Perancis sedang menawarkan tawaran kepada Google memihak kepada enjin carian yang lebih peribadi

Perancis menjatuhkan Google

Walaupun kerajaan A.S. berusaha untuk mengetatkan cengkamannya terhadap privasi peribadi rakyat, peraturan dasar baru Eropah berharap dapat melakukan sebaliknya.

Bulan lalu, Perhimpunan Kebangsaan Perancis mengumumkan bahawa mereka tidak akan lagi menggunakan Google. Sebaliknya, semua peranti kerajaan Perancis tidak lama lagi akan mengamalkan Qwant yang berfokus pada privasi sebagai enjin carian lalai mereka.

Ragu-ragu bahawa mereka membuka diri untuk pengawasan luar terlalu banyak, kerajaan Perancis sedang membuat pertukaran dalam usaha untuk melindungi privasi mereka (dan peranti) dari Google-dan, tidak dapat dielakkan dasar-dasar pengekalan data komprehensif kerajaan A.S..

Florian Bachelier, ahli pasukan keselamatan siber Perancis dan pasukan tugas kedaulatan digital, menggesa anggota partinya untuk mengambil sikap. “Kami perlu menetapkan contoh,” kata Bachelier. “Keamanan dan kedaulatan digital dipertaruhkan di sini, yang mana satu perkara tetapi hanya masalah untuk geeks.”

Apa itu Qwant?

Ditubuhkan pada tahun 2013, Qwant adalah enjin carian yang disulitkan yang berfungsi dengan cara yang sama seperti Google tetapi tidak menyimpan log. Enjin carian bebas meletakkan penekanan berat pada privasi pengguna, dan seterusnya telah berkembang dengan pesat.

Dear @tim_cook, sehingga anda memilih enjin carian yang benar-benar menghormati privasi pengguna anda, anda tidak akan dapat melindunginya.https: //t.co/8kxYdVnoye

– Qwant (@Qantant) 19 November 2018

Malah, dengan anggaran purata 21 juta carian bulanan, Qwant mempunyai lebih daripada dua kali ganda lalu lintas dalam satu tahun. Perlu diingat bahawa Google purata kira-kira 3.5 bilion carian sehari.

Perancis dan Silicon Valley: Hubungan yang bermasalah

Walaupun Lembah Silikon dan kerajaan Perancis telah menjadi kenyataan yang goyah selama beberapa tahun sekarang, keputusan untuk memotong Google didakwa berpunca daripada kebocoran NSA Edward Snowden pada tahun 2013-terutamanya, fakta bahawa NSA telah secara aktif mengintip ke atas kerajaan asing.

Ini bukan kali pertama Perancis dan Lembah Silikon mempunyai kepala; Julai lalu, Suruhanjaya Eropah berjaya didenda Google untuk 8.3 bilion euro untuk memaksa syarikat untuk memasang pra-pasang perisian Google dalam apl Android mereka. Dan undang-undang pengawasan terbaru, Akta Cloud yang memberi bursa A.S. untuk mengumpul dan memantau data syarikat-syarikat Amerika di luar negara, telah dipenuhi dengan kritikan dan pengadilan yang sama.

Dalam satu persidangan baru-baru ini, Presiden Perancis Macron bercakap tentang membataskan kuasa Silicon Valley di luar negara. “Sekiranya kita tidak mengawal selia internet,” kata Macron, “risiko itu adalah mengganggu asas-asas demokrasi.”

Takut Perancis tidak lama lagi akan berada di undang-undang undang-undang pengekalan data Amerika, menolak ini untuk menggugurkan Google memihak kepada enjin carian swasta boleh mempunyai kesan yang besar.

Maklumat apa yang dikumpul oleh Google?

Sebagai enjin carian terbesar di dunia, Google mungkin lebih mengenali anda daripada rakan-rakan terdekat anda. Dari butiran yang mudah dicari seperti metadata anda (termasuk nama gadis, nama keluarga, ahli keluarga, tempat kediaman, dll.) Ke data yang lebih terperinci seperti sejarah penyemak imbas anda, kenalan, iklan yang anda berinteraksi, kemas kini media sosial dan banyak lagi, Google menyimpan rekod terperinci mengenai semua yang anda lakukan dalam talian.

Google tidak malu tentang maklumat yang mereka kumpulkan, sama ada. Menurut syarat perkhidmatan mereka, mereka mengumpulkan dan menganalisis metadata anda untuk menunjukkan kepada anda iklan yang lebih disasarkan dan meningkatkan pengalaman dalam talian anda. Dan dalam sesetengah kes, panggilan anda mungkin direkodkan juga.

Sekiranya anda ingin mengetahui maklumat yang dikumpul oleh Google, anda boleh memuat turun keseluruhan sejarah Google anda dengan mengikuti panduan ini. Anda juga boleh menyemak untuk melihat bagaimana Google memperibadikan iklan anda dan menukar tetapan anda di sini.

Enjin carian peribadi sedang meningkat-dan bukan hanya di Perancis

Google mungkin masih menjadi raja enjin carian yang tidak dapat dipertikaikan, tetapi pesaing akhirnya dapat mengejarnya. Di A.S., DuckDuckGo boleh dikatakan enjin carian swasta yang paling popular, dengan kira-kira 30 juta carian sehari. Di Jerman, Start Page dengan pantas menjadi enjin pencarian negara, dan di Switzerland, SwissCows lebih popular dari sebelumnya.

Kebanyakan enjin carian swasta ini menjanjikan lebih kurang hasil yang sama seperti Google tetapi tanpa sebarang bagasi tambahan. Penjejakan lokasi dan iklan seringkali adalah pilihan, dan hasil penapis biasanya merupakan perkara yang lalu.

Sesetengah enjin carian sebenarnya bergantung kepada sumbangan pengguna dan bukan pengiklanan pihak ketiga, yang bermaksud pengguna tidak perlu mempersoalkan kapan atau mengapa halaman syarikat lebih tinggi daripada yang lain.

Kepentingan menggunakan enjin carian swasta

Apabila ia datang kepada penyemakan imbas peribadi, mengambil kesempatan daripada enjin carian tanpa log adalah sangat penting. ExpressVPN telah menulis tentang DuckDuckGo dan StartPage pada masa lalu. Kami juga menyenaraikan beberapa pelayar web yang paling popular dari segi privasi.

Walaupun VPN masih senjata de-facto anda untuk menyimpan senjata privasi anda, menggunakan enjin gelintar peribadi adalah satu lagi cara untuk meningkatkan ketidaktahuan anda dan mengurangkan jejak digital anda.

Sekiranya anda belum melakukannya, pertimbangkan untuk memberikan salah satu enjin carian alternatif ini:

  • Qwant
  • DuckDuckGo
  • Muka surat permulaan
  • SwissCows
  • Cari Enkripsi
  • Putuskan Carian
Perancis sedang menawarkan tawaran kepada Google memihak kepada enjin carian yang lebih peribadi
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.