Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan UK: 3 implikasi untuk privasi anda

Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan, Parlimen British November 2016.

Pada 16 November, Dewan Pertuanan meluluskan versi akhir Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan. Digelar “Piagam Snooper,“Rang undang-undang itu akan memanjangkan keupayaan pengawasan agensi penguatkuasa undang-undang dan negeri ke tahap yang tidak pernah dilihat dalam demokrasi barat.

Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan: ringkasan

Dewan Pertuanan dan Dewan Rakyat bersama-sama meninjau Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan, memberikannya pengaruh yang serius. Intinya, rang undang-undang itu memerlukan penyedia perkhidmatan internet dan syarikat telefon menyimpan rekod data pelayaran pelanggan mereka sehingga satu tahun. Tambahan pula, rekod-rekod ini akan menjadi boleh diakses oleh puluhan pihak berkuasa awam apabila terbitan waran.

Apakah akibat daripada rang undang-undang yang kontroversial itu? ExpressVPN melihat tiga implikasi terbesar Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan untuk setiap pengguna internet (iaitu anda).

1. Lebih banyak jabatan kerajaan dengan maklumat anda = kurang privasi

Jabatan Pengangkutan, Jabatan Kesihatan, HMRC, NHS, Agensi Piawaian Makanan, dan Suruhanjaya Perjudian. Apakah kumpulan agensi kerajaan yang pelbagai ini berkongsi persamaan? Jawab: Mereka (dan banyak lagi yang lain) akan dapat mengakses sebarang data yang tersimpan pada peranti elektrik anda, setelah dikeluarkannya waran.

Pada masa ini, Ahli Parlimen dan pengundi mereka diberikan hak untuk privasi di bawah Doktrin Wilson. Tetapi di bawah rang undang-undang baru, perbualan antara anggota Parlimen dan pengundi mereka mungkin tidak lagi menjadi rahsia.

Kumpulan perisikan tidak akan dapat mendengar dalam perbualan ini tanpa persetujuan daripada Perdana Menteri dan hakim kanan, tetapi Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan akan berkompromi kerahsiaan maklumat anda-sama ada anda pada mulanya memilih untuk berkongsi dengan kerajaan atau tidak.

2. Peranti mudah alih yang akan datang akan kurang selamat

Pada masa lalu, pengguna boleh mempercayai pengeluar peranti untuk melindungi hak digital mereka. Apple, sebagai contoh, terkenal kerana menggunakan enkripsi cakera penuh dan keengganan untuk membina backdoors pengawasan ke dalam produk.

Pada masa ini tidak ada butiran mengenai bagaimana kerajaan UK akan memaksa syarikat asing seperti Apple untuk bekerjasama dengan Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan. Kemungkinan teori, bagaimanapun, adalah bahawa syarikat yang gagal menghasilkan reka bentuk yang patuh akan mempunyai produk mereka diisytiharkan haram.

Dengan kata lain, peranti mudah alih masa depan mungkin akan datang dengan pintu belakang yang memudahkan penggodaman oleh badan keselamatan. Dan sekiranya kerajaan boleh mengakses peranti anda melalui pintu belakang itu, maka pasti pihak ketiga yang berteknologi tinggi juga boleh.

3. Privasi terserah kepada pengguna, lebih dari sebelumnya

Implikasi terbesar Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan ialah Lebih dari itu, privasi dalam talian anda berada di tangan anda.

Rang undang-undang dilaporkan membebaskan Ahli Parlimen, doktor, dan peguam tetapi tidak jelas bagaimana trafik internet mereka akan dibezakan. Oleh itu, pertahanan terbaik adalah untuk menyadari apa yang anda bagikan pada semua peranti anda. Dalam erti kata lain: Jika anda tidak berkongsi, tiada siapa yang dapat memegangnya.

Selaras dengan idea ini, berhati-hati untuk berkongsi lokasi anda secara dalam talian, jangan mengakses akaun peribadi anda dari mesin awam / sambungan Wi-Fi, dan jangan gunakan VPN untuk mengamankan dan menamakan sambungan internet anda.

Mempertahankan privasi dalam talian anda dari Piagam Snooper

Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan adalah peringatan bahawa kita semua perlu meningkatkan privasi dalam talian. Daripada membenarkan agensi kerajaan dan pengeluar peranti mengakses data kami dan berharap yang terbaik, kami perlu dimaklumkan oleh para netizens dan penyokong vokal untuk kebebasan digital.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan hari ini:

  • Menggabungkan petua privasi teratas dalam kehidupan dalam talian anda
  • Gunakan alat pelayaran tanpa nama seperti penyemak imbas Tor
  • Mendukung kumpulan hak digital seperti Electronic Frontier Foundation dan Fight for the Future
  • Mulakan perbincangan untuk meningkatkan kesedaran mengenai pengawasan kerajaan yang semakin meningkat

Bagaimana perasaan anda terhadap Dewan Pertuanah yang meluluskan Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan? Apakah langkah yang anda ambil untuk berjuang untuk privasi dalam talian? Kongsi pendapat anda di bawah!

Parlimen British: Jean Beaufort / Gambar Domain Awam

Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan UK: 3 implikasi untuk privasi anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.