Pentingnya mengeluarkan metadata

Pentingnya mengeluarkan metadata

Bersedia untuk data yang berlebihan: Metadata adalah data yang menggambarkan semua data lain dalam fail. Masih bersama kami? Baik, kerana ada lagi!

Metadata sangat berguna kerana ia mengurangkan jumlah maklumat yang diperlukan untuk memproses fail dan boleh membuat file yang lebih besar lebih mudah untuk diurus.

Dua Jenis Utama Metadata

Metadata Struktur:

Metadata struktur adalah maklumat yang berkaitan dengan bagaimana data disimpan.

Selalunya metadata struktur boleh dilihat dan dikira hanya dari melihat fail. Mari kita bayangkan fail yang kita lihat sebagai buku: metadata struktur akan termasuk sama ada penutup keras atau lembut, bentuk buku, dan berat dan dimensi.

Metadata struktur perbualan telefon termasuk panjang dan masa perbualan.

Dalam kes imej digital, metadata akan termasuk saiz dan jenis fail.

Metadata Deskriptif:

Metadata deskriptif adalah maklumat tambahan yang membantu manusia dan komputer mempelajari kandungan buku dan fail.

Metadata deskriptif buku termasuk tajuk, pengarang, data percetakan, edisi, dan mungkin ringkasan ringkas di belakang. Nombor ISBN juga merupakan sebahagian daripada metadata deskriptif ini.

Perbualan telefon juga akan mempunyai banyak metadata deskriptif yang melekat padanya, contohnya, siapa yang membuat panggilan itu, siapa panggilan itu, dan di mana panggilan itu dibuat dari.

Untuk imej, metadata deskriptif boleh menjadi sangat luas. Ia boleh termasuk pengeluar kamera, apa-apa perisian pengeditan yang digunakan, masa apertur lensa, masa pendedahan, orientasi, ruang warna, kecerahan, pemilik kamera, dan juga lokasi GPS imej.

John McAfee Ditangkap selepas Metadata Mengumumkan 'Tempat Selamat'

Metadata sering boleh mendedahkan lebih banyak tentang fail daripada yang sebenarnya data. John McAfee terkenal dengan syarikat antivirus yang dinamakan sempena dia, dan sebagai calon presiden semasa untuk Parti Libertarian - tetapi dia masih perlu menyaksikan kesan kejam mengabaikan Metadata anda dengan cara yang sukar ...

Kembali pada tahun 2012, McAfee tinggal di Belize ketika jirannya ditemui mati dengan luka pistol di kepalanya. Untuk sebab tertentu, McAfee takut dia mungkin menjadi suspek dalam siasatan. Mungkin tinggi pada garam mandi dan sangat paranoid, McAfee memilih untuk melarikan diri dari pertanyaan ramah polis dan bersembunyi di dalam hutan.

McAfee terus berhubung dengan beberapa wartawan dari Wired dan Vice, walaupun. Ketua pengarah Naib, Rocco Castoro dan jurugambar Wired, Robert King mengikuti McAfee sekitar selama beberapa hari, mengemaskini kemas kini dalam talian seperti ini:

Gambar-gambar yang diambil dengan iPhone 4S, mencatatkan pergerakan trio melalui hutan Belize. Lokasi semasa mereka dilampirkan kepada setiap gambar dan apa yang mereka tidak sedari ialah data ini tidak hanya hilang selepas imej dimuat naik. Walaupun ia tidak dapat dilihat oleh mata manusia, ia masih kekal sebagai sebahagian daripada metadata fail imej.

Oleh kerana metadata mengandungi koordinat GPS bagi setiap imej yang diambil, pihak berkuasa dipimpin terus ke McAfee.

Sesiapa sahaja boleh melihat metadata yang dikaitkan dengan gambar McAfee, dengan membuka fail imej dengan Toolenit Anonimasi Metadata Julien Voisin:

metadata mcafeemasukkan

Memasuki koordinat dari gambar ke dalam Peta Google, kita dapat melihat bahawa ketiga-tiga mereka berada di sebuah resort mewah yang dinamakan Kelab Kapal Layar Mar Marine di Guatemala, tidak jauh dari sempadan Belize.

Sesetengah perkhidmatan menghapuskan metadata dari fail anda secara automatik apabila anda memuat naiknya, tetapi sukar untuk meramalkan perkhidmatan mana yang melakukannya, dan metadata yang akan dibuangnya.

Perisian yang Akan Memadam Metadata dari Fail Anda

Bergantung kepada platform anda, terdapat beberapa alat yang membolehkan anda memeriksa dan mengalih keluar metadata dari fail anda.

Mac OS X: ImageOptim

Windows: Inspektor Dokumen Microsoft Office

Linux: Toolkit Anonymisasi Metadata

Mengeluarkan Metadata Melindungi Talian Anonimiti Anda

Kami sangat mengesyorkan anda menyemak setiap imej sebelum anda memuat naiknya, terutamanya dalam situasi di mana anda ingin menyembunyikan identiti anda. Lebih baik tidak bergantung kepada perisian untuk melakukan ini secara automatik!

Imej yang diketengahkan: Kelab Foto Melpomene / Dolar

Pentingnya mengeluarkan metadata
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.