Sejarah perbankan rahsia di Switzerland

kerahsiaan perbankan

Akaun luar pesisir agak menjadi topik perbincangan minggu ini, tetapi mereka telah lama menjadi surga bagi orang kaya dan terkenal. Mengalihkan dana seseorang ke akaun bank antarabangsa dianggap sebagai simbol status, memandangkan sedikit yang dapat melakukannya.

Sistem kewangan satu negara lebih tinggi dari yang lain, walaupun. Ia adalah bank negara James Bond, dan sebuah negara yang dasar perbankannya adalah ketat, misteri dan tipu muslihat.

Semua orang di seluruh dunia tahu: jika anda mahu menyembunyikan wang anda, anda membuka akaun bank Swiss.

Jangkauan Bulan dengan Bil Ribu Dolar

Dianggarkan satu pertiga daripada semua dana seluruh dunia yang dipegang dalam akaun luar pesisir disimpan di Switzerland. Bank-bank Switzerland diketahui menguruskan kira-kira AS $ 2.7 trilion.

Sebanyak trilion adalah jumlah yang besar untuk difahami. Untuk mencuba dan meletakkannya ke dalam perspektif, bayangkan anda mempunyai banyak bil $ 1000 dan lebih banyak masa lapang - jika anda memutuskan untuk menyusun nota di atas antara satu sama lain, anda boleh membuat buasir dengan begitu tinggi:

  • 1 juta dolar = 4 inci tinggi
  • 1 bilion dolar = 364 kaki tinggi
  • 1 trilion dolar = 63 batu tinggi

Ia tidak mudah untuk menyimpan kekayaan yang mengagumkan itu, jadi bagaimana Switzerland mengurusnya?

Undang-undang Kerahsiaan Perbankan di Switzerland

Switzerland membuat undang-undang perbankan peribadi mereka secara formal pada tahun 1934 dengan Akta Persekutuan pada Bank-Bank dan Bank-bank Simpanan. Akta tersebut menjadikannya suatu kesalahan jenayah bagi bank Switzerland untuk mendedahkan nama pemegang akaun. Tetapi ini bukan permulaan kerahsiaan perbankan Switzerland; Akta ini hanya menguatkuasakan tradisi yang bermula dari zaman pertengahan.

Undang-undang kerahsiaan perbankan Switzerland boleh didapati seawal tahun 1713 apabila Majlis Besar Geneva menetapkan peraturan yang memerlukan bank untuk menyimpan pendaftaran semua pelanggan mereka tetapi melarang perkongsian maklumat dengan sesiapa kecuali klien.

Di bawah perlindungan yang diberikan oleh undang-undang Switzerland, bank Switzerland dan pelanggannya berkongsi kerahsiaan yang sama antara doktor dan pesakit atau peguam dan pelanggan mereka.

swiss-mercenariesKami akan menggulingkan Raja anda. Dan kita akan kelihatan hebat melakukannya.

Switzerland Warmongering dan Profiteering

Semasa zaman awal Eropah moden, tentera upahan Switzerland terkenal kerana perkhidmatan mereka di tentera asing, terutama di Perancis. Swiss adalah veteran Perang Seratus Tahun dan dianggap pasukan pertempuran paling elit pada masa itu. Pengawal Swiss Vatican adalah sisa warisan ini.

Ketika Swiss pulang dari perjalanan perang mereka, mereka memerlukan tempat untuk menyimpan keuntungan mereka, dan dana ini membantu pembentukan bank Swiss.

Disebabkan sifat sumber wang itu, iaitu peminjam, askar tentera memerlukan sistem perbankan yang bijak untuk menyimpan wang mereka dengan selamat. Dengan menawarkan perkhidmatan sedemikian, bank-bank Swiss menarik kebiasaan askar yang kembali.

Terdapat banyak bank lama di Switzerland yang berasal dari zaman ini. Wegelin & Co., yang ditubuhkan pada tahun 1741, merupakan bank tertua di Switzerland hingga 2013 apabila ia disusun semula. Tetapi Hentsch & Cie dan Lombard Odier, kedua-duanya ditubuhkan pada tahun 1796, masih dibuka untuk perniagaan.

Neutraliti Swiss Terkenal

Bank-bank lama dan mapan di Switzerland telah dibantu oleh berkecuali Swiss dan kedaulatan negara yang lama diiktiraf oleh negara-negara asing. Kestabilan memupuk persekitaran di mana sektor perbankan dapat membangun dan berkembang maju.

Switzerland mengekalkan berkecuali melalui kedua-dua Perang Dunia dan bukan ahli Kesatuan Eropah, ataupun ahli Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu sehingga tahun 2002, membenarkan bank-bank beroperasi tanpa gangguan luar.

perbankan neutralHantu-hantu Swiss banker masa lalu, sekarang, dan masa depan.

Masa yang Dipertanyakan Perbankan Swiss

Switzerland sangat berbangga dengan sejarah perbankan rahsia mereka, dan betul-betul begitu. Walaupun ia telah membawa kepada aspirinya yang dilemparkan oleh seluruh dunia.

Yang paling terkenal adalah pertanyaan yang dibuat ke atas kelakuan bank Swiss semasa tempoh Nazi Jerman, terutama mengenai dana yang didakwa dicuri dari mangsa Holocaust. Suruhanjaya Volcker ditugaskan untuk menyiasat tindakan bank Switzerland semasa peperangan dunia kedua tetapi mendapati "tidak ada bukti pemusnahan sistematis rekod akaun korban, diskriminasi terancang terhadap akaun mangsa penganiayaan Nazi, atau usaha bersepadu untuk mengalihkan dana mangsa penganiayaan Nazi kepada tujuan yang tidak wajar. "Bagaimanapun, ia juga" mengesahkan bukti tindakan yang dipersoalkan dan menipu oleh beberapa bank individu dalam menangani akaun mangsa. "

Presentasi Yang Dipertanyakan Perbankan Swiss

Negara-negara Eropah yang lain telah lama mengadu peruntukan kerahsiaan perbankan di negara-negara seperti Austria, Liechtenstein, Luxembourg, dan Switzerland menggalakkan pengelakan cukai oleh warganya. Isu ini ditangani di Organisasi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) dan G20. Akibatnya, hampir setiap negara bersetuju untuk perjanjian yang akan menuntut pertukaran maklumat perbankan dalam kes-kes penyelewengan cukai yang disyaki.

Di luar Eropah, 2001 Akta PATRIOT Amerika Syarikat juga menyasarkan kerahsiaan perbankan, kerana A.S. berusaha menghukum pengganas di seluruh dunia dengan mengikuti jejak wang mereka. Akta tersebut telah mewujudkan banyak peraturan baru dalam cubaan untuk mengalahkan kerahsiaan bank, termasuk senarai bank luar pesisir yang bank A.S. tidak dibenarkan untuk mengembalikan wang kepada.

Selepas banyak tekanan dari negara-negara lain, Switzerland akhirnya menandatangani perjanjian antarabangsa pada Mei 2015. Perjanjian itu menyusun amalan bank Switzerland dengan negara-negara lain dan, pada dasarnya, menamatkan kerahsiaan khusus yang pelanggan bank Swiss pernah menikmati.

Masa Depan Perbankan Swiss yang Dipertanyakan

Hasil daripada penghindaran cukai dan memburu pengganas, banyak keistimewaan pelanggan perbankan Swiss telah dibatalkan.

Tetapi apakah sebab-sebab yang sah ini untuk menarik kafan itu dari tanggapan lama kerahsiaan perbankan? Sekiranya kerajaan dibenarkan akses kepada maklumat kewangan seseorang, pada bila-bila masa yang mereka pilih? Berapa ramai pelanggan yang tidak bersalah yang menjadi mangsa dalam mengejar beberapa penjenayah?

Nampaknya tidak mungkin Switzerland akan melepaskan tradisi sedemikian dengan begitu mudah, dan Panama Leak menunjukkan bagaimana perbankan luar pesisir masih banyak perkara ... sekarang.

Sejarah perbankan rahsia di Switzerland
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.