Pokémon, tidak! 9 isu privasi untuk dipertimbangkan ketika bermain Pokémon Go

pokemon-go-stories

Dalam masa beberapa hari pelancarannya, Pokémon Go telah mendapat lebih ramai pengguna aktif daripada Twitter, walaupun tidak terdapat di banyak tempat di seluruh dunia. Aplikasi ini telah menipu berjuta-juta orang untuk pergi ke luar dan bermain dengan telefon pintar mereka, membiak cerita yang tidak terkira banyaknya pertemuan yang tidak mungkin; beberapa menyedihkan, yang lain menakutkan.

Pokemon Go bukanlah permainan realiti pertama yang ditambah, bahkan tidak hampir menjadi permainan dalam talian multiplayer secara besar-besaran (MMO), dan pastinya bukan yang pertama untuk menggabungkan dua genre pada peranti mudah alih. Tetapi entah bagaimana, kita berada di titik puncak menyaksikan fenomena massa baru, mungkin lebih besar daripada World of Warcraft pada tahun 2004.

Pemaju di belakang Pokemon Go, Niantic, bukan baru dalam pasaran ini. Diasaskan pada tahun 2010, mereka juga telah membangunkan permainan yang paling popular di dunia secara besar-besaran, yang dipanggil Ingress, yang dikeluarkan pada tahun 2012. Ingress menyaksikan dua kumpulan orang yang berjuang untuk mengawal bandar dengan menangkap portal, pautan kuasa, dan talian bekalan, yang ditambah kepada peta pada skrin telefon anda.

Pemain besar yang sama di belakang penuaian data lama yang sama

Niantic adalah bahagian spin-off Alphabet (dahulunya Google), dan perkembangan Pokémon Go diumumkan pada tahun 2015, bersama dengan pelaburan $ 30 juta dari Nintendo. Dengan dua syarikat besar dan pelaburan besar di belakangnya, tidak hairanlah ia sudah menjadi satu kejayaan besar.

Sebaik sahaja Pokémon Go dibebaskan, kebimbangan privasi telah dibangkitkan. Aplikasi ini memohon akses yang luas ke telefon bimbit anda, termasuk kamera, storan, GPS, Bluetooth, kenalan, dan, dengan baik, hampir segalanya.

Pada mulanya, aplikasi itu bahkan meminta akses penuh ke akaun Google anda, termasuk kebenaran untuk membaca sejarah carian keseluruhan pesanan anda, menghantar mel kepada orang lain dalam nama anda dan melihat semua dokumen dalam Google Drive anda. Niantic menegaskan data pengguna tidak dapat diakses, dan ini hanya satu kesilapan besar, tetapi ia tetap tidak selesa untuk melihat aplikasi yang boleh membuat apa-apa profil yang tepat di mana kita berada, siapa kita, dan juga menipu kita dalam penggambaran persekitaran kita.

ExpressVPN tidak akan pergi sejauh mengatakan bahawa Pokémon Go adalah sebuah rancangan pendongohan kerajaan dystopian konspirasi, tetapi ia pasti akan mempunyai kesan yang kuat pada orang-orang yang tidak menggunakan aplikasi – mungkin kerana rumah mereka menjadi permainan dalam ‘Poke- gim. ‘Dan sudah tentu ia hanya masalah masa sehingga seseorang berjalan betul-betul di hadapan kereta anda ketika cuba untuk menangkap semua.

Pokémon Go boleh mencuri nyawa anda (dan kebimbangan privasi yang lain untuk dipertimbangkan)

  1. Sekiranya anda telah memasang Pokémon Go, kemas kini sebaik sahaja anda boleh. Ini akan membetulkan beberapa isu yang diketahui yang membolehkan penyerang mendapat akses ke akaun Google anda.
  2. Jangan pasang Pokémon Go (atau mana-mana aplikasi lain!) Dari sumber yang tidak diketahui semata-mata kerana ia tidak tersedia di App atau Play Store anda lagi. Ini sumber yang tidak dikenali sering datang dengan malware bersepadu yang akan mengintip anda, membuat panggilan mahal, atau memegang data pada telefon anda untuk tebusan.
  3. Anda memerlukan akaun Google atau Pokemon.com untuk dimainkan. Walaupun secara amnya lebih selamat untuk mendaftar secara berasingan dan bukannya memberi akses pemaju ke akaun Google anda, anda sentiasa boleh buat akaun baru untuk tujuan seperti ini.
  4. Aplikasi ini sentiasa tahu di mana anda berada. Aplikasi ini akan menyimpan rekod lokasi anda di latar belakang, dan ada tidak memberitahu bagaimana maklumat ini mungkin bocor kepada rakan anda, majikan anda, atau orang yang mempunyai niat jahat. Selain itu, Pokémon Go bersumpah untuk “bekerjasama dengan penguatkuasaan undang-undang” dalam segi perkhidmatannya, jadi anda boleh memastikan segala yang boleh digunakan terhadap anda, akan digunakan terhadap anda di mahkamah undang-undang.
  5. Anda menghantar satu ton kandungan ke pelayan web, termasuk gambar dari dalam rumah anda, dan kawasan peribadi lain. ExpressVPN tidak mengatakan aplikasi itu dibuat dengan niat buruk, tetapi jika seseorang mahu membuat alat pengintip yang drastik, ini adalah cara untuk melakukannya.
  6. Aplikasi ini mempunyai akses kepada banyak maklumat pada telefon anda. Jika anda boleh bermain Pokémon Pergi ke telefon yang berasingan dan tanpa nama, kemudian pergi untuk itu. Simpan gambar, kenalan, dan sembang peribadi anda dari telefon bermain permainan anda.
  7. Jangan biarkan rasa akal meninggalkan anda. Pokémon Go tidak boleh menjadi alasan untuk memasuki kawasan yang tidak selamat, jadi sila terus mengelakkan lebuh raya, tapak pembinaan, atau bangunan terbengkalai – walaupun anda mendapati atau mengesyaki sebuah Pokémon jarang bersembunyi di sana.
  8. Berhati-hati dengan tangkapan skrin, terutama yang termasuk peta. Mereka dengan mudah boleh mendedahkan lokasi fizikal anda dan meletakkan anda dalam bahaya.
  9. Ambil rakan anda dengan anda di Pokesearch. Mempunyai ramai orang di sekeliling anda tidak mengurangkan peluang anda untuk menangkap Pokémon yang jarang berlaku, tetapi apabila anda bersama orang yang anda tahu anda kurang berkemungkinan mengembara ke dalam tasik, lebuh raya, lubang besar dengan pancang di dalamnya, atau tersesat di kawasan yang anda tidak tahu.

Bersenang-senang dengan Pokémon anda, tetapi berhati-hati

Permainan realiti diperkaya pasti menyeronokkan, dan Pokémon Go mungkin merupakan permainan dalam talian besar-besaran terbesar dunia yang pernah dilihat, mengenai bilangan pemain. ExpressVPN ingin tahu apa ciri-ciri baru dan permainan yang akan menanti kita, dan di mana teknologi baru ini akan memimpin!

Pokémon, tidak! 9 isu privasi untuk dipertimbangkan ketika bermain Pokémon Go
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.