Pengimbas iris baru menjadikan Laporan Minoriti kelihatan seperti Flintstones – #WTFWednesday

pengimbas iris berteknologi tinggi

Anda telah melihat teknologi pengimbasan iris dalam filem. Seperti Laporan Minoriti, di mana setiap kali Tom Cruise ingin melangkah masuk ke pintu yang perlu dia lakukan adalah menghidupkan matanya pada pemindai di dinding.

Dan teknologi ini sangat mengagumkan, pada awal tahun 2000-an macam cara sci-fi. Lebih mudah daripada membawa kunci di sekeliling, bagaimanapun.

Tetapi berbanding dengan pengimbas iris kehidupan sebenar, orang-orang dalam Laporan Minoriti adalah seperti sesuatu dari Zaman Batu.

Kerana sekarang, pengimbas iris tidak perlu terlalu dekat. Mereka boleh mengenali iris anda dan mengenal pasti anda dari 40 kaki jauhnya.

Anda tidak perlu melihat pengimbas baru. "Kebanyakan sistem biometrik yang berasaskan iris memerlukan banyak kerjasama daripada pengguna," kata laman web projek itu. Ya ... itu kerana pelanggaran hak kita untuk mengambil data peribadi tanpa bertanya.

Jadi, secara ringkas, anda tidak mengawal ID iris anda sendiri lagi. Sesiapa sahaja boleh mengimbas iris anda dan memantau aktiviti anda. Dan anda tidak akan tahu ia berlaku.

'Ia sebenarnya mencari wajah saya'

Sistem pengambilalihan iris jarak jauh yang baru telah dibangunkan oleh Carnegie Mellon University. Prototaip adalah mesin besar. Tetapi seperti semua teknologi pengawasan, ia akan segera merosot ke saiz yang mudah disembunyikan dari pandangan.

Dalam video di bawah ini, pencipta Marios Savvides menunjukkan bagaimana peranti pengintip boleh digunakan untuk mencuri identiti iris anda semasa anda ditarik ke dalam kereta anda. Dia cukup gembira dengan dirinya sendiri-seolah-olah ciptaannya bukan pencerobohan kasar privasi anda.

"Apa perkara pertama yang anda lakukan apabila anda ditarik? Anda secara semulajadi melihat cermin sisi anda untuk melihat apa yang berlaku.

"Tetapi ketika saya melihat di cermin sekarang, ia sebenarnya mencari wajah saya, mengesan mata saya.

Ia mengasingkan kawasan iris, mengekstrak ciri-ciri dan kemudian memadankan mereka untuk mengetahui siapa saya. "

Dalam erti kata lain, ia adalah alat pengawasan tersembunyi yang muktamad. Tonton video itu dan bersiaplah untuk merenung!

Mengaji pada privasi anda?

Pemikiran kamera yang dapat mengenali iris anda dan mengenali anda semasa memandu anda cukup membimbangkan. Tetapi apabila anda berfikir tentang bagaimana pengimbas iris jarak jauh baru ini mungkin dimasukkan ke dalam teknologi pengawasan dan penipuan lain, perkara menjadi sangat gelap.

Ia tidak terlalu sukar untuk membayangkan mana-mana perkara yang berlaku tidak lama lagi:

ID jarak jauh iris ID + kamera pengawasan = privasi sifar

Di banyak tempat sudah ada beribu-ribu kamera menonton setiap langkah anda, di mana sahaja anda pergi. Terutamanya di negara-negara seperti UK, di mana terdapat lebih 500,000 kamera di London sahaja. Apabila kamera pengawasan yang tinggi mula memasukkan pengesanan iris, anda tidak akan dapat pergi ke mana saja tanpa dijejaki dan dikenal pasti oleh komputer.

Penjahat mengkloning iris anda untuk membingkai anda dan melarikan diri pengesanan

Masalah utama dengan biometrik seperti iris adalah bahawa mereka tidak boleh berubah. Apabila seseorang mempunyai klon iris atau cap jari anda, mereka boleh meniru anda selama-lamanya. Kami telah melihat satu penggodam yang mencetak cap jari ahli politik dengan hanya kamera. Ia tidak akan lama sehingga penggodam boleh membuat kanta sentuh dengan maklumat iris clone-hey, itu Laporan Minoriti lagi.

Oleh itu, kita ada, sistem pengambilalihan iris jarak jauh. Kami kini satu langkah lebih dekat untuk hidup dalam keadaan pengawasan penuh. Indah.

Anda membaca #WTFWednesday, kemas kini mingguan mengenai dunia teknologi pengawasan gila. Tune di minggu depan untuk serangan lain yang tidak dapat dipercaya tentang privasi anda - dan jangan lupa untuk berkongsi!

#WTFWednesday ExpressVPN membawa anda cerita aneh, mengejutkan, dan menyeramkan tentang privasi data-ditarik terus dari berita. Fikirkan privasi anda adalah milik anda? Fikir semula. Anda akan merasa tidak selesa. Anda akan marah. Anda akan berfikir, "WTF ?!"

Seperti jawatan ini? Benci itu? Baca lebih banyak cerita seram tentang pencerobohan privasi anda dalam arkib #WTFWednesday kami. Anda tahu anda tidak boleh menahan ...

Pengimbas iris baru menjadikan Laporan Minoriti kelihatan seperti Flintstones - #WTFWednesday
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.