Siri dan Alexa melatih AI mereka dengan suara anda. Inilah caranya untuk memadam data tersebut.

Butang rekod pekeliling merah.

Jika anda pernah berkata “Hey” kepada Alexa, atau “OK” kepada Google, kemungkinan suara anda telah dirakam dan ditranskripsikan untuk meningkatkan teknologi pengenalan suara AI mereka.

Dengan lebih banyak berita berita mengenai kontraktor yang mendengar rakaman dan tindakan undang-undang yang membabitkan rakaman suara kanak-kanak yang tidak konsensual, implikasi privasi mempunyai pembantu suara yang menyimpan rekod setiap interaksi dengan mereka telah dipenuhi dengan penggambaran yang semakin meningkat.

Berita baik: Anda dapat mencari rekaman ini dan membersihkannya. Berita buruk: Rakaman ini mungkin masih berada di pelayan syarikat.

Ketahui cara memadamkan sejarah anda pada:

 • Alexa
 • Pembantu Google
 • Siri

Sebagai pembantu maya berkembang, begitu juga kebimbangan privasi

Dalam tempoh hanya beberapa tahun, Alexa, Siri, dan Pembantu Google dengan cepat menjadi nama isi rumah. Di A.S. sahaja, 66.4 juta memiliki sekurang-kurangnya seorang pembesar pintar, dengan Amazon Echo mengambil bahagian majoriti pasaran A.S. dan global.

Kami telah melihat kes-kes penggunaan produk-produk ini berkembang, terutamanya dengan Amazon, yang telah memperkenalkan Echo Dot yang mesra kanak-kanak dan baru melancarkan perkongsian dengan Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan UK untuk secara automatik mencari laman web NHS untuk pengguna UK yang meminta kesihatan- nasihat berkaitan.

Walaupun kehadiran mereka semakin meningkat dalam kehidupan seharian, pembantu suara maya telah dipenuhi dengan beberapa kebimbangan dan kecurigaan tentang berapa banyak mereka merekodkan dan didengar. Tinjauan ExpressVPN mendapati lebih separuh daripada responden mengatakan sama ada sangat atau sangat prihatin bahawa data dari peranti pintar rumah mereka boleh digunakan untuk menyusun tabiat peribadi. Walau bagaimanapun, manakala 24.4% daripada semua responden sentiasa mematikan mikrofon mereka pada peranti rumah pintar apabila mereka tidak menggunakannya, 21.2% tidak pernah melakukannya.

Eavesdropping adalah ciri, bukan pepijat

Untuk pembantu suara ini untuk mengambil perkataan bangun (“OK, Google” atau “Hey Siri”), pembantu suara ini mendengar anda setiap masa, walaupun mereka tidak dapat merekodkannya.

Nah, sebenarnya, mereka mungkin tidak sengaja merekodkan anda, jika mereka fikir mereka telah mendengar perkataan bangun.

Laporan Bloomberg mendapati bahawa Amazon menggunakan manusia untuk menyalin rakaman suara dari Alexa, beberapa daripadanya tidak sengaja. Pekerja dalam pasukan yang menyalin rakaman ini memberitahu Bloomberg bahawa bukan sahaja mereka mendengar beratus rakaman dalam peralihan mereka, tetapi rakaman ini juga datang dengan nama pertama pelanggan, nombor siri peranti mereka, dan nombor akaun. Sesetengah rakaman muncul secara tidak sengaja, dengan rakaman termasuk apa yang kelihatan seperti seorang wanita menyanyi di bilik mandi, anak yang menjerit, dan serangan seksual.

Pembantu Google tidak berada di sini sama ada agensi berita Belgium VRT memperoleh lebih daripada seribu rakaman dari kontraktor yang ditugaskan untuk menyalinnya, “153 daripadanya adalah perbualan yang tidak sepatutnya direkodkan dan di mana arahan ‘Okay Google ‘jelasnya tidak diberikan. “Walaupun Google memecahkan maklumat dari sumbernya dengan menggantikan nama pengguna dengan nombor siri tanpa nama, siasatan VRT mendapati bahawa” ia tidak mengambil seorang saintis roket untuk memulihkan identiti seseorang “berdasarkan apa yang dikatakan.

Pasukan juga menyemak rakaman suara di Apple Siri, dan seperti dengan Google Assistant, mereka pendengar melepaskan maklumat yang dapat mengenal pasti peribadi dan menggantinya dengan nombor ID rawak, yang akan diset semula setiap kali Siri dimatikan.

Fakta perkara ini tetap, bagaimanapun, bahawa pembantu suara anda cacat cukup untuk mengambil positif palsu kata-kata bangun mereka, berpotensi merakam perbualan peribadi yang tidak dimaksudkan untuk orang lain.

“Itulah perkara yang menakutkan: Ada mikrofon di rumah anda, dan anda tidak mempunyai kawalan akhir apabila ia diaktifkan,” kata Dr Jeremy Gillula dari Electronic Frontier Foundation kepada Gizmodo. “Dari perspektif saya, itu bermasalah dari sudut pandangan privasi.”

Bagaimana untuk memadam sejarah suara anda di Alexa, Google, dan Siri

Jika anda tidak mahu mempertimbangkan pilihan nuklear (iaitu, mengecilkan Echo anda keluar rumah), ada cara untuk membuang rakaman ini dari pembantu anda dan mematikan pengiktirafan suara apabila anda tidak memerlukannya. Ini caranya.

Bagaimana untuk memadam sejarah pada Alexa

Untuk memilih dan memadam rakaman suara terdahulu pada Alexa anda:

 1. Buka apl Alexa pada telefon anda.
 2. Ketik ikon menu di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Ketik Tetapan.
 4. Ketik Akaun Alexa di bahagian atas halaman.
 5. Pilih Sejarah dan padamkan rakaman yang anda tidak mahu pada peranti anda.

Sekiranya anda mahu memadam semuanya sekaligus:

 1. Pergi ke halaman Peranti Amazon.
 2. Pilih butang menu di sebelah kiri peranti Echo yang anda ingin uruskan.
 3. Pilih Urus Rakaman Suara.
 4. Pilih Padam.

Walau bagaimanapun, memberi amaran bahawa walaupun menyapu fail audio bukan jaminan penyingkiran lengkap mereka dari pelayan Amazon walaupun anda menghapus fail audio dari akaun anda

Jika anda ingin melangkah lebih jauh dan hentikan Amazon dari menggunakan suara anda untuk melatih AI:

  1. Buka apl Alexa pada telefon anda.
  2. Ketik ikon menu di penjuru kiri sebelah atas.
  3. Pilih Akaun Alexa.
  4. Pilih Privasi Alexa.
  5. Pilih Uruskan bagaimana data anda memperbaiki Alexa.
  6. Matikan butang di sebelah Bantuan Membangunkan Ciri-ciri Baru.
  7. Matikan butang di sebelah nama anda di bawah Gunakan Mesej untuk Meningkatkan Transkripsi.

Bagaimana untuk memadamkan sejarah di Google Pembantu

Untuk mengurus dan memadamkan aktiviti suara dan audio di Pembantu Google:

 1. Pergi ke Akaun Google anda.
 2. Di panel navigasi kiri, pilih Data & peribadi.
 3. Dalam panel Kawalan aktiviti, pilih Suara & Aktiviti Audio.
 4. Klik Urus Aktiviti untuk melihat senarai semua rakaman.
 5. Di sebelah item yang anda mahu padam, pilih butang dan pilih Padam.
 6. Untuk memadamkan semua aktiviti anda di Pembantu Google, pilih Padam aktiviti oleh sebaliknya dan pilih Setiap masa. Di bahagian bawah, pilih Padam.

Untuk mematikan Pembantu Google sepenuhnya, ikut arahan Google untuk komputer, peranti Android, atau iPad dan iPhone anda.

Bagaimana untuk memadam sejarah pada Siri

Siri tidak membenarkan anda mendengar atau menguruskan sejarah interaksi suara anda. Untuk memadamkan sejarah ini, anda perlu mematikan kedua-duanya Siri dan Dictation.

 • Untuk menghidupkan Siri, pergi ke Tetapan > Siri & Carian dan lumpuhkan “Dengar Hey Siri.“Anda juga boleh mematikan fungsi Ask Siri lain dalam bahagian ini juga.
 • Untuk melumpuhkan Undangan Suara, pergi ke Tetapan > Ketua > Papan kekunci dan leret ke bawah dan matikan Dayakan Dictation.
Siri dan Alexa melatih AI mereka dengan suara anda. Inilah caranya untuk memadam data tersebut.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.