PPTP, L2TP, dan kebanyakan protokol VPN

PPTP, L2TP, UDP, TCP, IKEv2, OpenVPN, SSTP dalam buih ucapan.

UDP? TCP? Oh Tuhan!

Walaupun mereka mungkin kelihatan menakutkan, protokol VPN agak mudah difahami dan penting untuk menjamin aktiviti dalam talian anda. Dengan semangat itu, ExpressVPN menawarkan panduan ringkas ini kepada protokol VPN – apa yang mereka ada, dan yang terbaik untuk digunakan untuk pengalaman internet yang selamat dan peribadi.

Protokol VPN untuk dummy

Mari kita mulakan dengan asas-asasnya. VPN bermaksud Rangkaian Persendirian Maya, yang merupakan terowong yang selamat di antara dua atau lebih peranti. Apabila anda menggunakan VPN, anda disambungkan ke internet melalui pelayan perantara yang dikendalikan oleh pembekal VPN (mis. ExpressVPN).

Keselamatan sambungan anda ditentukan oleh Protokol VPN, yang merupakan satu set arahan yang menentukan penyulitan antara dua peranti.

Protokol yang berbeza menggunakan kaedah penyulitan dan pengesahan yang berlainan, mengakibatkan tahap kelajuan dan keselamatan berbeza. Inilah protokol yang paling menonjol:

PPTP: Protokol Terowong Titik ke Titik

Sebagai salah satu protokol tertua dan paling asas, PPTP telah menendang sejak hari-hari baik Windows 95, menggunakan suite pengesahan MS-CHAP v2. Di samping itu, PPTP sangat cepat dan mudah untuk disediakan. Walau bagaimanapun, ia sama sekali tidak selamat dan hampir pasti boleh disahsulit oleh NSA dan agensi risikan lain.

Pendek kata: jangan gunakan PPTP jika terdapat sebarang pilihan protokol lain yang ada.

L2TP: Protokol Terowong Lapisan 2

L2TP adalah peningkatan daripada PPTP, menawarkan keselamatan yang lebih kuat dengan kos kelajuan yang berkurang. L2TP biasanya digunakan dengan protokol IPsec (Internet Protocol Security), sehingga kedua-duanya sering dirujuk sebagai L2TP / IPsec.

Seperti PPTP, L2TP boleh didapati di semua platform moden dan agak mudah untuk ditubuhkan. Walaupun ia tidak semestinya seperti beberapa protokol lain dalam senarai ini dan boleh disekat oleh firewall, L2TP boleh digunakan untuk pengucapan tanpa nama atau untuk menukar lokasi VPN. Semua dalam semua, L2TP adalah penyelesaian “cepat dan kotor”.

OpenVPN

semua aplikasi expressvpn menggunakan openvpnApa yang tidak suka mengenai OpenVPN? Ia menawarkan keselamatan yang paling, adalah sumber terbuka, dan merupakan protokol lalai pada semua aplikasi ExpressVPN.

OpenVPN adalah standard emas protokol VPN. Ia menawarkan prestasi tertinggi, keselamatan terbaik, dan sangat boleh dikonfigurasikan. Sebagai protokol sumber terbuka, OpenVPN juga mendapat manfaat daripada sokongan komuniti sumber terbuka, yang sering memperbaiki kod tersebut untuk memastikan tidak ada gangguan oleh agensi pengawasan.

Dan sekiranya anda tertanya-tanya: Ya, semua aplikasi ExpressVPN menggunakan OpenVPN secara lalai. Anda boleh memilih antara UDP (kombinasi kelajuan dan keselamatan terbaik) dan TCP (meningkatkan kebolehpercayaan sambungan tetapi mengurangkan kelajuan) pelabuhan untuk mendapatkan sambungan yang paling sesuai dengan keperluan anda. Tetapi dengan OpenVPN, anda tidak boleh salah.

SSTP: Secure Secure Tunneling Protocol

SSTP menawarkan kebanyakan kelebihan OpenVPN, tetapi hanya pada sistem operasi Windows. Di sisi positifnya, SSTP sangat selamat, disokong secara asli pada semua peranti Windows, dan boleh memintas kebanyakan firewall dengan mudah.

Sayangnya, SSTP tidak terdapat pada sistem pengendalian lain dan bukannya sumber terbuka seperti OpenVPN. Oleh itu, semasa itu idea yang baik untuk menggunakan SSTP di mana OpenVPN tidak tersedia, perhatikan bahawa protokol itu adalah milik Microsoft dan boleh mempunyai pintu belakang pengawasan yang dibina.

IKEv2: Versi Pertukaran Kunci Internet 2

IKEv2 adalah salah satu protokol terbaru dan paling canggih. Ia menawarkan kelajuan hebat, sangat selamat, dan menyediakan sambungan yang sangat stabil. IKEv2 juga boleh didapati di kebanyakan platform pengkomputeran (Windows, Mac, Android, iOS) dan merupakan satu-satunya pilihan untuk pengguna BlackBerry.

Malangnya, IKEv2 tidak tersedia pada semua platform (contohnya Linux) dan agak terhad dalam konfigurasi (tidak seperti OpenVPN). Di samping itu, tidak semua pelaksanaan protokol itu boleh dipercayai, jadi berhati-hati hanya menggunakan versi sumber terbuka IKEv2.

Protokol VPN yang patut saya gunakan?

Sambungan vpn adalah terowong yang selamat di antara perantiSekiranya VPN adalah terowong untuk data anda, maka terowong keselamatan bergantung pada protokol yang anda gunakan.

Sekarang bahawa anda mengetahui protokol VPN yang paling popular di sini, inilah ringkasan masa untuk menggunakannya.

Gunakan apabila tersedia:

OpenVPN

  • Kelebihan: Paling selamat, memintas firewall, sangat boleh dikonfigurasi, sumber terbuka
  • Cons: Proses persediaan yang rumit memerlukan perisian pihak ketiga

Guna apabila OpenVPN tidak tersedia:

L2TP

  • Kelebihan: Lebih selamat daripada PPTP, mudah didirikan, tersedia secara meluas
  • Cons: Perjuangan dengan firewall yang ketat

SSTP

  • Kelebihan: Sangat selamat, memintas kebanyakan firewall, disokong secara asli pada Windows
  • Kekurangan: Hanya tersedia di Windows, bukan sumber terbuka

IKEv2

  • Kelebihan: Sangat selamat, sangat cepat, sangat stabil
  • Kekurangan: Tidak tersedia pada semua platform, konfigurasi terhad, pelaksanaan tidak terbuka sumber tidak boleh dipercayai

Gunakan apabila keselamatan dan privasi tidak diperlukan:

PPTP

  • Kelebihan: Sangat cepat, mudah didirikan, tersedia secara meluas
  • Kekurangan: Tidak selamat

Oleh itu, anda ada, pecahan protokol VPN yang paling popular yang terdapat pada hari ini. Sebagai peraturan umum, apa-apa yang lebih kuat daripada PPTP adalah ok untuk penggunaan internet setiap hari. Tetapi jika anda menginginkan kombinasi optimum kelajuan, keselamatan, dan prestasi, OpenVPN adalah pilihan jelas.

Dan bagi mereka yang mencari privasi dan keselamatan internet maksimum, jangan berhenti menggunakan protokol VPN yang betul. Luangkan sedikit masa dan semak ini aplikasi mudah alih, pelanjutan penyemak imbas, dan tip umum juga!

Terowong: Manuel Joseph / Peksel (Imej telah diubah suai)

PPTP, L2TP, dan kebanyakan protokol VPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.