Sweden memasukkan mikrocip kecil di bawah kulit mereka

Satu bendera Sweden yang dibuat untuk kelihatan seperti ibu jari.

Fed dengan membawa rantai kunci rumit dan dompet besar? Kenapa tidak menyalin sebilangan besar orang Sweden dan implan mikrochips kecil ke dalam jari anda?

Alih-alih mencari ke dalam kedalaman kantong anda untuk kad keycard gim anda atau menatal melalui telefon anda untuk tiket konsert anda, anda hanya boleh sapu thumb anda.

Cip kecil ini direka untuk membantu menjadikan hidup lebih mudah dan dapat menyimpan semua maklumat peribadi: maklumat hubungan kecemasan, profil media sosial, kad kereta bawah tanah, tiket bas, ID gimnasium, dan banyak lagi.

Teknologi itu sendiri telah wujud selama beberapa tahun tetapi semakin popular, khususnya di Sweden. Dan dengan lebih banyak orang yang melayari kereta muzik bioteknologi, sejumlah besar syarikat mungkin tidak lama lagi akan mula mengembangkan aplikasi, alatan, dan juga peranti untuk membantu menampung trend yang semakin meningkat ini.

Bagaimana prosedur berfungsi

Kira-kira saiz bijirin beras, mikrocip ini dimasukkan ke dalam ibu jari pengguna. Prosedur itu kos sekitar 180 USD dan hanya mengambil masa beberapa minit.

Sudah, lebih dari 4,000 orang Sweden telah mendaftar untuk teknologi baru ini, dengan lebih banyak permintaan datang setiap hari. Biohax International, pemimpin dalam bidang mikrocip, telah menyatakan bahawa ia menghadapi masalah untuk memenuhi permintaan.

Bercakap kepada NPR, pengasas Biohax, Jowan Osterlund, berkata bahawa mempunyai microchips ini dimasukkan menjimatkan masa dan membersihkan kekacauan.

"Memiliki kad dan token berbeza mengesahkan identiti anda kepada sekumpulan sistem yang berbeza tidak masuk akal," kata Osterlund. "Menggunakan cip bermakna bahawa persekitaran yang bersambung dengan hiper yang anda tinggal dalam setiap hari boleh diselaraskan."

Keperluan pertumbuhan bioteknologi

Walaupun semua risiko data berpotensi, semakin ramai orang mula menyimpan kata laluan mereka, pelbagai profil, dan maklumat e-mel pada peranti mudah alih mereka. Malah, lebih daripada 63% orang Amerika menggunakan aplikasi perbankan mudah alih, dengan 14% menyemak sekurang-kurangnya sekali sehari.

Ia bukan regangan untuk mengatakan bahawa wang tunai tidak lagi menjadi raja. Dengan Apple Pay, Alipay, Venmo, Google Wallet, dan aplikasi lain yang boleh diakses, lebih mudah (dan lebih pantas) untuk menggunakan telefon pintar anda daripada bergantung pada sekumpulan kad kredit dan wang tunai di dalam poket anda.

Sudah pasti hujah logik yang dibuat untuk teknologi baru ini. Lagipun, dalam evolusi kertas untuk plastik ke digital, biometri kelihatan seperti langkah seterusnya yang mungkin. Dengan kata lain, dengan begitu banyak laporan mengenai perlombongan data, penggodaman, dan kecurian sejak beberapa tahun kebelakangan, ia adalah wajar untuk mempunyai tempahan.

Adakah bioteknologi lebih selamat daripada telefon pintar anda?

Walaupun kebaikan dan keburukan memasukkan microchip ke dalam badan anda boleh dibahaskan, persoalan sebenar adalah sama ada teknologi baru ini selamat.

Kenaikan kecurian data baru-baru ini menunjukkan kita harus waspada. Dengan smartwatches, penjejak kecergasan dan aplikasi kesihatan lain menjadi lebih biasa, pakar privasi bimbang bahawa penggodam-yang sudah mempunyai lebih banyak akses kepada maklumat kesihatan yang sangat sensitif orang daripada sebelumnya-boleh menggunakan teknologi baru ini untuk mendedahkan data peribadi yang sangat peribadi, peribadi pada skala yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Penunjuk yang baik hasil yang mungkin dapat disimpulkan dari bidang perubatan moden. Walaupun banyak peranti IoT perubatan telah dilaksanakan untuk memberi kesan yang besar, majoriti peranti ini cenderung membawa risiko yang besar.

Defibrillator jantung pintar dan alat pacu jantung telah lama diketahui sangat rentan terhadap penggodam, dan pam infusi pintar baru-baru ini didapati mempunyai cacat menganga yang dapat membolehkan penggodam dengan mudah (dan dari jauh) mengubah tetapan sistem.

Satu kajian oleh Trend Micro mendapati bahawa lebih daripada 100,000 peranti perubatan yang digunakan hari ini tidak terjamin. Dan ini tidak mengambil kira berapa data pengeluar microchip boleh log dengan harfiah mempunyai peranti mereka dimasukkan ke dalam tangan anda.

Privasi anda lebih penting daripada kemudahan

Apabila ia datang untuk merangkul teknologi baru, Sweden biasanya menjejakkan kaki. Sebagai sebuah negara yang dikenali sebagai sangat pragmatik, trend baru ini akhirnya dapat menetapkan tahap untuk menerima pakai di seluruh dunia.

Yang mengatakan, potensi implikasi privasi yang banyak, dan ia bernilai menghampiri teknologi baru ini dengan dendam yang berat terhadap keraguan. Lagipun, privasi anda penting-dan tentunya tidak bernilai untuk mengambil risiko demi keselesaan.

Sweden memasukkan mikrocip kecil di bawah kulit mereka
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.