.

Saya tidak dapat melihat pengambilalihan ini dalam sebarang cahaya lain tetapi masalah yang tidak baik untuk pengguna secara keseluruhan. Malangnya, seolah-olah masa depan dystopian ini adalah apa yang kita perlu pertimbangkan.

Pengambilalihan Fitbit Google adalah kunci kepada kejayaan privasi yang dikuasai oleh IoT masa depan
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.